chytryhonza.cz (chytryhonza.cz)
Finanční rady  |  23.06.2015 11:44:51

Nejste v klubu bohatých? Nevadí, zkuste pravidelné investování

Češi ve světě financí ještě převážně plavou. Zatímco většina lidí utrácí či má uložené peníze na nízko úročených produktech, bohatí za své peníze nakupují podniky, akcie a nemovitosti. Aby mohl člověk začít investovat, nemusí být boháč, stačí se pustit do pravidelného investování.

Pokud se od včera nic nezměnilo, pod matrací se peníze neznásobí. Úspory je potřeba rozmnožovat, protože z nich neustále ukusuje inflace. Chybou je spoléhat jen na konzervativní, nízko úročené produkty a vyhýbat se investicím.

Pryč s nízkým úročením

Někdo může být spokojen s ročním zhodnocením kolem 1 procenta. Při této úrokové sazbě ani nemusí za současné inflace docházet k reálnému zhodnocení. Inflační cíl České národní banky je nastavený na 2 procenta. A samozřejmě nesmíme zapomenout i na případné zdanění, momentálně ve výši 15 procent.

Pryč s nízkým úročením. Na řadu přicházejí investice. Počet lidí, kteří se o své finance starají a investují, však roste a jsou jich desítky tisíc. Aby mohl člověk začít investovat, nemusí se perfektně orientovat v investičním prostředí. Základem v začátcích investování je mít k dispozici širokou nabídku investičních možností a nechat si poradit od investičních profesionálů.

Pravidelné měsíční investice

Pravidelné měsíční investice jsou optimálním způsobem, kterým je možné získat nadprůměrný výnos a současně výrazně snížit rizika spojená s investováním do podílových fondů. Základem je investování pevné částky v pravidelných intervalech. Nezatížíte tím ani svůj rozpočet, investovat lze již od pětistovky.

Samozřejmě i investování má svá pro a proti. Dopředu není nikdy nic na 100 procent jasné a budoucnost je prakticky nemožné s jistotou odhadovat. Úspěšné investování je jako proces, nikoliv jednorázová záležitost.

Cílem je nalezení optimální investiční strategie, která zohlední vaše finanční cíle (jakého výnosu chcete dosáhnout ve zvoleném časovém horizontu) a míru rizika, kterou můžete akceptovat.

Neexistují žádné exkluzivní kluby vysokých výnosů bez rizika. Investice, která by zaručovala vysoký výnos a přitom byla zcela bez rizik, není. Čím většího výnosu chcete dosáhnout, tím větší je míra rizika, kterou musíte být ochoten přijmout, a naopak.

S investováním jsou také spojené poplatky. Obvykle se jedná o vstupní poplatky v řádu maximálně několika jednotek procent z investované částky.

Bez přípravy to nepůjde

U investování je důležitá dlouhodobost, stejně jako pravidelnost. Proto se budeme muset připravit tak, jako bychom šli na dlouhý výlet. Cílem je stabilizovat a chránit výnosy vložených investic. Stát vás za dlouhodobé uvažování odmění tím, že po tříletém investování po vás nebude chtít zdanit dosažený výnos.

Udělejte si jasno v tom, jak a kam investovat. Chcete-li představit jednotlivé možnosti pravidelného investování, jejich výhody i úskalí, rizika i poplatky s nimi spojené, neváhejte se obrátit na specialisty z Chytrého Honzy.

Více informací o společnosti Chytrý Honza

Portál Chytrý Honza nabízí rychlé a objektivní srovnání finančních produktů a služeb mnoha desítek finančních institucí působících v České republice. Široký výběr, možnost přizpůsobit si produkt na míru, čas na rozmyšlení při rozhodování a zároveň jeho úspora dělají z Chytrého Honzy skutečně platného partnera při řešení osobních financí. Chytrý Honza zájemcům srovná všechny dostupné produkty online, aby si mohli vybrat ten nejvhodnější – od hypotéky, přes pojištění a tarify mobilních operátorů až po dodavatele energií. Od svého vzniku v roce 2009 již Chytrý Honza získal přes 250 000 spokojených zákazníků. Ti si aktuálně mohou vybírat z celkem 18 produktů ve více než 1900 variantách. Akvizicí sítě finančních poradců Bonnet.cz v roce 2014 Chytrý Honza získal více než 1 400 specialistů ve všech regionech ČR. Zakladateli portálu jsou Jiří Paták a Jakub Havrlant.


Poslední zprávy z rubriky Finanční rady:

Út 13:15  Rozšiřujeme nabídku ETF: AI, Indie, obrana a další Marek Pokorný (Portu)
Út   8:00  Před koupí nemovitosti pečlivě kontrolujte rezervační smlouvu Petr Holub (Zoxo Financial s.r.o.)
Po 11:39  Jak vybrat správný rekvalifikační kurz: Průvodce pro začátečníky Tereza Drbohlavová (RekvalifikacniKurzy.cz)
Po 11:09  Jak kombinovat rekvalifikační kurzy s plným pracovním úvazkem? Zuzana Dubová (RekvalifikacniKurzy.cz)
Po   0:00  Invalidní důchod lze získat na jakoukoliv nemoc Petr Holub (MojeNebankovka)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688