Zelený dům: moderní zelená stavba ve slovenské Trnavě

REKLAMA       Jana Brožková, 10.6.2015

Moderní zelená výstavba, úspora provozních nákladů a budování sousedské komunity – tyto tři pilíře v sobě nese nový bytový dům otevřený letos v květnu ve slovenské Trnavě. Zelené atrium, jak je stavba nazývána, je moderní bytový pasivní dům, jehož náklady na provoz jsou zhruba o 90 procent nižší, než v běžném bytovém domě postaveném před rokem 1995. Na Slovensku se jedná o první dům tohoto charakteru aspirující na mezinárodní certifikát LEED Platinum.

Už v roce 2002 se stavební firma SMF Marko rozhodla odkoupit chátrající budovy polygrafických závodů v Trnavě. První plány na velký luxusní bytový dům ale zhatila ekonomická krize. V roce 2012 je však nahradil nový, mnohem promyšlenější a ekologičtější projekt s názvem Zelené atrium, který realizovali ve spolupráci se společností Saint-Gobain, která se na trhu stavebních materiálů vyznačuje právě moderním přístupem v oblasti udržitelného bydlení.

„Zelené atrium není jen obyčejný panelák na sídlišti. Kvalitě této stavby totiž odpovídá i životní styl lokality, ve které se nachází,“ říká Ing. arch. Miroslav Marko, hlavní autor projektu. Dům se nachází ve velmi oblíbené části Trnavy, blízko centra i přírody. Veškeré základní občanská vybavenost jako školy, zastávky či nákupní centra se nachází do 15 minut chůze. Kromě toho dům podněcuje budování sousedských vztahů, protože nabízí nejen společné prostory, ale hlavně zelenou relaxační střechu.

Jak už název napovídá, jedná se o opravdu ekologickou stavbu. A to hned ze tří důvodů. Zelené atrium vzniklo na tzv. brownfield, tedy nebyl kvůli výstavbě vykácena žádná zeleň, za druhé, celá stavba je tvořena ekologickými postupy, které nezatěžují životní prostředí a za třetí, díky své pasivitě dům výrazně snižuje náklady na vytápění.

„Cílem projektu bylo ukázat, že má smysl stavět u nás na Slovensku domy s minimální spotřebou energie už dnes a není potřeba čekat na platnost směrnic nebo změnu legislativy,“ přibližuje projekt Miroslav Marko. Pasivní důmspotřebu méně než 15 kWh na m2 za rok, což je přibližně o 90 procent méně než spotřeba běžného domu postaveného před rokem 1995.

Ekologická byla i samotná výstavba domu, protože autorům se povedlo zrecyklovat téměř 90 procent materiálu z původní budovy. Hlavním dodavatelem dalších materiálů pak byla společnost Saint-Gobain, která považuje energetickou efektivitu ve stavitelství za jeden ze svých cílů. „Divize Isover dodala materiály na zateplení, Glassolutions Nitrasklo okenní výplně zamezující únikům tepla, divize Rigips sa postarala o vnitřní příčky a divize Weber dodala kvalitní lepidla a izolační omítky,“ popisuje Vladimír Balent, odborník na pasivní domy ze společnosti Isover. 

Vzhled Zeleného atria charakterizuje jednoduchý architektonický výraz. Záměrem bylo postavit jednoduchou architekturu v souladu s okolním prostředím a investice vložit do energetických kvalit budovy a ne do samoúčelných architektonických prvků. Samotná stavba se skládá z několika funkčních celků. Základ tvoří 44 bytů a společenské prostory pro obyvatele domu, ale nachází se tu i obchodní a kancelářské prostory. Parkování řeší podzemní garáž s kapacitou 63 míst a do podzemí se vešly i sklepy pro obyvatele.

 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Stavba, nejlépe hodnocené fotografie



Články Stavba