Research (Conseq)
Investice  |  22.06.2015 14:36:24

5 důvodů, proč by FED neměl zvyšovat letos sazby

 
Právě skončené zasedání FEDu bylo sice trochu upozaděno probíhajícím řeckým dramatem, nezajímavé ale nebylo. Kromě přehodnocení tržních očekávání ohledně data prvního utažení měnové politiky (Goldman Sachs např. první utažení nyní vidí až v prosinci) přineslo také větší opatrnost samotného FEDu – na rozdíl od tří členů, kteří v březnu čekali, že sazby na konci roku 2015 budou maximálně o 0,25 p.b. nad stávající úrovní, je nyní takových lidí již sedm.

Tento vývoj je nejen v souladu s mým očekáváním ze začátku tohoto roku, ale pokládám jej ze strany FEDu i za postup „správný“. Zde je pět důvodů, proč bych na místě FOMC letos sazby nezvýšil.

1. Trh práce je stále proti-inflační. Ačkoliv se z oficiální míry nezaměstnanosti (5,4 %) či z dalších ukazatelů, např. míra dobrovolných odchodů ze zaměstnání, může zdát, že nekontrolované utržení mezd a tedy inflace je otázka měsíců, bližší pohled na trh práce odhalí, že tomu tak není. Jak indikuje mimo jiné stále nízká míra (62,8 %) participace na trhu práce či vysoký počet lidí pracujících nedobrovolně na částečný úvazek, na trhu práce stále existuje vysoká míra skryté nezaměstnanosti. To tlumí a bude tlumit tlak na růst mezd.

2. Vztah nezaměstnanosti a inflace, vyjádřený tzv. Philipsovou křivkou, se v USA nevyznačuje žádnou velkou stabilitou. Jsou období, kdy tento vztah platí (např. druhá polovina 80.let, 2002-2007) a období, kdy tomu tak není (např. 90.léta, 2007-2015). Jaké období nás v dalších letech čeká, není jasné, ale např. v protiinflačním globálním prostředí nebo v silném dolaru, který kromě přímého tlaku na importní ceny má tendenci přesměrovávat část domácí poptávky do zahraničí (tj., případná nadměrná poptávka se spíše projeví jako horší běžný účet než vyšší inflace) spatřuji důvody, proč se rychlé akceleraci inflace  nemusíme obávat.

3. Inflace je nízká a stěží překvapí tak výrazně, aby zaskočila FED a „utrhla“ se (tj., vzala s sebou inflační očekávání). Celková (PCE) inflace se plazí kolem nuly, jádrová je na 1,3%.  Je jasné, že se FED musí vzhledem ke zpožděním v transmisi měnové politiky dívat dopředu, vzhledem k nízkým, a zejména pak u domácností velmi setrvačným inflačním očekáváním však nemusí s utahováním politiky spěchat.

4. Inflačnídeficit“ pokrizových let, kdy s výjimkou roku 2011 byla inflace permanentně pod cílem FEDu, znamená, že americká ekonomika by i v případě, že by FED svůj cíl nyní na rok či dva o procentní bod či dva přestřelil, jenom „doběhla“ úroveň, na které by cenově jinak měla být. A v to, že inflace ustřelí na 5 či více procent , nevěří nyní ani ti největší jestřábi.

5. Nezvyšovat sazby do doby, kdy se „ošklivá hlava inflace objeví ve dveřích“,

je v současné situaci velice levným pojištěním. Zatímco v případě předčasného utažení měnové politiky je reálným rizikem výrazné přestřelení tržních sazeb (vzpomínka na květen před 2 lety je ve FEDu stále živá), nekontrolované utržení se inflace v případě, že Fed začne s utahováním pozdě (až když inflace skutečně začne růst), je rizikem s velice nízkou pravděpodobností.

Martin Lobotka, hlavní analytik Conseq Investment Management a.s.

 

 


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

16.10.20235 důvodů, proč by měly firmy kupovat biometan Renewable Energy Europe B. T. (Renewable Energy Europe B. T.)
05.08.2021Toto je zřejmě hlavní důvod, proč se Fed nehrne do zvyšování sazeb Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688