Zlate-Mince.cz (Zlate-Mince.cz)
Investice  |  23.06.2015 14:27:37

Rodové erby na mincích dnes nahradila loga firem


Medaile s vlastním logem si nechává razit stále více českých firem. Trend, který je v jiných zemích běžný, se tak rychle zabydluje i v České republice. Potvrzují to zkušenosti Pražské mincovny: podíl soukromých zakázek se za poslední rok zvýšil několikanásobně. Firmám tyto prestižní ražby slouží například jako dárky pro obchodní partnery, významné zákazníky ale třeba také jako ocenění vynikajícím zaměstnancům.



Možnost razit mince byla v minulosti výsadou králů nebo významných šlechtických rodů. Kromě nutnosti zajistit oběživo, bylo toto privilegium jistou známkou prestiže a koneckonců i moci. Mince nesly portréty králů, velmožů nebo šlechtických erbů.

Není žádným překvapením, že tento zvyk kontinuálně prolnul až do dnešních dob. Jen erby slavných rodů nahradila loga současných firem. „Zájem o korporátní ražby skutečně roste. Od začátku roku prakticky neustále pracujeme na zakázkách známých firem, ještě před dvěma lety byl přitom zájem jen sporadický,“ potvrdil výkonný ředitel Pražské mincovny Jan Hrubý. Prozradil, že mezi zadavateli se objevila taková jména jako známý velkoobchod ALZA, energetická společnost Škoenergo, finanční a ekonomický portál Zlatá koruna nebo třeba světově proslulá slévárna čediče Eutit a další významné podniky.

Dárek, který nelze přehlédnout

Čím si vysvětlit nárůst zájmu o korporátní ražby? Tak především, šéfové společností si uvědomili, že darovat svým obchodním partnerům třeba francouzský koňak, nebo kubánské doutníky už není ani originální a ani se to tak nějak od českého podniku neočekává. Nemluvě o různých banálních reklamních předmětech jako jsou těžítka, propisky nebo kalendáře, které obvykle skončí v zapomnění, v lepším případě u sekretářky v šuplíku. Současní kormidelníci úspěšných firem netrpí nedostatkem sebevědomí a nestydí se být patrioty. „Mince s logem společnosti je nejen originální, ale nese také jistou esenci exkluzivity. Představme si, že obchodního partnera překvapíme kouskem umělecky zpracovaného a vkusně zabaleného ryzího stříbra. Dá se na takový okamžik zapomenout? Určitě ne. Pamětní ražba je dárek, kterým se jeho majitel rád pochlubí i po letech,“ říká ze zkušenosti Jaroslav Tomanec z numizmatického portálu www.Zlate-Mince.cz. „Tyto ražby mají všestranné využití. Poslouží jako pozornost při uzavření významného obchodu, stejně jako ocenění vynikajícího pracovníka,“ dodal Tomanec.

Medaile s logem firmy? Je to snadné

Pořídit si kvalitní pamětní ražbu, třeba k výročí založení firmy, je pro zadavatele velice snadné. Veškeré náležitosti za něj totiž zařídí mincovna. „Jedná se vlastně o výrobu na klíč. Stačí nám dodat nákres, nebo sdělit konkrétní představu a pak necháme volnou ruku našim výtvarníkům. Ti zpracují návrh motivu, který konzultujeme se zadavatelem, až dojdeme k finální podobě budoucí ražby,“ upřesnil mincmistr Pražské mincovny Ondřej Koňařík.
Samotný proces výroby těchto kvalitních ražeb je technologicky náročný a vyžaduje značný podíl řemeslné práce. Než si zadavatel celou emisi převezme, musí tedy pár týdnů počkat. Ale tak tomu bývá u všech hodnotných věcí, které vyžadují individuální a kreativní přístup.

Pražská mincovna je doma i v zahraničí vnímána jako producent vysoce kvalitní numizmatiky. To dokládají nejen příznivé ohlasy ze světových veletrhů, kterých se společnost pravidelně účastní, ale také stále rostoucí zájem sběratelů, investorů a společností, které objevily kouzlo ražené mince. Logo firmy vtištěné do vzácného kovu, stejně jako kdysi erby slavných rodů, přetrvá totiž navěky.


Foto: wwww.prazskamincovna.cz  
Pražská mincovna
Pražská mincovna vstoupila na numismatickou scénu v druhé polovině roku 2011, přesto už si díky originálním a vysoce kvalitním ražbám dokázala vydobýt uznání doma i v zahraničí. Pod jejími produkty jsou podepsaní nejvýznamnější čeští medailéři, jejichž um je zárukou vysoké umělecké hodnoty. Pražská mincovna se ve svých ražbách tematicky vrací především k osobnostem a událostem dávné i moderní české historie. V jejím sortimentu však nechybí ani dárkové ražby k různým slavnostním příležitostem.

www.prazska-mincovna.cz
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 17:45  Růst cen akcií a cena za riziko Patria (Patria Finance)
Čt 17:30  Bitcoin roste o 4 % před čtvrtým půlením💥 X-Trade Brokers (XTB)
Čt 16:44  Akciové trhy: Evropské trhy většinou rostly - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688