Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Investice  |  10.07.2015 06:01:00

Grexit: Dobré zprávy na řecký způsob jsou k pláči

Pokud by zprávy o zlepšení ukazatelů řecké ekonomiky měly vyvolat nějakou emoci, patrně by tato emoce vedla k žádosti o nabitou pistoli. 

Meziměsíční pokles míry nezaměstnanosti z 25,8 procenta na 25,6 procenta, což je současně nejnižší hodnota od roku 2012, tak vypadají jediné dobré zprávy, které v posledních dnech přišly z Řecka. Jedná se o katastrofální čísla, která mohou kladný ohlas vyvolat jen u opravdu patologického optimisty. Řecká ekonomika v prvním čtvrtletí klesla o 0,2 procenta a po neduživém oživení z loňského roku se vrátila k obvyklé recesi. Evropská komise odhadla, že ekonomika vzroste letos o půl procenta, zavedení kontroly pohybu kapitálu a zavření bank však podle analytiků zpomalilo ekonomickou aktivitu, další vývoj je tak nejistý.

Ruské námluvy nezůstaly v Řecku oslyšeny. Vyjednávači Hellénské republiky konečně představili jiný plán řešení krize než obvyklou pozici „dejte nám peníze a na nic se neptejte, stejně je to všechno vaše vina.“ Namísto plánů na systémové řešení ale přišli s detaily projektu výstavby plynovodu z Ruska. Jihoevropský plynovod by měl po roce 2018 přivádět do Evropy 47 miliard metrů krychlových plynu ročně od ruské společnosti Gazprom. Řecký ministr pro energetiku Panajotis Lafazanis řekl, že díky projektu vznikne v Řecku dvacet tisíc pracovních míst.

„Jediné, čeho tímto projektem Athény dosáhnou, bude další vyhrocení napjatých vztahů s Bruselem v době, kdy Řecko usiluje o třetí záchranný program,“ zkonstatoval Matthew Lynn.

Předseda Evropské komise Donald Tusk rozvířil poněkud stojaté vody vyjednávání prohlášením, že pokud se věřitelé dohodnou s Řeckem na další pomoci, měla by její součástí být i restrukturalizace dosavadního dluhu, což v praxi znamená, že část stávajícího dluhu by věřitelé měli odpustit. Německá kancléřka Angela Merkelová zůstává pevná jako skála. „Už jsem řekla, že klasický odpis dluhů není předmětem žádných debat. To se pro mě od včerejška nezměnilo,“ uvedla v reakci na Tuskův náznak taktického ústupu.

Řecká vláda nicméně přišla i s určitým náznakem reforem, který by mohl být pro Trojku akceptovatelný. Zahrnují třeba zvýšení firemních daní z 26 na 28 procent, zvýšení DPH na luxusní zboží z 10 na 13 procent. U restaurací, dopravy a soukromého zdravotnictví by se měla DPH zvýšit ze 13 na 23 procent, u hotelových služeb pak ze 6,5 na 13 procent.

Jinak řečeno – řecká vláda slibuje udělat přesně to, co svým voličům slibovala neudělat.

-of- 

 

 


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688