STOX.CZ (Grant Capital)
Investice  |  11.06.2015 17:30:41

Čínská krize: investice v květnu vzrostly meziročně jen o 11,4 %

Autor: Bc. Ondřej Pěška

Čínské investice do fixního majetku v květnu rostly nejpomaleji za posledních 15 let. Současně s tím se poněkud ustálil růst maloobchodních tržeb a výstup firem, což koresponduje se současným stavem čínské ekonomiky. Tyto fakta můžou posloužit jako dobrá argumentace pro Peking, aby zvýšil svoji podporu a odvrátil tak hlubší pokles.

Investice do fixního majetku, zásadní hnací síla druhé největší ekonomiky na světě, vzrostly o 11,4 procenta v prvních pěti měsících letošního roku ve srovnání se stejným obdobím minulého roku. To zůstalo za očekáváním průzkumu agentury Reuters, který odhadoval dvanácti procentní růst.

Někteří analytici tvrdí, že ochlazující se čínské výdaje na bydlení mají vliv na nové investice a klesající ceny domů tlumí náladu spotřebitelů, kteří postupně utahují své opasky.

Data ukázala, že ekonomická situace zůstává ponurá“, jak sdělil Li Huiyong, ekonom Shenyin Wanguo Securities v Šanghaji.

Jak dále dodává: "Investice jsou zásadní pro stabilizaci růstu v krátkodobém horizontu a špatný výkon investic poté vyvíjí tlak na ekonomiku. Předběžně jsme očekávali ekonomický růst okolo 7 %, avšak nyní očekáváme zpomalení tempa růstu na 6,8 %.“

Tovární výroba rostla v minulém měsíci o 6,1 % v porovnání se stejným obdobím minulého roku, jak uvedl Národní statistický úřad, což mírně předčilo prognózy analytiků, kteří odhadovaly jen 6 % v dubnu a 5,9 % v květnu.

Ve srovnání s deseti procentním růstem v dubnu, maloobchodní tržby vzrostly v květnu o 10,1 % od stejného období v loňském roku, což bylo v souladu s prognózami, které napovídali hodnotu okolo 10,1 %.

Neuspokojující data ohledně investic jen korespondují se závěry ze začátku tohoto týdne, které ukazovaly, že růst čínského importu se propadl více, než se očekávalo minulý měsíc. Přetrvávající slabost ekonomiky jen posílí rozhovory, co mají tvůrci hospodářské politikyČíně udělat raději dříve nežli později, aby opětovně oživili růst.

S vědomím, že je čínská ekonomika i nadále náchylná k dalšímu zpomalení, se Peking snažil tento týden využít, co nejvíce fiskální podpory. K tomu využil hrozby krácení rozpočtu vládám místních územních samosprávných celků v případě, že neutratí většinu ze své přidělené hotovosti.

Všeobecné očekávání naznačuje růst čínské ekonomiky kolem sedmi procent v tomto roce - nejpomalejší tempo za čtvrt století. To by znamenalo ztrátu dynamiky z loňských 7,4 procenta, ale bylo by to v souladu s vytyčeným vládním cílem.

Analytici jsou rozděleni a uvažují, zda je to nejhorší pro letošní rok už za námi.

Ekonomové v centrální bance tento týden sdělili, že očekávají růst, který mírně pozvedne ekonomiku v příštích šesti měsících tak, jak postupně začnou působit opatření hospodářské politiky, a trh s bydlením se stabilizuje.

Avšak jiní analytici tento názor zpochybnili a označili ho za přehnaně optimistický, směřující k obrovským počtům neprodaných domů, nadbytečným kapacitám v mnoha těžkých průmyslových odvětvích, jako je ocel, a vysoké úrovni dluhu lokálních vlád, který omezuje jejich schopnosti utrácet.

Ochlazující se inflace a klesající ceny výrobců ještě více posilují vnímání bolesti tím, že se reálně zvyšují výpůjční náklady.

Morgan Stanley odhaduje, že čínské reálné úrokové sazby jsou blízko tří procent, výrazně nad hodnotou reálných sazeb v USA, které se pohybují kolem minus dvou procent 2 procent, což znamená, že banky platí dlužníkům za braní úvěrů.

  Další články a zajímavosti naleznete na STOX.CZ | Podpora pro online obchodování

Logo STOX.CZ STOX.CZ zprostředkovává online obchodování na více než 80 akciových trzích prostřednictvím platformy Trader Workstation. Nabízí velmi nízké poplatky a technickou a investiční podporu v češtině. Více na www.stox.cz.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688