Research (Penizenavic.cz)
Makroekonomika  |  15.06.2015 16:11:00

Stěžejní rok pro země ASEAN

Význam asijských trhů pro světovou ekonomiku během posledních let velmi vzrostl a očekáváme, že tento trend bude pokračovat. Mnohým z těchto zemí se podařilo výrazně zlepšit svou ekonomickou situaci a myslíme si, že trvale. Pro mnohé asijské země by se rok 2015 mohl stát stěžejním, protože Sdružení národů jihovýchodní Asie (ASEAN) si v tomto roce předsevzalo v rámci svého hospodářského společenství (AEC) realizaci velmi ambiciózních cílů.

Členové během příprav vzniku AEC probírají jeho nejdůležitější rysy a my se těšíme na jeho budoucí přínos. Samotné sdružení ASEAN bylo založeno v roce 1967 na podporu spolupráce mezi regiony a míru v oblasti. Má úctyhodnou ekonomickou sílu a skládá se z deseti členů: Brunej, Kambodža, Indonésie, Laos, Malajsie, Myanmar (Barma), Filipíny, Singapur, Thajsko a Vietnam. Každá z těchto zemí je, sama o sobě, pro investory přitažlivá, protože se vyznačují tím, že mají příznivé demografické podmínky, bohatství přírodních zdrojů a levnou pracovní sílu. Celková populace členských zemí přesahuje 600 milionů obyvatel a vzniklý jednotný trh nabídne širokou škálu ekonomických celků počínaje finančnictvím, obchodováním a technologiemi dostupnými v Singapuru, po z větší části nevyužité přírodní zdroje a pracovní sílu v Barmě. Spojením jejich předností ale získáme daleko více než jen prostý součet jejich částí.

Hlavní charakteristiky plánované podoby Hospodářského společenství zemí ASEAN (AEC) by měly být tyto: a) jednotný trh a výrobní základna, b) vysoká konkurenceschopnost, c) spravedlivý růst a d) jeho úplné začlenění do světové ekonomiky. Ve chvíli, kdy toto společenství začne plně fungovat, budou muset jeho členové v týmovém duchu pracovat na společných cílech, což by mělo posílit jejich vztahy i přesto, že nemají na vše zcela jednotný názor anebo že mohou mít z některých skutečností obavy. Pokud se jej podaří tento rok plně implementovat, bude AEC příležitostí jak ještě více podpořit přeshraniční obchod a v příštích několika letech provázat ekonomiky, firmy a obyvatele regionu. Podle nedávné studie provedené společností Boston Consulting Group jsou firmy v regionu ohledně AEC až překvapivě optimistické. Tvrdí, že 80% dotazovaných vnímá AEC jako příležitost pro svou firmu a věří, že pomůže urychlit růst jejich odvětví. Také vedoucí představitelé firem uznávají, že během let proběhl ve většině odvětví velký pokrok a dvě třetiny oslovených firem v průzkumu odpověděly, že přizpůsobují své produktové portfolio, modernizují a rozšiřují své řetězce dodavatelů. Na druhou stranu ale část vedoucích pracovníků ze zemí ASEAN také vyjádřila obavu z toho, že ne všechny vlády se budou snažit cestu volného pohybu zboží v regionu usnadnit. Z našeho pohledu může ale záviděníhodné rozpoložení AEC hraničící s rychle rostoucími giganty jako jsou Indie a Čína být velkou výhodou jak pro země ASEAN, tak i pro samotné investory. Regionem by měly procházet obchodní cesty „Nové hedvábné stezky“, které Čínská vláda považuje za významné cíle investorského zájmu. Čínské firmy již nějakou dobu aktivně investují v zemích jako je třeba Vietnam, kde využívají mnohem levnější pracovní síly, než jaká je v jižní Číně. Navíc se vypracovává ambiciózní projekt dopravní infrastruktury, jenž by měl zlepšit spojení mezi Čínou a jihovýchodní Asií. Dalším stimulem růstu v jihovýchodní Asii by mohl být mezinárodní obchod, protože některé země z regionu již úzce spolupracují s největšími organizacemi, jež volný obchod podporují (projednávané Trans pacifické partnerství), zatímco se snaží upevnit své obchodní vztahy v rámci regionu.

Populace zemí ASEAN posledních 15 let neustále roste a k roku 2014 čítala asi 620 milionů obyvatel. K roku 2020 by jejich celkový počet měl dosáhnout asi 670 milionů, což je z původních 514 milionů v roce 2000 asi třicetiprocentní nárůst. Jsme přesvědčeni, že tento růstový potenciál spojený s rostoucími příjmy na hlavu a relativně mladšími vrstvami obyvatelstva budou v budoucnu pohánět rostoucí poptávku v regionu. Ještě větší prostor k růstu přinese pokles nákladů na podnikání, usnadněný pohyb práce a kapitálu a zefektivnění daňového systému. Vlivem toho už domácí spotřeba široké škály zboží a služeb v zemích ASEAN roste. Vyhlídky růstu HDP v regionu by podle různých předpovědí měly být výrazně lepší než u vyspělých trhů a předčit by měly dokonce i regiony ostatních rozvíjejících se trhů. Růst HDP rozvíjející se Asie se v roce 2015 očekává v průměru okolo 6,6% a u trhů hraničních jako jsou například Barma, Kambodža nebo Laos se očekává růst ještě vyšší. Na druhé straně spektra se však očekává, že Brunej o 0,5% oslabí, Thajsko poroste o stále slušných 3,7% a Singapur okolo 3%.

Široká škála možností

Myslíme si, že Jižní Asie v současné době patří mezi jednu z nejzajímavějších investičních destinací pro investory hraničních a rozvíjejících se trhů. Různorodost investičních příležitostí pro investory je značná, počínaje velmi vyspělým a technologicky silným trhem Singapuru, přes rozvíjející se trhy na různých stupních vývoje, kupříkladu Thajska, Indonésie či Filipín, až po hraniční trhy Vietnamu a Barmy. V Indonésii v současnosti probíhají značné reformy započaté Prezidentem Widodem, zatímco v Thajsku se vojenská vláda snaží získat podporu zaváděním růstově orientovaných opatření, v čemž by mu role Singapuru jako světového obchodního centra měla dovolit pokračovat. Barma se začíná otevírat tržním silám, a pokud chystané volby dopadnou dobře, velmi jí to pomůže. Podobně i Vietnam se opatrně otevírá světovým investorům a postupně reformuje svůj bankovní sektor. Ekonomický růst v Laosu je hnán rostoucí poptávkou po jeho vodní elektřině a nerostech a má tak šanci zařadit se do skupiny přitažlivých hraničních trhů. Chystané reformy v různých zemích regionu navíc povedou k posílení ekonomického růstu a zvýšení ziskovosti soukromého sektoru.

Díky svým vynikajícím mezinárodním vazbám spolu s dostupností vyspělých technologií a levné pracovní síle představuje jihovýchodní Asie již dlouhou dobu významné centrum zásobovacího řetězce pro japonské firmy, zatímco výhody levné pracovní síly vedly k přesunu velké části výrobní kapacity ven z Číny. Země ASEAN budou pochopitelně čelit určitým výzvám, neodmyslitelně vyplývajících z jejich různorodosti a odlišných názorů, ale aby bylo Hospodářské společenství (AEC) úspěšné, bude třeba jejich vzájemné spolupráce. Rádi bychom také aby proces odstraňování překážek pohybu zboží a služeb v regionu pokračoval a aby byla přijata opatření na podporu zahraničních investic. K tomu aby AEC získalo důvěru a plánovanou podobu, musí nejdříve dojít k odstranění četných překážek, v podobě rozdílů v regulacích a politice, byrokracii a obav některých podnikatelů z toho, zdali se ASEAN může stát otevřeným trhem. Pokud se podaří AEC úspěšně zavést, vznikne jednotný trh s celkovým HDP přes 2 biliony USD. Věříme, že nezbytnost vzájemné spolupráce jednotlivých zemí ASEAN při práci na společných cílech a vzniku AEC posílí jejich partnerství a zlepší životy jejich obyvatel. Budoucnost tohoto regionu vidíme v dobrém světle, obzvláště díky faktorům jako jsou dobré předpoklady pro růst, velké množství pracovní síly a přírodních zdrojů, příznivé demografii, prospěšným obchodním vazbám, zeměpisné poloze a velkému počtu navrhovaných reforem.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688