Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  09.06.2015 08:52:52

Ochutnávka z portfolií velkých fondů

V technologiích i ve zdravotnictví sázíme na staré a mnohými podceňované známé, jako jsou Microsoft či Pfizer. V sektoru energetiky se nám naopak líbí motory břidlicové revoluce, říká exkluzivně pro náš web investiční ředitelka z Fidelity Worldwide Investment Stephanie Sutton. V rámci ochutnávky toho, co fondy Fidelity také nakupují, zmínila dále Wal-Mart, Bank of New York Mellon nebo firmy těžící z Obamacare.

Technologie: Sázíme na staré psy, jako je Microsoft. Facebook a spol. jsou nyní předražené

V technologiích máme zainvestováno poměrně hodně. Preferujeme spíše staré technologické firmy před novými. Příkladem mohou být Oracle, Cisco Systems nebo Microsoft. I tyto společnosti nabízejí nové věci, Oracle a Microsoft mají například solidní cloudové služby, které trh stále nedocenil. Namísto toho je nadšený z menších startupů, z nichž některé jsou podle nás jen přefouknutá bublina. Facebook, Twitter a další jsou nyní nadhodnocené.

Co se Applu týče, jsme LONG, máme ale určité obavy o udržitelnost marží. Apple se podle našeho názoru stal spotřebitelskou firmou a přestává být vyloženě technologickou společností. iPhone 6 to úplně nepotvrdil, to je pravda, jde o obrovský úspěch. Hodinkám iWatch nicméně tolik nevěříme, podle nás se telefonům samotným nevyrovnají. Kdo ví, možná jsme prostě jen příliš staří na podobné věci. Jako titul zařazený mezi spotřebitelské firmy přitom firma závisí na každém novém produktu, takže případný neúspěch iWatch by mohl být problém. A v případě tabletů se na Apple konkurence již prakticky dotáhla.

Spotřební zboží: Utrácet začínají i chudší, Wal-Mart a další by z toho měly těžit

Američtí spotřebitelé začínají více utrácet. Donedávna to bylo patrné zejména v segmentu luxusního zboží, nyní už to pociťují v podstatě všechny typy maloobchodníků. Například Wal-Mart by měl z toho v nejbližší době těžit, nám se proto jako investice líbí. Dalším titulem na našem seznamu v tomto sektoru je Best Buy. Podle nás by mohl lépe oslovovat svou cílovou skupinu, jeho úspěch je tak podmíněn určitou restrukturalizací. Pokud se podaří, společnosti by mohly růst marže.

Zdravotnictví: V kurzu jsou podceňovaná tradiční jména, sázíme na pozitivní dopady Obamacare

Aktuálně nesázíme na biotechnologické společnosti, ocenění v tomto sektoru (nejen) podle nás dosáhlo poměrně vysoké úrovně. Líbí se nám některá tradičnější jména, držíme například akcie Eli Lilly a Pfizeru. Myslíme si totiž, že to, na čem pracují, má mnohem větší potenciál, než se obecně očekává.

Stejně tak máme nakoupeno poměrně dost firem, které mají expozici na zdravotnickou reformu známou jako Obamacare. Jde například o managed care organizace (firmy dohlížející na náklady, efektivitu a kvalitu – pozn. aut.) a firmy spojené se zdravotnickými službami, například poskytovatele nemocničního zařízení. Právě v této oblasti je totiž patrné, že se mění přístup ke zdravotní péči. Lidé například podstupují rutinnější operace, které donedávna nebyly hrazeny.

Finance: Ocenění je v některých případech zajímavé, regulace ale brzdí optimismus

Investovali jsme například do JPMorgan a Morgan Stanley, šli jsme tedy na to přes kapitálové trhy. Stejně tak se nám ale líbí banky jako Bank of New York Mellon. Stále jsme ale v rámci tohoto odvětví opatrní kvůli regulaci, banky v Americe totiž nyní nemohou udělat téměř nic bez toho, že by to konzultovaly s regulátory. Ale valuace v některých případech byly a jsou celkem zajímavé. Je tedy možné, že začneme nakupovat finanční sektor ve větší míře.

Energetika: Producenti z břidlic "sedí" na solidních zásobách, výběr konkrétních akcií v této oblasti má smysl

Soustředíme se na to, odkud a jak jednotlivé firmy těží, jak efektivní jsou a za jakých podmínek se jim těžba vyplatí. V této souvislosti je zajímavé, že se cena, kdy se těžba z břidlic začíná vyplácet, neustále snižuje. Díky stále lepším technologiím se takřka každý měsíc náklady na těžbu o něco sníží. I kdyby cena barelu ropy zůstala zaparkovaná někde mezi 50 a 60 USD, mohou být některé firmy těžící surovinu z břidlic v zisku. Je ale pravda, že na středozápadě USA dochází v tomto sektoru ke zpomalení, některé projekty budou ještě nepochybně pozastaveny nebo ukončeny.

Líbí se nám spíše menší producenti než velké, integrované firmy, a to kvůli flexibilitě, tedy možnosti reagovat na situaci a začít rychle těžit, případně naopak těžbu přerušit. V delším výhledu je potřeba mít na paměti, což lidem opakovaně připomínám, že tyto firmy "sedí" na obrovských rezervách ropy, což je významné plus.

Jedno zavádějící uklidnění pro všechny, kdo se bojí akciové bubliny
Jedno zavádějící uklidnění pro všechny, kdo se bojí akciové bubliny

Americké akciové indexy Dow Jones Industrial Average (DJIA) a S&P 500 od začátku roku 2013 posunují svá historická maxima, což mnoho investorů značně znervózňuje. Nafukuje se na americkém trhu nová bublina, jak tvrdí řada akciových pesimistů?  

 


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie ve světě:

Čt   9:17  S&P500 uzavřelo na nových rekordech Research (Česká spořitelna)
Čt   8:14  Americké indexy posilovaly díky silnému závěru ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688