Jiřina Kavková (Kurzy.cz)
Investice  |  15.06.2015 13:06:57

Předražené nemovitosti nebrání chuti do celosvětového investování

Letošní průzkum CBRE ukazuje, že investoři do komerčních nemovitostí zůstávají přesvědčeni o svých investorských záměrech, které neznají omezení a expandují do zahraničí. Chuť do celosvětového investování se zvyšuje a investoři v roce 2015 investují více kapitálu mimo jejich region.

2015: vyšší investice do komerčních nemovitostí

Podle nejnovější studie CBRE Global Investor Intentions Survey hodlají realitní investoři do komerčních nemovitostí letos investovat o 10 až 15 % více kapitálu než loni.

Investoři budou v letošním roce navíc ochotni podstoupit vyšší rizika ve snaze dosáhnout vyšších zisků. Až 51 % všech investorů uvedlo, že plánují své investice směřovat do oportunistických projektů. To je o téměř 20 % více než v loňském roce.

Investice do průmyslových nemovitostí rostou

Největší nárůst investic oproti předchozímu roku předpokládají investoři do industriálních nemovitostí, naopak podíl investic do maloobchodních nemovitostí by měl poklesnout. Nejvyšší objem investic však tradičně přitáhnou kancelářské nemovitosti.

Top destinace pro investice

Nejvíce respondentů – investorů, kteří hledají vhodnou investici mimo jejich region, se poohlíží po vhodné investici v západní Evropě.

11 % investorů označilo střední a východní Evropu jako svoji top destinaci pro investice, což je obrovské číslo v porovnání s velikostí zdejšího trhu v celosvětovém měřítku. Oproti předchozímu roku to znamená nárůst o 40 %.

Přitom v roce 2014 se nemovitosti ve střední a východní Evropě podílely na celkovém globálním objemu investic do komerčních realit pouhými 2 %.


Předražené nemovitosti

Za největší nebezpečí pro budoucí vývoj realitního trhu vidí investoři předražení nemovitostí, zpomalování ekonomického růstu a další politické či finanční hrozby.

Jako největší překážky v investicích do komerčních realit pak uvedli investoři předražené nemovitosti, dostupnost nemovitostí ke koupi a vysoké konkurenční prostředí.

Přitom v loňském roce bylo největším rizikem pro investory zvyšování úrokových sazeb a hrozba inflace. V letošním roce tuto hrozbu označilo jenom 5 % investorů, přitom vloni to bylo 24 % investorů.

Slova Richarda Currana, Managing Director společnosti CBRE

„Za největší nebezpečí pro budoucí vývoj realitního trhu vidí investoři předražení nemovitostí. V současném prostředí nízkých úrokových sazeb, rekordně nízkých výnosů státních dluhopisů a velkého přebytku kapitálu na trzích daného kvantitativním uvolňováním centrálních bank jsou investice do komerčních realit stále oblíbenějším artiklem mezi investory. Poptávka po prémiových nemovitostech je mnohem vyšší než jejich nabídka, což vede k nárůstu cen. Přitom na zvyšující ceny komerčních nemovitostí má vliv především snížení jejich výnosnosti, nikoliv růst nájemného. Zvýšené ceny komerčních nemovitostí registrujeme především u prémiových nemovitostí. Jen během roku 2014 stoupla hodnota evropských komerčních nemovitostí o 10 % a dále v souvislosti s příznivým vývojem ekonomiky bude stoupat. Vysoké ceny nemovitostí dohromady s nízkými výnosy v západní Evropě přiměli investory podstoupit vyšší rizika a směřovat své investice i mimo západní Evropu. I proto ve studii označilo 11 % investorů z celého světa střední a východní Evropu jako top destinaci. Tento region je sice malý, ale vykazuje známky výrazného ekonomického oživování, poměrně stabilní prostředí a vyšší výnosy než v západní Evropě.“, řekl Richard Curran, Managing Director společnosti CBRE.

700 investorů pomohlo připravit studii

Výzkum byl proveden on-line dotazníkem v lednu 2015. Zúčastnilo se ho více než 700 realitních investorů ze Severní i Jižní Ameriky, regionu EMEA a Asie a Oceánie. Zástupci byli z řad správců aktiv a fondů, nemovitostních společností, institucionálních investorů, nemovitostních fondů, investorů a bank.

Výsledky dotazníku byly regionálně váženy dle objemu kapitálu směřujícího do konkrétního regionu.

O společnosti CBRE

CBRE je přední celosvětová společnost, která nabízí komplexní služby v oblasti nemovitostí. Po celém světě si v tomto oboru drží vedoucí pozici.

CBRE Česká republika disponuje téměř 400 zaměstnanci a spravuje téměř 200 komerčních a rezidenčních objektů o celkové rozloze více než 1,2 mil. m2.

Pronájem kanceláří či nebytových prostor najdete na www.cbreproperties.cz.

 

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 12:28  Německá letošní mizérie jedním číslem Research (Česká spořitelna)
Čt 12:20  EURUSD klesá na pětitýdenní minimum X-Trade Brokers (XTB)
Čt 11:03  USA: S&P potvrdilo rating na stupni „AA+“ Research (J&T BANKA)





?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688