Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Investice  |  15.07.2015 06:00:41

Placení na dovolené? Nenechte se zaskočit

Chystáte-li se na dovolenou do Řecka, vybavte se dostatečným množstvím hotovosti, doporučuje Jan Bureš, hlavní ekonom Ery. Problémy mohou totiž nastat nejen s výběrem hotovosti z bankomatů, ale i s placením u části obchodníků,  kteří nechtějí platby kartami přijímat. 

Mezi Čechy jsou platební karty velmi oblíbené a jejich počet již překonal počet obyvatel celé republiky. Klienti českých bank vlastní již více než 11 milionů debetních a kreditních karet. V zahraničí provedli Češi přes 7 milionů plateb kartou, a to v celkovém objemu 11 miliard korun, přičemž výše jedné platby v průměru činila 1 500 . A ačkoli ve většině zemí jsou bezhotovostní platby standard, při dovolené ale mohou nastat situace, kdy budete plastovou kartičkou mávat marně.

Do Řecka s hotovostí v kapse

Krize v Řecku může mít na vaši dovolenou dva dopady. Do budoucna by tam mohlo být levněji. To je však spíš dlouhodobý efekt tamních problémů. Okamžitý efekt může mít fakt, že řeckým bankám pomalu dochází hotovost. Může se tak stát, že si během dovolené z bankomatu zkrátka nevyberete. Proto kromě karty nezapomeňte přibalit i dostatek hotovost, ideálně v eurech,“ říká Jan Bureš, hlavní ekonom Ery. Počítejte také s tím, že rostoucí část řeckých obchodníků navíc nechce platby kartou přijímat, protože se následně nemůže ke svým penězům dostat. Přes všechny potíže související s krizí do Řecka míří stále hodně českých turistů. „Poptávka po dovolené v Řecku je na srovnatelné úrovni s loňským rokem. Mění se mírně jen preference mezi jednotlivými ostrovy, ale to je každoroční záležitost,“ potvrzuje Tomáš Brejcha, ředitel marketingu cestovní kanceláře Čedok.

Na italských a chorvatských dálnicích vám karta ušetří čas

Pokud cestujete do Itálie nebo Chorvatska autem, mýtnému se nejspíš nevyhnete. Platbu můžete provést hotově i kartou. Pozorně přitom sledujte piktogramy. Symbol mince značí platební automat, natažená ruka okénko s obsluhou, modrý obrázek platební karty signalizuje, že u dané brány můžete platit kartou. „Mýtné brány, kde lze platit kartou, jsou obvykle méně vytížené. Můžete tak ušetřit čas strávený v koloně při čekání na platbu v hotovosti,“ radí Patrik Šálek, výkonný manažer útvaru Řízení produktů – karty ČSOB a Ery.

Německu můžete s kartou narazit

V mnoha německých obchodech akceptují jen platební karty německé asociace Central Credit Committee. A ty české banky běžně nevydávají. Před nákupem se proto raději zeptejte přímo u pokladny. Řešením je mít s sebou vždy nějakou hotovost v eurech.

Na cestu do Turecka si nezapomeňte platební kartu

Podle Tomáše Brejchy z CK Čedok je zájem českých turistů o Turecko na srovnatelné úrovni jako loni, tato země stále patří k oblíbeným destinacím. Do Turecka si velkou hotovost vozit nemusíte. Bude Vám stačit pár drobných na zmrzlinu nebo na pronájem lehátka na pláži. „Řada obchodníků akceptuje platební karty a bankomaty jsou dostupné téměř všude. Nejen v Turecku, ale i jinde vám obchodník při platbě kartou může nabídnout zúčtování v jiné než domácí měně, obvykle v „měně karty“, EUR, či USD. V samotném zúčtování to pak znamená, že při přepočtu se nepoužije kurz banky, ale transakci přepočte banka obchodníka svým kurzem, což nemusí být pro klienta výhodné,“ varuje Patrik Šálek. To samé platí pro výběr z bankomatu, který může nabídnout možnost „ukázat v měně účtu“. „Když klient zvolí možnost v měně účtu (kurz stanovuje banka vlastnící bankomat), většinou je to kurz CZK vs. lokální měna,“ vysvětluje Patrik Šálek.

Egyptě je bakšiš samozřejmost

O afrických zemích je známo, že místní pohostinnost něco stojí a spropitné je téměř slušnost. Chcete lepší pokoj, foto s velbloudem nebo labuť z ručníku vyskládanou na posteli? Stačí mít vždy po ruce nějaké drobné a místní budou vaše přání plnit mnohem raději. Měna přitom nerozhoduje. „Řada klientů dnes volí zájezdyall inclusive či polopenzí a platit na místě musí jen minimum položek, ale mít dostatek drobných v hotovosti je v Egyptě vhodné,“ říká Tomáš Brejcha z Čedoku.

Tunisku směňujte po menších částkách

V souvislosti s nedávným útokem teroristů v letovisku Sousse doporučuje ministerstvo zahraničních věcí všem českým turistům, kteří v nejbližší době hodlají do Tuniska odcestovat, maximální obezřetnost. K doporučení patří vyhýbat se místům s velkou koncentrací osob včetně tržišť, barů a restaurací vně hotelu a individuálnímu cestování po zemi. „V případě Tuniska došlo k výraznému poklesu poptávky,“ potvrzuje Brejcha. Pokud se přesto rozhodnete do Tuniska na dovolenou odletět, bude se vám hodit karta i hotovost v místní měně. „Vyvážet tuniskou měnu je ale zakázáno, proto si vyměňujte postupně menší částky a kde to jde, se snažte platit kartou,“ upozorňuje Patrik Šálek. Pozor také na otevírací dobu místních bank. V létě má řada z nich otevřeno jen od 8 do 11 hodin.

V méně obvyklých destinacích vám banky při platbě kartou kryjí záda

Především v odlehlejších částech světa, kde bankomat nestojí na každém rohu a kartou se dá platit jen v omezené míře, se hotovost může hodit. Předem si také zjistěte, jak vypadají místní bankovky. Pokud v takové destinaci použijete kartu k platbě větší částky, může se stát, že vám vzápětí zavolají z banky, zda jste operaci provedli skutečně vy. Jedná se o bezpečnostní opatření, které některé bankovní domy zavádějí na ochranu svých klientů před zneužitím karty.

-uti -; Martina Slavíková, ČSOB


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Zprávy k cestování








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688