Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Investice  |  27.06.2015 15:45:41

Dokument: Jak premiér Tsipras volá Řeky k referendu


Přinášíme plný text prohlášení, kterým řecký premiér oznámil ukončení jednání o řešení ekonomické krize a vyhlásil referendum na 5. červenec. 

„Občané Řecka, posledních šest měsíců řecká vláda ve snaze naplnit mandát, který od vás dostala, sváděla bezprecendentní bitvu v podmínkách dusící se ekonomiky. Mandát, který jsme od vás 25. ledna tohoto roku získali, nás zavazuje ukončit chudobu a vrátit do naší země bohatství a společenskou rovnost.

Hledali jsme dohodu, která by respektovala jak evropské právo, tak demokratické zvyklosti a která by vedla ke konečné cestě z krize. V průběhu jednání jsme souhlasili i s tím, aby byly vzaty v potaz dohody učiněné předešlými řeckými vládami, přestože tyto dohody řecký lid ve volbách odmítl. Ani na okamžik jsme se nevzdali touhy nalézt shodu a ani na okamžik jsme neztratili ze zřetele, že nesmíme zklamat důvěru, kterou jste v nás složili. Po pěti měsících vyjednávání jsme ale nedosáhli ničeho jiného než toho, že nám Evropa předložila ultimátum, a to ultimátum namířené proti životním zájmům Řecka a řeckého lidu, ultimátum, které popírá evropské hodnoty.

Obsahem tohoto ultimáta je požadavek na další snižování důchodů, omezení výdajů ve veřejném sektoru a obecně řečeno naložení další tíhy na ramena řeckého lidu. Obsahem ultimáta jsou nařízení, která by ještě zvýšila sociální nespravedlnost, kterou pociťujete. Současně mělo dojít ke zvýhodňování provozu v turistickém ruchu, jakož i k vytvoření daňových rájů na našich ostrovech.

To všechno jsou návrhy, které by přímo znásilňovaly sociální smír v Řecku a stavěly by Řeky do role druhořadých občanů s omezenými právy. Naopak by tyto návrhy znamenaly jednoznačné zvýhodnění zahraničních investorů. Jejich cílem nebylo nalézt dohodu přijatelnou pro všechny strany, ale zničení řeckého lidu.

Přišla chvíle, kdy není na místě dávat Evropě další šance řešit tuto vážnou krizi. Je čas, abychom vzali věci do vlastních rukou. Jen tak můžeme ukonit tuto krizi, která ohrožuje Řecko, Evropu i evropskou integraci.

Občané Řecka, čelíme historické odpovědnosti nenechat přijít všechno utrpení, kterým jsme prošli a všechny oběti, které jsme přinesli nazmar. Stojíme před výzvou k posílení naší demokracie a naší národní suverenity. Jsme zodpovědni za svou budoucnost a za odpověď na ultimátum. Proto jsme vládě navrhl, aby o této odpovědi rozhodl v referendu přímo řecký lid a vláda můj návrh jednomyslně podpořila.

Referendum se uskuteční dne pátého července a bude v něm položena otázka, zda máme přijmout podmínky, které Řecku kladou evropské instituce a Mezinárodní měnový fond. Již jsem informoval francouzského prezidenta, německou kancléřku a další významné činitele, že budu požadovat stručný soupis jejich návrhů na řešení krize. Ten předložím řeckému lidu tak, aby mohl v referendu rozhodnout na základě tohoto dokumentu a ne na základě vydírání a propagandy.

Vyzývám vás, abyste rozhodli se vši suverenitou, ke které vás volá slavná řecká historie, zda přistoupíme na ničivé podmínky evropského ultimáta, které žádá drtivou chudobu bez konce, které nenabízí budoucnost, ve které by Řecko dokázalo stát na vlastních nohou ani sociálně ani finančně. Nechť Řecko, které je kolébkou demokracie, vyšle Evropě i světovému společenství vzkaz, který zazní silnou ozvěnou. Odpovězme na evropské ultimátum jak je zvykem v demokracii – klidně a rozhodně.

A já osobně přijmu za svoje jakékoliv rozhodnutí, které učiníte.

Jsem si zcela jistý, že vaše volba přinese naší zemi čest. Řecko je součástí Evropy a Evropa je součástí Řecka. V těchto vážných časech musíme mít neustále na paměti, že Evropa by měla být svobodným domovem pro všechny bez rozdílu. Evropa bez demokracie by ale byla lodí bez kormidla a bez identity. V Evropě nesmějí být vlastníci a hosté.

Volám vás, abyste učinili dobré rozhodnutí, rozhodnutí, za které se tváří v tvář naší historii nebudeme muset stydět a na které budeme moci být v budoucnu hrdí. Volám vás k rozhodnutí, které naší vlasti zachová suverenitu a vážnost.“

-of- 

 


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688