Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Investice  |  15.07.2015 09:45:41

Írán je zpátky ve hře, cena ropy klesá


Čerstvá dohoda o jaderném programu mezi Íránem a světovými mocnostmi může srazit cenu ropy ještě níže, než se původně čekalo, říká analytik ČSOB. 

Írán je zpátky ve hře. Čerstvá dohoda se světovými mocnostmi (P5+1) o jeho jaderném programu ještě může být zastavena v americkém kongresu. Stejně tak se mohou objevit spory o tom, co se vlastně dohodlo. Pokud se ale nic takového nestane, čeká nás možná delší období nižších cen ropy, než se původně zdálo. V žebříčku zemí podle prokázaných zásob ropy totiž patří Íránu čtvrtá příčka. Ba co víc, vzhledem k jeho poloze jsou náklady na produkci ropy patrně velice nízké, hluboko pod náklady amerických těžařů “břidlicové” ropy. Není proto divu, že zprávy o námluvách Íránu s velkými ropnými společnostmi se začínají množit.

Vyhlídky na příliv další ropy na již tak přezásobený trh se tudíž vcelku přirozeně projevují na její ceně, která poklesla zpět pod 60 USD/barel (Brent). Je sice pravděpodobné, že dohoda se v krátkém horizontu na faktické bilanci na trhu nijak zvlášť neprojeví, neboť sankce stále platí. Nicméně v horizontu pár měsíců od jejich zrušení (hovoří se o začátku roku 2016) může Írán zvýšit produkci ropy o 500 tisíc barelů denně. A to není zanedbatelné množství. Kromě toho Írán patrně disponuje slušnou zásobou ropy (podle některých odhadů až 40 miliónů barelů) uskladněné na tankerech, která může být postupně vyvážena. Vyšší export by navíc doprovázela asi i poněkud agresivnější cenová strategie. Vždyť spotřebitele by bylo potřeba nějak přesvědčit, aby ropa, kterou koupí, pocházela právě z Íránu. Dosavadní politika Saúdské Arábie zároveň naznačuje, že se rozhodně nehodlá (vcelku pochopitelně vzhledem ke svým zkušenostem z 80. let) svého tržního podílu vzdát bez boje. Nota bene ve prospěch odvěkého regionálního rivala!

Z pohledu nabídky se zdá, že se naplňuje jedno z negativních rizik. A jak vypadá poptávka? Ani poslední zprávy z druhé strany trhu ropné býky asi dvakrát netěší. Při pohledu na prudký pád čínských akcií (i když po předchozím výrazném růstu) se na mysl opět vkrádá filmová otázka: Kde udělali soudruzi z Číny chybu? Ještě, že existuje americký řidič, který zpravidla slaví pokles ceny benzínu nákupem pořádného auta a návštěvou příbuzných z osmého kolena, byť bydlí i několik časových pásem daleko. I když kdo četl poslední měsíční zprávu Mezinárodní energetické agentury, tak má asi i ohledně tohoto bodu jisté pochybnosti. A k tomu všemu ještě to nešťastné Řecko…

Petr Dufek, ČSOB


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

16.08.2022Ceny ropy díky Íránu klesají X-Trade Brokers (XTB)
23.11.2020Closing Bell (23. 11. 2020) – Janet Yellenová zpátky ve hře? Libor Stoklásek (Imperial Finance)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688