Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Podnikání  |  23.06.2015 15:32:35

GE MB: Malé a střední firmy plánují investovat 333 miliard korun do nového vybavení

 


České malé a střední podniky přišly kvůli zastarávajícímu vybavení v uplynulém roce o zakázky ve výši přes 46 miliard . Firmy proto plánují v příštích dvanácti měsících investovat do svého podnikání 333 miliard korun. Ukázal to p
ravidelný průzkum realizovaný GE Money Bank mezi českými malými a středními firmami (SME).

 

Česká ekonomika roste, zvyšují se také počty zakázek pro malé a střední podniky. Ty musejí na vzniklou poptávku reagovat a investují do nového vybavení nebo rozšíření výrobních kapacit. Průměrná česká firma vloží v příštím roce do modernizace provozů nejméně tři čtvrtě milionu korun,“ říká Jan Novotný, ředitel komerčního bankovnictví GE Money Bank. „Průzkum ukázal, že firmy, které plánují investice, nejčastěji využívají bankovních úvěrů s podílem spolufinancování. Takovým produktem pro firmy, které chtějí investovat, může být například úvěr EU Investice. GE Money Bank ho nabízí ve spolupráci s Evropským investičním fondem. Získání úvěru je pro podnikatele díky tomu mnohem jednodušší a finance mohou získat již 5 dní od podání žádosti,“ dodává Jan Novotný.

 

               

 

Nejvýrazněji se bude investovat do výrobních kapacit a automobilů

 

Největší objem investic plánují SME již tradičně vložit do modernizace a rozšíření výrobních kapacit. Do nich by měla každá firma investovat v průměru téměř 750 000 korun. Dalšími oblastmi, do kterých budou firmy investovat, je obnova firemního vozového parku – více než 400 000 korun a oblast IT – v průměru více než 215 tisíc korun. V neposlední řadě dojde i na obnovu vybavení kanceláří, a to v hodnotě bezmála 70 tisíc korun.

 

 

 
 
 

Investice zefektivní výrobu a mohou zajistit nové zakázky

 

Pro SME podniky je hlavní prioritou obnova zastarávajícího vybavení (jako hlavní důvod investic ji uvádí 56 % podnikatelů), následuje snaha zlepšit efektivitu a produktivitu výroby (51 %) či zvýšit kapacitu výroby tak, aby dokázala pokrýt nové zakázky (29 %). Některé podniky (11 %) pak investují proto, aby snížily své výrobní náklady. Dobrou zprávou je, že SME podniky přestávají pociťovat překážky, které by jim v investicích bránily. Pouze 19 % SME vidí překážky v nejisté ekonomické situaci, to je o 13 % méně než v předchozích dvanácti měsících.

 

 

Zvýší se počet pracovních příležitostí díky investicím

 

Malé a střední firmy patří v České republice mezi klíčové zaměstnavatele. Podle průzkumu GE Money Bank by v letošním roce mohly vytvořit více než 157 000 nových míst, což je o 10 % více, než vytvořily v loňském roce.

 

„Naše firma plánuje v budoucnu investovat do rozšíření našeho týmu zaměstnanců, zejména do oblasti vývoje, výroby a prodeje. Tyto investice jsou pro nás velmi důležité z důvodu představování nových produktů. Počítáme, že tyto investice budou v dalších dvou letech generovat vyšší příjmy,“ sdělil Milan Minárik, jednatel firmy Watrex.

 

 

 

Důvěra ve velké banky je již tradičně vysoká 

Firmy, které hledají investice, se většinou obracejí na velké banky. Tuto možnost by zvažovalo 46 % podniků. 18 % chce k rozvoji podnikání využít evropské nebo státní granty. Dalších 14 % by nejraději využilo služeb speciálních úvěrových firem, specializovaných na firemní financování či poskytovatelů leasingu.

 

 

 

 

Milada Franek, 

tisková mluvčí GE Money Bank

 

 

 

GE Money Bank patří mezi největší české peněžní ústavy. Jsme univerzální bankou, která disponuje čtvrtou největší sítí 232 poboček a více než 600 bankomatů. Své služby orientujeme jak na občany, tak na malé a střední podniky. Náš běžný účet Genius Gratis byl v roce 2013 vyhodnocen českou veřejností v soutěži Zlatá koruna jako nejlepší finanční produkt na trhu. Ve stejné soutěži uspěly u odborné poroty naše platební inovace - Bezkontaktní platební nálepka se stala novinkou roku, NFC platební karta v mobilu zvítězila mezi kartami. Vlastní kapitál GE Money Bank tvoří 37 miliardy , konsolidovaná kapitálová přiměřenost ve výši 23,6 % je i nadále jednou z nejvyšších na trhu.

 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688