Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Makroekonomika  |  17.06.2015 07:02:13

122 pravidel, které musíte vědět o burzách a ekonomice - I. díl

Před rokem začal ekonomický komentátor a analytik Morgan Housel sbírat materiál na knihu, o které doufal, že se bude jmenovat 500 věcí, které potřebujete vědět o investování. Nakonec se sice dostal jen k číslu 122, ale i tak jde o úctyhodný seznam "zlatých" investičních a ekonomických pravidel. Podívejte se na první várku.

1. Říct "budu lakomý, když ostatní panikaří" je mnohem jednodušší než to skutečně udělat.

2. Když lidé říkají "chtěl bych být milionářem", ve skutečnosti tím myslí "chtěl bych utratit milion". A to je přesný opak toho být milionářem.

3. Fráze "přihodily se nějaké věci" by v 99 % případů mohla nahradit frázi "je to dokonalá bouře".

4. Kniha Daniela Kahnemana "Thinking Fast and Slow" začíná slovy: "Předpokladem této knihy je, že je mnohem jednodušší rozpoznat cizí chyby než své vlastní." Tohoto motta by se měl držet každý, kdo komentuje trhy.

5. Bloger Jesse Livermore píše, že jeho hlavní lekce z investování je ta, že "osobní zájem je nejsilnější silou na Zemi, dovolí lidem obhájit a prosazovat úplně všechno".

6. Jak říká Erik Falkenstein, "v profesionálním tenise 80 % míčků vyhrajete, v amatérském jich 80 % ztratíte. To platí také pro wrestling, šachy a investování. Začátečníci by se měli zaměřit na eliminaci chyb, experti na skutečně převratné kroky".

7. Je rozdíl mezi "předpověděl propad v roce 2008" a "předpovídal propady, až jeden přišel v roce 2008".

8. Investor Dean Williams jednou napsal: "Důvěra v předpověď roste s množstvím informací, které do ní vstupují. Pravděpodobnost naplnění předpovědi však zůstává stejná."

9. Bohatství je relativní. Jak říká komik Chris Rock, "kdyby se Bill Gates probudil a měl na kontě peníze Oprah Winfrey, vyskočil by z okna".

10. Jen 7 % Američanů dle průzkumu ví, že v roce 2013 akcie posílily o 32 %. Jedna třetina lidí v průzkumu uvedla, že trhy klesaly nebo zůstaly na svém. Každý si všimne, že trh klesá, býčí trh ale nikoho nezajímá.

11. Dean Williams jednou poznamenal: "Být expertem je skvělé, má to ale vedlejší efekt - ztrácíte schopnost přijímat cizí názory." Někteří největší světoví investoři nemají ve financích vzdělání, což jim velice pomáhá.

12. Deník Financial Times napsal: "V roce 2008 byli nejobdivovanějšími sportovními osobnostmi Tiger Woods, Lance Armstrong a Oscar Pistorius." Rychlý ústup ze slávy může přijít i v investování. Velmi pečlivě proto vybírejte svůj investiční model.

13. Investor Ralph Wagoner jednou vysvětloval, jak trhy fungují, a na pomoc si zavolal Billyho Bernsteina. "Bernstein rád přirovnává trh ke zvědavému psu na velmi dlouhém vodítku. Vlastník psa kráčí New Yorkem z Columbus Circle přes Central Park k Metropolitnímu muzeu. V žádném jednotlivém okamžiku nemůžete vědět, kterým směrem se pes vydá, ale v dlouhém období víte, že míří na severovýchod průměrnou rychlostí tři míle za hodinu. Nejzajímavější na tom je, že většina hráčů na trhu sleduje psa, nikoli jeho majitele."

14. Investor Nick Murray jednou řekl: "Časování trhu je bláznovství, zato čas strávený na trhu je vaše největší výhoda."

15. Bill Seidman říká: "Nikdy nevíte, co veřejnost udělá, ale víte, že to udělá najednou." Změny jsou stejně rychlé jako nepředvídatelné.

16. Napoleonova definice vojenského génia zní: "Muž, který je schopen dělat obyčejné věci, když všichni kolem šílí." To samé platí v investování.

17. Bloger Jesse Livermore píše: "Většina lidí, býků i medvědů, když má pravdu, má ji ze špatných důvodů."

18. Investoři se upínají k myšlence, že férová cena za akcii musí být vyšší než cena, kterou za ni zaplatili. Je to jedna z nejčastějších a nejnebezpečnějších pověr, které existují. "Lidé od trhů nedostanou to, co chtějí, ani to, co očekávají, ale to, co si zaslouží," píše Bill Bonner.

19. Jason Zweig píše: "Rada, která zní v krátkém období nejslibněji, je v dlouhém období nejnebezpečnější."

20. Miliardář a investor Ray Dalio jednou řekl: "Čím více si myslíte, že víte, tím zaslepenější jste." Opakujte si to vždy, když si budete něčím zcela jistí.

122 věcí, které musíte vědět o trzích a ekonomice - 2. díl 


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

31.10.2021Vstoupit na burzu lze i jinak než skrze IPO aneb Co je dobré vědět o SPAC Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
07.04.201911 věcí, které musíte vědět o výnosové křivce Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
05.05.2018Primoco: Všechno co musíte vědět o nováčkovi na pražské burze Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
28.04.2018Prabos: Všechno co musíte vědět o nováčkovi pražské burzy Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688