Saxo Bank (home.saxo)
Investice  |  10.07.2015 10:22:39

Čína musí jednat, pokud chce odvrátit politickou krizi

 

 

Autor: Ole Hansen, hlavní komoditní stratég Saxo Bank

Náš postoj k potenciálu čínské ekonomiky je již dlouho skeptický a skutečnost, že předpovídáme nižší růst, než na jakém se shoduje většina, tyto pochyby odráží. Uprostřed chaosu, který v současné době v Číně propuká, je naprosto jasná jedna věc čínská ekonomika musí přejít na systém orientovaný na poptávku, který se více přiblíží západnímu modelu, neboť na růst poháněný investicemi se už dále spoléhat nemůže.

Návratnost investicČíně jednoduše klesla příliš hluboko a růst se oficiální cílové hodnotě nadále blíží jen díky stále narůstajícímu soukromému i veřejnému zadlužení. Ve vztahu k čínské ekonomice pramení naše obavy především z toho, že toto opětovné nalézání rovnováhy směřující k hospodářství s výraznější orientací na spotřebu je příliš pomalé. Z krátkodobého hlediska je to sice méně bolestivé, neboť hospodářství může ve větším rozsahu spoléhat na investice, avšak den zúčtování se tak jen odkládá do budoucna, zatímco základní problém dále narůstá.

Nedávné intervence centrální banky Čínská lidová banka (PBOC) snížila sazbu minimálních rezerv pro komerční banky, pokud splňují určité úvěrové standardy, a referenční úrokovou míru snížila o 25 bazických bodů působí ve světle stabilních ekonomických ukazatelů z poslední doby nevyzpytatelně. Obzvlášť zarážející jsou vzhledem k obavám, které vzbuzují investice do trhu cenných papírů v reakci na zadluženost.

Důsledky těchto zadlužeností vyvolaných investic do nafukujícího se akciového trhu jsou nyní velmi citelné. A to nejen v Číně, kde se v současnosti miliony investorů zbavují cenných papírů v zoufalé snaze minimalizovat ztráty. Tyto odprodeje, které se proměnily v paniku poté, co vláda zpočátku o víkendu nezasáhla, vedly k tomu, že index šanghajské burzy klesl za pouhé tři týdny o 33 %.

han1

 Zdroj: Bloomberg Index šanghajské burzy klesl o 1/3 za pouhé tři týdny

Bezprostřední dopady této dramatické korekce nyní pociťuje již více než 80 milionů čínských investorů a mezitím se vyjasňuje, co bude tento vývoj znamenat pro ostatní svět. Řecko představuje pro Evropskou unii pomalu doutnající problém, přičemž hlavní nebezpečí představuje riziko dalšího šíření. Řecko totiž slouží jako modelový příklad pro eventuální vystoupení dalších okrajových zemí, z nichž pravděpodobně v pořadí dalším nejméně stabilním členským státem je Itálie, i když parlamentní volby čekají v prosinci jako první Španělsko.

Čínská rizika jsou poněkud přímočařejší a jasnější a představují nebezpečí pro Austrálii a další ekonomiky, které staví na vývozu komodit do Číny. Jakákoli rizika spojená s finanční stabilitou Číny by se tedy mohla citelně projevit mnohem rychleji, a to i nad rámec poklesu cen komodit, ke kterému již dochází.

Cena železné rudy, které je obzvlášť závislá na čínském růstu, dnes zatím poklesla o 10 % na nejnižší úroveň od roku 2009, možná nejvýraznější jednodenní pokles v nedávné historii. V průběhu uplynulého týdne se propadla již o 25 %.

han2

Zdroj: Saxo Bank Australský dolar pod tlakem klesajících cen komodit

Kromě regionálních burzovních trhů, kterých se čínské oslabení dotklo nejvíce, pocítil tvrdé dopady také sektor komodit. Komoditní index společnosti Bloomberg, který sleduje 22 surovin, za letošní rok dosud zaznamenal 7% pokles a v uplynulých třech dnech se propadl o 4,2 %, tedy nejvíce od roku 2011.

Ropa, u které situaci už tak zhoršuje celosvětový přebytek nabídky i úsilí Saudské Arábie vyloučit z podnikání americké producenty ropných břidlic, včera zaznamenala největší propad v průběhu jediného dne za posledních pět měsíců.

Ropa je ve skutečnosti pod tlakem hned z několika důvodů a rozkolísanost čínských akciových trhů, vyhlídky na opětovný vstup Iránu na trh a nízká likvidita společně vytvářejí mimořádně nejisté prostředí. Ropa si potřebuje vytvořit nové rozpětí a podle našich odhadů se bude minimální cena surové ropy WTI pohybovat okolo 50 $ a maximum bude dosahovat 58 $.

han3

Podíváme-li se zpět do Číny, ekonomické údaje včetně aktuálních údajů z šetření, jako je PMI, se po jistém oslabení na počátku roku 2015 stabilizovaly a opatření PBOC jsou s velkou pravděpodobností reakcí na oslabení akciových trhů. A prozatím toto úsilí PBOC příliš úspěšné nebylo pokud se vyjádříme shovívavě.

Očekáváme proto, že dojde k dalším pokusům zastavit tuto pohromu dříve, než se pro vládce v Pekingu finanční obtíže promění v  problém politický.

 

 O autorovi:

Ole Hansen je odborníkem na obchodování s využitím všech druhů investičních nástrojů. Může se pochlubit více než dvacetiletou zkušeností v oboru investic a obchodování. Do Saxo Bank přišel v roce 2008 a stal se součástí jejího strategického a analytického týmu jako vedoucí strategie komodit. Před příchodem do Saxo Bank Ole Hansen 15 let pracoval v Londýně, kde byl zodpovědný za chod obchodního výkonného týmu pro multi-asset FuturesForex hedgeové fondy. V současné době se soustředí především na vývoj komodit. Jeho týdenní zpráva na téma komodity je pravidelně publikována na online bázi a v tištěných médiích po celém světě.

 Saxo Bank:

Saxo Bank je globální investiční banka specializující se na online obchodování a investice na mezinárodních finančních trzích. Soukromým investorům a institucionálním klientům nabízí komunitní portál TradingFloor.com, první opravdovou sociální trading platformu. Plně licencovaná evropská banka spadající pod dohled dánské FSA svým klientům umožňuje obchodovat FX, CFD, ETF, Stocks, Futures, Options a další deriváty v rámci unikátní platformy SaxoTrader, která doposud obdržela mnohá ocenění a která umožňuje přístup na burzu z PC, tabletu nebo smartphonu z jednoho účtu ve více než 20 jazycích. Platforma je využívána více než stovkou předních finančních institucí na celém světě. Saxo Bank prostřednictvím Saxo PrivatBank nabízí také profesionální portfolio a správu fondů na úrovni tradičního bankovního servisu. Saxo Bank, která byla založena roku 1992, sídlí v Kodani a jejích 26 poboček zasahuje Evropu, Asii, Střední Východ, Latinskou Ameriku, Afriku a Austrálii.

 Globální online investiční banka

Saxo Bank je globální investiční banka specializující se na online obchodování a investice na mezinárodních finančních trzích. Saxo Bank umožňuje soukromým investorům a institucionálním klientům obchodovat s FX, CFD, cennými papíry, futures, opcemi a dalšími deriváty a poskytuje i profesionální správu portfolia a fondů díky svým online obchodním platformám oceněným řadou různých ocenění.

Více informací na: www.saxobank.cz


Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   8:18  Izraelský útok na Írán vrátil eurodolar k 1,06 ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Pá   8:14  S&P 500 poklesl popáté v řadě ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Pá   7:03  Poslední vyjádření z Fedu před začátkem mediální karantény (Ranní zpráva z... Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688