Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Investice  |  27.06.2015 06:00:52

Za pět let bude na světě třikrát víc připojených zařízení než lidí


Analýza mobilních trendů Ericsson Mobility Report uvádí, že v roce 2020 bude ve světě připojených 26 miliard zařízení, z nichž téměř 15 miliard budou telefony, tablety, notebooky a počítače. 

Celkové číslo nezahrnuje pasivní senzory a RFID identifikátory. Analytici Ericssonu očekávají v příštích letech strmější růst počtu připojených zařízení, což umožní rozvoj aplikací s krátkým i dlouhým dosahem. Švédská firma tvrdí, že tento vývoj je v souladu s její vizí, podle které máme v nedaleké budoucnosti dosáhnout hranice 50 miliard připojených zařízení.

Červnové vydání Ericsson Mobility Report označilo mobilní telefony za největší segment, pokud mluvíme o připojených zařízeních. I když v blízké budoucnosti budou nadále růst, odborníci Ericssonu předpovídají největší růst zařízením M2M (Machine-to-Machine).

Důvody můžeme hledat v nových způsobech využití věcí připojených na internet – ať už v automobilech, různých zařízeních nebo třeba při měření spotřeby energií. Pokud je řeč o růstu počtu připojených zařízení, zaostávat nebudou ani domácnosti. Očekává se totiž, že právě ty budou motorem zavádění připojené spotřebitelské elektroniky.

Nárůst počtu připojených zařízení stále zrychluje, což mají na svědomí především stále rozšířenější aplikace, nové obchodní modely a klesající ceny modemů. Dalším důvodem tohoto růstu je i stále kvalitnější a širší pokrytí mobilním signálem, které má dnes ve světě dopad na 90 procent populace.

Buněčné připojení

Na konci roku 2014 bylo ve světě zhruba 230 milionů buněčných M2M připojení, toto číslo bude v příštích letech výrazně narůstat. Mnoho „věcí“ bude připojených přes kapilární sítě, které využívají zařízení krátkého dosahu. Celulární sítě budou všudypřítomné, bezpečnější a budou se jednoduše ovládat. Dobrým příkladem těchto technologií je domácí alarm, kde senzory ve dveřích a oknech, jakož i detektory pohybu a požární hlásič budou připojeny na alarm prostřednictvím buněčné brány (cellular gateway).

Dnes je 75 procent buněčných M2M modulů postavených na technologii GSM a nevyžadují vysokou propustnost sítě. Snížení cen LTE modemů umožní příchod nových aplikací s požadavky na velmi nízkou latenci. Očekává se, že vývoj a 5G kapacity rozšíří rozsah vhodných aplikací pro masivní rozšíření komunikace mezi zařízeními (Machine-Type Communication – MTC).

Evoluce sítí

Výhody používání buněčných M2M připojení pro komunikaci mezi zařízeními zahrnují stabilní výkonnost, bezpečnostní mechanismy a globální dosah. Podíl LTE na penetraci M2M zařízení dnes je zhruba na úrovni 3 procent. Další snižování cen a nákladů však přinese nárůst počtu M2M zařízení připojených přes LTE sítě.

V současnosti se standardizují další LTE a GSM / EDGE módy, aby dokázali uspokojovat rostoucí MTC požadavky. Nová zařízení už budou profitovat z dospívajících 3GPP standardů, například systémových zlepšení na podporu životnosti baterií na více než 10 let, což je žádané například u vzdálených a těžko dostupných zařízení.

-of-, -tz- 


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688