Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Investice  |  09.07.2015 09:52:36

Evropský parlament schválil reformu obchodování s emisními povolenkami

 


Členské země Evropské unie se včera finálně dohodly na reformě systému obchodování s emisními povolenkami. V Bruselu po několika měsících vyvrcholilo jednání o plánu Evropské komise na stažení stovek milionů přebytečných emisních povolenek. Povolenky, kterých je v systému emisního obchodování nadbytek,  budou od ledna roku 2019 mířit do stabilizační rezervy (MSR). Z té mají být na trh uvolňovány pouze v případě zvýšené poptávky. Virtuse Energy, největší tuzemský obchodník s emisními povolenkami a obchodník s elektřinou a zemním plynem, očekává na základě dohody zvyšování ceny povolenek v průměru o 10 - 15 % za rok, čímž vzroste během pár let velký zájem o investice do čistých a méně znečišťujících technologií.

Politická jednání mají dopad na cenu emisních povolenek a elektřiny, ale i na objem peněz pro modernizaci průmyslu. „Schválení tržní stabilizační rezervy vnímáme pozitivně, protože odstraní z trhu přebytek, který zabraňuje efektivnímu fungování trhu s emisními povolenkami. Cena emisních povolenek by měla motivovat provozovatele investovat do zelených technologií a omezovat spotřebu uhlíkově náročných paliv. Současná cena je příliš nízká, aby tento cíl naplnila. Rezerva postupně přebytek povolenek odstraní z trhu, což by mělo vést k růstu ceny až na úroveň, při které se investice do zelených technologii budou vyplácet,“ říká Anatolij Stolbov, hlavní analytik Virtuse Energy.

Konečný scénář dohody podle Virtuse Energy přinese zvýšení ceny povolenek. „Nyní je cena 7,40 euro za tunu. Předpokládáme, že do konce roku dosáhne 8 - 8,5 eura. Kvůli očekávané implementaci MSR cena nejspíše zachová aktuální rostoucí trend. Kvůli snížení rizika razantního výprodeje poklesne i volatilita,“ dodává Anatolij Stolbov.

Evropská unie zavedla v roce 2005 systém obchodupovolenkami, kdy se mezi členské státy rozdělily emisní kvóty na vypouštění uhlíkových emisí. Po jejich překročení se musí povolenky kupovat. Dražší cena povolenek zvyšuje cenu tzv. silové elektřiny. Nízká cena snižuje motivaci podniků využívat šetrné technologie. Např. uhelné elektrárny mají díky levným povolenkám méně nákladný provoz. Rezerva má navázat na takzvaný backloading, který byl v Evropě spuštěn v loni právě kvůli přebytku povolenek a jejich klesajícím cenám. Během tří let má být jeho prostřednictvím postupně staženo 900 milionů emisních povolenek.

 

O společnosti:

 

Virtuse Energy, česká společnost napůl vlastněná Janem Fouskem a Rastislavem Vasilišinem, loni zobchodovala 76 milionů emisních povolenek stovkám největších společností zejména v České republice a na Slovensku a dosáhla obratu přes 6 miliard korun. Virtuse Energy se věnuje obchodování elektřiny, plynu a emisních povolenek velkým firmám včetně veškerých doprovodných služeb jako je portfolio management, analytická podpora, zodpovědnost za odchylku a mnohé další. Firma se v loňském roce stala jako jediná firma svého druhu v regionu členem největší světové burzy ICE. V září loňského roku se stala vůbec první zahraniční firmou na světě, která vstoupila na nově se formující čínský trh s emisemi na burzu v Shenzhenu, v současnosti dokončuje vstup už na druhou čínskou burzu, tentokrát v nejvýznamnějším jihočínském městě Guangzhou (česky Kanton). Kromě obchoduenergiemi se firma dlouhodobě věnuje konferencím (organizace, aktivní účast, přednášky) na celém světě, vzdělávacím programům v oblasti energetiky, environmentálnímu poradenství či stavbě obnovitelných zdrojů energie na Balkáně.

 

 

 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

11.04.2024Parlament schválil reformu trhu s elektřinou v EU europarl.europa.eu (Evropský parlament)
12.07.2015EP schválil reformu obchodování s emisními povolenkami Ekonomický deník (Ekonomický deník)
09.05.2015Reforma trhu s emisními povolenkami odstartuje v roce 2019 (9.5.2015) Ekonomický deník (Ekonomický deník)
06.05.2015Reforma trhu s emisními povolenkami odstartuje v roce 2019 Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688