Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Investice  |  07.07.2015 06:00:48

Grexit: Kdo pozdě odchází, ten Řecku škodí


Odchod Janise Varufakise z místa ministra financí přišel pozdě. Důvěra se obnovuje jen těžko a ratingové společnosti už berou odchod Řecka z eurozóny jako hotovou věc. 

Třeba podle agentury Fitch je dohoda mezi Řeckem a věřiteli stále možná, na její dosažení však zbývá velmi málo času. Agentura ve svém vyjádření nezvykle nezdrženlivě vypíchla fakt, že rezignace ministra financi Janise Varufakise možná může naznačovat přání řecké vlády obnovit jednání s věřiteli, že ale nelze čekat okamžité obnovení důvěry. A ta je vystupováním pana Varufakise, který se vždycky choval spíš jako rocková star než jako vyjednavač, pošramocená daleko víc, než by se v těchto kritických chvílích hodilo.

Vítejte v bahně

„Fitch rozhodně nezamáčkl řecký rating do bahna,“ poznamenala dosti výstižně Claudia Assisová z Market Watche. “ Tam se Řecko dostalo úplně jinak a nejsme tu od toho, abychom se tímto problémem zabývali. Od toho tu je bohužel hnutí Syriza,“ poukazuje Assisová na fakt, že se celá strategie řeckého vládnoucího hnutí nepřestává točit okolo hledání viníků namísto hledání řešení.

Pokud bychom se nicméně přesto chtěli aspoň na okamžik zabývat touhle neefektivní disciplínou, nabízíme toto: MMF (nerad, ale přece jen) zveřejnil zprávu, podle které Řecko bude v průběhu příštích tří let potřebovat dodatečné finanční prostředky v objemu nejméně 50 miliard eur a rozsáhlé odpuštění dluhů, aby získalo prostor pro oživení hospodářství. Fond ale zároveň upozornil, že za současnou situaci v Řecku mohou rozhodnutí Tsiprasovy vlády a kriticky se zmínil o tom, že Řecko příliš dlouho otálelo s privatizací státního majetku, a nezískalo tak potřebné prostředky.

Bankovní okénko, račte skočit

Evropská centrální banka včera neoficiálně oznámila, že se rozhodla ponechat objem nouzového financování řeckých bank beze změny na zhruba 89 miliardách eur. Řecké banky jsou na financování z nouzového programu závislé a neochota ECB zvýšit objem programu před týdnem přiměla Athény k jejich uzavření. ECB také uvedla, že zpřísnila podmínky pro záruky požadované od řeckých bank za úvěry z ELA.

Na tomto místě je třeba poznamenat, že premiér Tsipras svůj nedělní slib, že se řecké banky dnes otevřou, nesplnil. Pro nešťastné Řeky, kteří ještě nedávno slavili svoje „ne“ jako by vyhráli bitvu ne-li válku, to je na skok z okna.

„Pokud chce Řecko získat tyto prostředky, bude muset nastolit výrazně méně razantní rétoriku,“ napsal o tom Brian Blackstone ve Wall Street Journalu.

Dlouho jsme se nevěnovali názorům českých politiků na věc. Stručně je to následovně: Miroslav Kalousek z TOP 09 vnímá poslední události jako začátek odchodu Řecka z eurozóny, podle Andreje Babiše Řecko v eurozóně nikdy nemělo být a Pavel Bělobrádek věří, že zvítězí zdravý rozum, což je přesně to, co všichni toužili slyšet.

Děkujeme za názor a tady máte klíčenku, chtělo by se říct. Grexit pokračuje.

-of- 

 


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

St 19:40  Ropa se vrací ke klíčové podpoře X-Trade Brokers (XTB)
St 19:32  Slabý BRL kávě neškodí X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688