Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Akcie ve světě  |  29.06.2015 09:11:00

Euro stále pod tlakem Řecka


Společné evropské měně se minulý týden nedařilo. Zatímco obchodování zahajovala poměrně optimisticky (na úrovni 1,14 USD/EUR), v průběhu týdne ztratila necelá dvě procenta a v závěru týdne už se pohybovala na hladině 1,12 USD/EUR. Za špatnou náladou eura stála jednak neúspěšná vyjednávání ohledně Řecka a také zvětšující se divergence mezi politikami centrálních bank - ECB a Fedu. To navíc svým prohlášením podpořil zástupce Fedu Powel, který prohlásil, že vidí 50 % šanci, že se americká ekonomika zotaví natolik, že k prvnímu zvýšení sazeb bude moci dojít již v září letošního roku. S tímto názorem se ztotožňují i ekonomové SG, kteří první a jediné zvýšení sazeb očekávají právě v září. Ze Spojených států přicházela příznivá data především z trhu nemovitostí, ať už se jednalo o prodeje nových či stávajících nemovitostí. HDP za Q1 byl revidován z -0,7 % q/q anualizovaně na -0,2 % q/q. Pokles americké ekonomiky by však měl být více než vykompenzován v Q2 15, kdy ekonomové SG očekávají její růst o 3 %. Ani data v eurozóně nějak zásadně nepřekvapila. Německý IFO index si mírně pohoršil, naopak PMI indexy dopadly o něco lépe.

Další ránu zasadila Euru neúspěšná víkendová vyjednávání s Řeckem. Euro vůči dolaru ztratilo další necelá 2 %, když oslabilo na úroveň 1,10 EUR/CZK. Vzhledem k závažnosti situace se však nejedná o propad zas až tak dramatický, takže se zdá, že investoři se pomalu začínají smiřovat s oběma variantami - setrváním Řeků v eurozóně i jeho vystoupením. Řecko se o víkendu neshodlo s ministry financí eurozóny na plánovaném balíku reforem. Navíc premiér Tsipras vyhlásil referendum ohledně přijetí či zamítnutí podmínek navrhovaných věřiteli. Referendum bylo ovšem stanoveno na 5. července, zatímco termín pro prodloužení současného programu je 30. června s tím, že Euroskupina odmítla tento termín posunout. I v případě, že by balíček opatření byl v referendu schválen, musela by řecká vláda žádat o nový program, což by zabralo nějaký čas. Navíc jakýkoli výsledek referenda by pravděpodobně vedl k předčasným volbám. Podle ekonomů SG však stále existuje 60 % šance, že i přes vyhrocenost situace k dohodě, která umožní Řecku zůstat v eurozóně, nakonec dojde. Bude se však jednat o vleklý proces. Řecká vláda již zavedla omezení pro pohyb kapitálu. Řecké banky zůstanou zavřené až do 6. července. Ani tento týden tedy finanční trhy problémů spojených se situací v Řecku ušetřeny nebudou.

Ve Spojených státech bude zveřejněným datům dominovat statistika počtu nových pracovních míst (Nonfarm payrolls), která bude tentokrát netradičně zveřejněna již ve čtvrtek neboť v pátek je v USA státní svátek. Konsenzus trhu počítá s tvorbou 230 tisíc nových míst, ekonomové SG jsou mírně pesimističtější, když jejich odhad počítá s 210 tisíci. I tak by se mělo jednat o dostatečně vysoké číslo, aby míra nezaměstnanosti poklesla z 5,5 % na 5,4 %.   

Tento týden budou v eurozóně zveřejněna především inflační data. Inflace za celou eurozónu by se v meziročním srovnání měla posunout o jednu desetinu směrem nahoru - z květnových 0,3 % na 0,4 %. Inflace bude zveřejněna i v jednotlivých zemích. V Itálii, Španělsku i Francii by se měla posunout mírně směrem nahoru, naopak v Německu pravděpodobně o jednu desetinu poklesne (na 0,6 % y/y). Zveřejněny budou i PMI indexy za červen. Kompozitní index PMI za celou eurozónu by si měl nepatrně polepšit (na 54,2 bodu). Určitého zlepšení by měly doznat i indikátory důvěry v ekonomiku eurozóny, které budou zveřejněny hned z kraje týdne.


Autor: Jana Steckerová

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

17.08.2023Zlato stále pod medvědím tlakem pod 1900 USD X-Trade Brokers (XTB)
07.02.2017Řecko opět pod tlakem, dvouletý výnos atakuje 9 % Ekonomický deník (Ekonomický deník)
18.05.2015Klidné pondělí pro korunu, forint a zlotý pod tlakem kvůli Řecku Investiční bankovnictví (Komerční banka)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688