Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Investice  |  25.06.2015 06:00:45

Rakousko rozhoduje o vystoupení z EU. Vystoupíme také?


Možný odchod Velké Británie a Rakouska z Evropské unie dokazuje, že Unie přestala být elitním klubem, píše místopředsedkyně pražských Svobodných Ester Kaplánková. 

Po květnovém volebním úspěchu britských konzervativců v parlamentních volbách, kdy předseda vlády David Cameron plánuje referendum o setrvání v Evropské unii, svůj nesouhlas s členstvím v EU dává najevo další země, Rakousko.

Podpisový týden oficiální petice o referendu požadujícím vystoupení Rakouska z Unie začíná dnes a Rakušané mohou své podpisy připojit do 1. 7. 2015. Členové komunit uspořádali již 11 tiskových konferencí na téma vystoupení z EU, kde potvrzují své mínění, že se Rakousko bude mít lépe bez Evropské Unie. Masové demonstrace, které se konaly minulý týden, ukázaly na velkou nespokojenost občanů s členstvím. Demonstrací se účastnily desítky tisíc lidí.

Vše nasvědčuje tomu, že tentokrát chce zklamané Rakousko, říct Evropské Unii: „Ne!“ Naši jižní sousedé vyjadřují nespokojenost s porušováním práv členských zemí a vymezují se jednotné evropské politice. Ekonomické sankce proti Rusku vnímají jako zásah do suverenity uzákoněné neutrality Rakouska. Bojí se ohrožení míru. A údajným cílem Unie je právě podporovat mír, své hodnoty a blahobyt obyvatel. Místo skutečné mírové podpory EU rozhoduje o kvótách pro uprchlíky a jejich povinné rozdělování do členských zemí.

Evropské Hospodářské Společenství bylo zakládáno s myšlenkou volného trhu. Nástupce EHS dnes deformuje volný trh řadou dotací a regulací. Unie sama sobě škodí přijetím směrnic o povinném přimíchávání biolihu do benzínu a o podpoře solární energie, emisních povolenkách, zákazem provozu kamionu o víkendu a systematicky tak činí členské státy konkurence neschopnými na světových trzích.

Evropa čelí řadě ekonomických problémů a sama sobě přináší další a další. Omezuje podnikání regulací žárovek, vysavačů, vydáváním igelitek, povinným uváděním alergenů v jídelním lístku, administrativní šikanou a dalšími nesmysly. Pokud by k odchodu Rakouska či Velké Británie z EU skutečně došlo, může vzniknout velice zajímavý precedens. A to, že EU už nebude snovou institucí, kam si země jen přejí vstupovat, ale přejí si také vystupovat a je jen otázkou času, kdy se k nim přidají další.

Může tak padnout zažité dogma, že EU je elitní klub, v němž je členství výsadou a ukáže na to, že se jedná i o klub bankrotářů a je dobré mít v rezervě scénář, jak ho opustit. Není zde ani jasný mechanizmus, jak v těchto případech postupovat a ukazuje se nepřipravenost, zranitelnost EU jako takové. Může se jednat o první vlašťovkuk rozpadu celé EU. To je další důvod, proč z ní vystoupit.

Ester Kaplánková, místopředsedkyně pražské organizace Strany svobodných občanů


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688