Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Z domova  |  02.07.2015 11:16:56

Vláda smetla ze stolu návrh na kvóty pro ženy na kandidátkách stran


Ministr Jiří Dienstbier chtěl, aby zastoupení žen na kandidátkách pro sněmovní a krajské volby bylo alespoň 40 procent. U kolegů z koalice neuspěl.

Návrh volebního zákona, který měl zvýšit zastoupení žen na kandidátkách pro sněmovní a krajské volby alespoň na 40 procent, odmítla vláda. Novinářům to řekl ministr pro lidská práva a legislativu Jiří Dienstbier (ČSSD).

Právě Dienstbier spolu s ministrem vnitra Milanem Chovancem (ČSSD) s návrhem přišli. Proti se ale postavili všichni ministři za hnutí ANO i KDU-ČSL, kteří myšlenku dlouhodobě odmítali.

Dienstbier očekává, že koaliční partneři navrhnou jiný způsob, jak dosáhnout vyššího zastoupení žen ve veřejném životě. Je totiž jedním ze schválených cílů koalice.

"Členové vlády za koaliční partnery se vyjádřili proti," oznámil Dienstbier. Dodal, že zástupci KDU-ČSL i hnutí ANO hlasovali proti názoru žen ve svých stranách. "Překvapuje mě to, protože lidovecké ženy se vyslovily pro a paní komisařka Jourová z hnutí ANO tyto návrhy také podporuje," upozornil ministr na rozpor.
Větší zapojení žen do veřejného života

Cílem novely bylo podle předkladatelů větší zapojení žen do veřejného a politického života. Při posledních sněmovních i krajských volbách ženy tvořily čtvrtinu kandidátů, ve Sněmovně i krajských zastupitelstvech měly zhruba pětinové zastoupení.

Předloha proto stanovila, že muži a ženy by museli být zastoupení rovnoměrně na prvních dvou místech každé kandidátky. Pokud bude kandidátů nominováno více, "je každé pohlaví zastoupeno alespoň 40 procenty", uváděla dále.

Na kandidátních listinách by strany či hnutí musely podle návrhu nově uvádět také pohlaví svých adeptů na poslance či krajské zastupitele.

Dienstbier připomněl, že cílem novely bylo naplnit vládní strategii, na níž se všechny koaliční strany shodly. Očekává, že když partneři ČSSD odmítli zipový princip na prvních třech místech kandidátek a povinné čtyřicetiprocentní zastoupení opačného pohlaví, přijdou s jinými návrhy.

"Cíl je schválený, cesty mohou být různé. Budu se ptát, jakou jsou ty jiné cesty," naznačil další postup.
Pro návrh hlasovali jen ministři za ČSSD

Návrh, pro který ve středu hlasovali všichni ministři za sociální demokracii, ale nenašel podporu u koaličních partnerů.

"Nevidím důvod, proč bychom měli dělat nějaké kvóty pro ženy," řekl novinářům minulý týden vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš (ANO). Návrh je podle něj nesmyslný.

Zdroj: Úřad vlády ČR

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688