Historie plastových podhledů: dvacet let zakrýváme praskliny a zateplujeme stropy

REKLAMA       Redakce, 9.7.2015

Plast je dnes v domácnostech většinou vnímám ve spojitosti s okny, některými druhy nádobí nebo PET lahvemi. Jiří Straka vidí tento materiál už 20 let jinak, vyrábí z něj totiž podhledy na strop. Konkrétně jde o PVC folii. Produkt je ojedinělý v celé Evropě.

Praskliny na stropě, zateplení, odhlučnění, estetika, schování rozvodů, snížení stropu a doživotní konec s malováním, z těchto důvodů si lidé dávají na strop nejčastěji plastové stropní podhledy. Jiří Straka z malé vesnice Úročnice na Benešovsku často slýchával od svých známých, že mají na stropech praskliny a neví, co s nimi. Tmely nepomáhaly. Další stížností byl praskající sádrokarton. Přemýšlel, co s tím…

Před 20 lety se tak spojil s Jaromírem Hanákem z Chropyně, který začínal vyrábět stropní podhledy z plastu. Ty se oproti polystyrenu nebo sádrokartonu nelepily, ale přibíjely na dřevěné lišty. Produktu dali společně hned několik výhod a předností.

První změnou oproti stávající nabídce na trhu byla tedy odlišnost připevnění. Navíc dřevěnými lištami se perfektně srovná každý strop, ať je jakkoliv křivý, a podhledy zároveň zakryjí praskliny. Jednou pro vždy. Bez odlupování či praskání materiálu.

Další předností bylo a stále je, i možné zateplení či snížení stropu. Princip je jednoduchý – mezi latě se vloží polystyrén nebo minerální vata. Montáž zvládne hravě každý domácí kutil. Navíc podhledy jsou o rozměrech 50 x 50 x 2 cm, kutil si tak snadno spočítá všechny potřebné díly na obkládanou plochu. A pokud bude chtít, vloží pak ještě do podhledu LED světlo nebo lustr.

Podhledy jsou vyrobeny z houževnaté omyvatelné folie PVC o tloušťce 1,1 mm. Tím je dána vysoká mechanická pevnost daného výrobku. Podobný materiál se používá i na výrobu plastových oken.

A že se plastové podhledy hodí jen do určitých místností? Kdepak. „Plastové podhledy se uplatňují ve všech typech interiérů, jako jsou koupelny, kuchyně, obývací pokoje, kanceláře nebo i restaurace či chaty. Výjimkou nejsou ani obřadní síně nebo hotely,“ říká Jiří Straka.

A jak vybírat vzory? Stropní podhledy musí především ladit s nábytkem a celkovým interiérem. Do koupelen se mohou dát třeba Bublinky, do kuchyní Polárka, do obývacích pokojů styl Baroko či Antika nebo v poslední době tolik oblíbený vzor Orion. Dětské pokoje a ložnice ozdobí Hvězdné nebe.

Výroba plastových podhledů se za 20 let pozměnila. Největší zájem je v dnešní době o čistě bílé podhledy se vzory nebo s potiskem.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy