Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Dluhopisy  |  22.06.2015 19:45:06

Proč úroky (nejen) v USA už nikdy moc neporostou

Fed připravil budoucí penzisty o jakoukoli naději, že budou mít z čeho žít, pokud se rozhodnou jít do důchodu v 65 letech. Někteří možná budou argumentovat, že posledních 10 let nízkých úrokových sazeb bylo anomálií a že k normalizaci dojde v následujících několika letech. Mnohé ale nasvědčuje tomu, že úrokové sazby zůstanou nízké opravdu dlouho. Ti, kteří jdou v USA do důchodu, budou mít zkrátka smůlu.

Americké úrokové sazby a zadlužení
Americké úrokové sazby a zadluženíZdroj: FRED

Zelená křivka značí celkový dluh jako procento z HDP. Fialová představuje historický výnos 10letých státních dluhopisů, využívaný jako ukazatel průměrné úrokové míry z celkového dluhu. A modrá linie je úroková platba z celkového dluhu ve vztahu k HDP (znovu s využitím 10leté úrokové míry jako ukazatele pro průměrný úrok z celkového zadlužení); dále je označována jako DSGDP.

Celkové vládní zadlužení ve vztahu k HDP (zelená křivka) nedávno v USA převýšilo 100 %. Taktéž je patrné, že s jeho růstem se spread mezi fialovou a modrou křivkou zúžil.

Je to ale jen algebraický příklad. Historicky je modrá křivka v podstatě fixní sazbou udržující se v rámci určitého pásma a spolu s růstem zelené křivky musí fialová zákonitě klesat (aby modrý DSGDP vydržel v pásmu). Vzhledem k tomu, že celkový dluh nyní představuje vyšší procentní podíl ve vztahu k HDP, průměrná úroková sazba z dluhů musí klesat směrem k 2,5 %, tedy úrovni přetrvávající 15 let.

S růstem celkového dluhu nad 100 % HDP bychom měli pozorovat pokles průměrné úrokové sazby z celkového dluhu (fialová křivka) pod 2,5 % pro udržení dlouhodobého průměru DSGDP.

I CBO (rozpočtový výbor Kongresu) v dohledném horizontu předpovídá rostoucí zadlužení ve vztahu k HDP, tudíž úrokové sazby budou muset mít negativní sklon. Pokud by se úrokové sazby z dluhu vrátily k 7,5 %, úrokové platby by ukrojily 7,5-10 % z HDP, což si USA nyní nemohou dovolit.

Nejvýše se průměrný úrok z celkového dluhu krátkodobě může dostat ke 4 %, což by znamenalo posun k vysokým úrovním DSGDP. Také by to ochromilo už nyní slabou poptávku. Do 5 nebo 10 letech bude celkový dluh podstatně vyšší než HDP, takže dokonce i 4 % budou neudržitelně vysoká.

Z výše uvedeného grafu je patrný stabilní pokles úrokových sazeb od konce 70. let. Ve stejném období celkové zadlužení ve vztahu k HDP stoupalo. Inverzní vztah mezi dvěma ukazateli není náhodný, je to nutnost.

Úrokové sazby jsou proto uvězněny ve velmi nízkém pásmu navždy, nebo minimálně do doby, než budou dluhy splaceny. Ale to nyní nikdo neočekává. S celkovým dluhem převyšujícím HDP a jeho dalším růstem je to krutý verdikt pro budoucí penzisty a ostatní střadatele. Další epizodou budou negativní úrokové sazby.

Americké akcie se pohybují na tenkém ledě a z Fedu fouká teplý vítr

Americké akcie se pohybují na tenkém ledě a z Fedu fouká teplý vítr

Již více než šestiletá rally na amerických akciových trzích sice není nejdelší v historii, jeden primát ale drží. Investory ostře sledovaný index S&P 500 roste nejdéle na pozadí nízkých, a k tomu ještě neměnných sazeb Fedu. Jak přitom naznačují historická data, zvyšování úroků je pro akcie velkou výzvou, jež může růstový trend hodně přidusit.  

 



Poslední zprávy z rubriky Dluhopisy:

Čt   9:30  Oznámení o aukci 3. tranše SPP 911 MF ČR (Ministerstvo financí ČR)
St 15:43  Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy Fidelity International (Fidelity International)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688