STOX.CZ (Grant Capital)
Investice  |  19.06.2015 09:33:35

Jak začínal Warren Edward Buffett?

Warren Edward Buffet se narodil dne 30. sprna 1930 ve státě Nebraska a někdy přezdíván jako Věštec z Omahy.

Jeho matka Leila byla doktorkou a otec Howard burzovním makléřem, později kongresmanem a majitelem menší makléřské firmy. Malého Warrena už od dětství začínal zajímat svět financí a svými ambicemi začal udivovat už v šesti letech, kdy chodil dům od domu a prodával Coca-Colu nebo sbíral ztracené golfové míčky a později je prodával. Sílil jeho podnikatelský duch a touha vydělávat peníze.

První akcii koupil v 11 letech

V jedenácti letech Warren pomáhal otci v pracovně zapisovat údaje o akciích a netrvalo dlouho a pořídil si své první akcie. Koupil za 38 dolarů tři kusy akcií společnosti Cities Service, jejichž cena vzápětí klesla na 28 dolarů, ale brzy vzrostla na 40 dolarů. To byl pro Warrena impulz k prodeji, na kterém vydělal celkem 5 dolarů. Když prodané akcie později vzrostly na 200 dolarů, byla to jeho první lekce investování, v níž uvědomil, že je lepší být trpělivý a vyčkávat.

Podnikavý mladý muž

Vydělával si roznáškou novin pro deníky Washington Post a konkurenční Washington Times-Herald. Jako student si měsíčně přišel na 175 dolarů, což představovalo částku, kterou mnozí mladí muži vydělávali na plný úvazek. Všechny peníze, které si vydělal, dále investoval. S kamarádem si koupili hrací automaty a rozmístili je po celém městě.  Za ušetřené peníze si pořídil postarší Rolls Royce, který po opravě pronajímal za 35 dolarů na den. V patnácti letech pak v rodné Nebrasce za 1 200 dolarů odkoupil 40 akrů zemědělské půdy, kterou pronajal jednomu farmáři. Dá se říci, že na všem profitoval, ale souběžně se však také věnoval studiím na University of Pensylvania ve Whartonu. V devatenácti letech získal velkou zodpovědnost a díky zkušenostem s roznosem tisku pracoval pro Lincoln Journal, kde vedl 50 roznašečů.

Po ukončení bakalářského studia se Warren hlásil na Harvard, ale pro svůj nízký věk nebyl přijat. Neotálel však a zapsal se na Columbia Business School, kde se potkává s odborníkem na oceňování majetku a autorem známé knihy „Inteligentní investor“ Benjaminem Grahamem. Na základě jeho metod Warren staví své pozdější úspěšné investorské strategie. Tajemství této strategie a jejího úspěchu je triviální. Investici předchází důkladná analýza a poté nákup akcií podhodnocených firem, u kterých je možné očekávat růst a brzkou prosperitu. Po dokončení studií chvíli pracoval pro svého otce v investiční bankovní společnosti a později dva roky pracoval jako analytik pro zmiňovaného Benjamina Grahama.

Berkhire Hatway

Zlomovým rokem se stal rok 1962, kdy začal investovat do upadající textilní firmy Berkshire Hathaway. Roku 1965 nad ní převzal kontrolu a přebudoval k obrazu svému. Když začal americký textilní průmysl podléhat tlaku zahraniční konkurence, rozhodl se Warren, že použije kapitál společnosti Berkshire na nákup jiných podniků. Jeho zkušenost s nákupem akcií pojišťovací společnosti GEICO mu ukázala, že pojišťovny zajišťují stabilní příjem z pojistného, zatímco výplata pojistných plnění je odsunuta na pozdější dobu. Zatímco akciový trh v letech 1973-74 zažívá nejhorší období od krize z konce dvacátých let, pojišťovny zabezpečují firmě Berkshire příjmy v řádech milionů dolarů ročně.

Warren se proto poohlížel po dalších podnicích, které by zahrnul do svého portfolia.

Vytvořil investiční kapitálovou společnost, jejíž akcie od té doby vystoupaly z nuly až na dnešních 186 tisíc dolarů za jedinou akcii.

Ve svých 26 letech zakládá světoznámou investiční firmu Buffett Partnership a seznamuje svět se zajímavým způsobem získat pozornost investorů a jejich peněz. Nabízí vysoké zhodnocení investic se zárukou a dává slib, že když má investice nižší výnosnost než 4%, investor dostane zpět své peníze i celý zisk. V případě úspěchu a zisku nad 4%, se profit rozdělí mezi investora a firmu.

Jméno Warren Edward Buffett by měl jistě znát rozhodně každý investor. Ve svých 83 letech je považován za amerického miliardáře, uznávaného investora, obchodníka a filantropa.

V roce 2007 jej časopis Time uvedl na seznamu 100 nejvlivnějších lidí světa. V roce 2008 byl podle žebříčku, který sestavuje časopis Forbes, nejbohatším člověkem na světě s 62 mld. $. Převážnou část svého jmění získal z investic, které uskutečnil prostřednictvím holdingové společnosti Berkshire Hathaway, ve které je největší akcionář a CEO(Chief executive officer). Jeho současný majetek je odhadován kolem 63,5 miliard $ a řadí ho na 4. místo v žebříčku nejbohatších lidí světa.

 Další články a zajímavosti naleznete na STOX.CZ | Podpora pro online obchodování

Logo STOX.CZ STOX.CZ zprostředkovává online obchodování na více než 80 akciových trzích prostřednictvím platformy Trader Workstation. Nabízí velmi nízké poplatky a technickou a investiční podporu v češtině. Více na www.stox.cz.


Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 11:03  USA: S&P potvrdilo rating na stupni „AA+“ Research (J&T BANKA)
Čt 10:42  Graf dne - USDCAD (28.03.2024) X-Trade Brokers (XTB)
Čt 10:39  JTPEG: Emise dluhopisů JTPEG F.CZ 7,25/30 Research (J&T BANKA)

Přečtěte si také:

12.01.2017Jak si vybírá své lidi Warren Buffett Patria (Patria Finance)
22.09.2015První miliarda až v 56 letech: Jak bohatl Warren Buffett? Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
27.03.2015Jak by investoval Warren Buffett, kdyby mu zase bylo 23 let? Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
22.01.2015Warren Edward Buffett jak jej neznáte STOX.CZ (Grant Capital)
22.09.2014Warren Edward Buffet vs George Soros STOX.CZ (Grant Capital)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688