Safina (Safina)
Komodity  |  02.07.2015 15:46:49

Těžba stříbra v celosvětovém srovnání

Světová produkce stříbra rostla v roce 2014 již po dvanácté v řadě, tentokrát o 5 %, čímž dosáhla na nový rekord 27 293 tun. Tento růst byl dosažen zejména silnými výkony v primárním těžebním sektoru, kde se jednalo o nárůst 651 tuny. Z geografického hlediska lze přisoudit převážnou část zisků Střední a Jižní Americe, neboť uvedený region zaznamenal 17% skok v nárůstu produkce, což představuje zhruba 1 250 tun. V žebříčku světových producentských zemí figuruje v první desítce šest státůamerického kontinentu (Mexiko, Peru, Chile, Bolívie, Spojené státy americké a Argentina).  Světovou velmocí v těžbě stříbra zůstává stále Mexiko, avšak v meziročním srovnání byla skokanem roku Guatemala s 205% nárůstem v těžbě stříbra, čímž se posunula o čtyři příčky na jedenácté místo.

Z hlediska jednotlivých regionů byl loňský rok pro téměř všechny producenty příznivý. Těžba stříbra v Severní Americe vzrostla o 2 % na 7 653 tun, a to i přesto, že severní část regionu brzdila nastartovanou produkci na jihu. Produkce v Kanadě totiž od roku 2012 klesá, přičemž nejmarkantnější útlum těžby nastal mezi roky 2013 a 2014, a to téměř o čtvrtinu. Důvodem je zastavení činnosti Glencore´s Brunswick v polovině 2013, stejně jako ukončení těžební činnosti Belle Keno. Opačný vývoj nastal v Mexiku, kde vlivem nárůstu produkce v Saucito a San Jose vzrostl výkon o 179 tun na rovných 6 000 tun.

Směrem na jih od mexických hranic se dařilo dolům v Guatemale, konkrétně v Escobalu, kde se začalo těžit pro komerční účely počátkem roku 2014. Během dvanácti měsíců způsobily těžební operace nárůst v produkci stříbra o 569 tun.  Dalším významným zdrojem zisku je Chile, kde produkce vzrostla téměř o třetinu (29 %), a Chile tak postupně vytěsnilo Bolívii z pozice druhého největšího producenta stříbra ve Střední a Jižní Americe. Regionálním lídrem zůstává Peru s produkcí 3 778 tun v roce 2014. Dobrý rok mají za sebou také společnosti v Argentině, kde vzrostla produkce o 17 %. Zhruba z poloviny (66 tun) se na výsledku podílel důl Cerro Negro, který získal v roce 2014 licenci k těžbě.    

Kanada nebyla jediným státem s klesajícími výkony. Asie přetrhla šňůru úspěšných 12 let, kdy produkce rostla, protože v loňském roce se po dlouhé době těžební nabídka propadla o 169 tun. Příčiny negativního vývoje lze spatřovat v oslabeném výkonu v dole Rampura Agucha v Indii. Oficiální statistiky uvádějí, že rafinovaná produkce stříbraKazachstánu zůstala stabilní, avšak dle odhadů agentury Thomson Reuters tamní produkce klesla v roce 2014 o 68 tun na 543 tun. Čína, třetí největší světový producent, zaznamenala taktéž pokles kvůli slabším objemům těžby klíčových společností, např. Henan Yuguang Gold & Lead. Oproti tomu jihovýchodní oblast regionu, včetně Indonésie a Filipín, nebo vnitrozemské Mongolsko, zažily v roce 2014 v těžbě stříbra rostoucí trend.

Produkce v Evropě narostla v roce 2014 o 79 tun, což představuje zhruba 2% nárůst. Hnacím motorem růstu produkce je polská těžební a metalurgická společnost KGHM Polska Miedź, jež zaznamenala nárůst o 95 tun. Zhruba o dvacet tun méně vytěžili Švédi. Naopak Rusko, největší producent v regionu, ztlumilo růst celkové produkce v Evropě, jelikož jeho výkon klesl v roce 2014 o 93 tun.

Objem těžby v Africe zůstal víceméně stabilní, ačkoliv v největším africkém dole Imiter v Maroku bylo vytěženo o 4 % stříbra méně než v roce 2013. Největší propad v rámci regionu zaznamenali v Demokratické republice Kongo.

 

Tabulka: 10 celosvětově nejvýznamnějších producentů stříbra

1.

Mexiko

2.

Peru

3.

Čína

4.

Austrálie

5.

Chile

6.

Bolívie

7.

Rusko

8.

Polsko

9.

USA

10.

Argentina

 

Libor Křapka, manažer pro investiční drahé kovy, SAFINA


Safina, a.s. - přední zpracovatel materiálů s obsahem drahých kovů ve střední a východní Evropě.
Více informací na:
www.safina.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Komodity:

Čt 17:03  🟡 Zlato blízko historických maxim X-Trade Brokers (XTB)
Čt   9:17  S&P500 uzavřelo na nových rekordech Research (Česká spořitelna)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688