Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Makroekonomika  |  08.06.2015 10:52:13

Komentáře k průmyslu - výhled zůstává i nadále pozitivní, auta stále jedou


  Výhled na nadcházející měsíce zůstává i nadále pozitivní, což naznačují předstihové indikátory z domova i ze zahraničí a rovněž údaje o nových zakázkách. Především zpracovatelský průmysl tak bude nadále tahounem, nikoliv však jediným, domácí ekonomiky.  

Slušný růst průmyslu pokračuje i ve druhém čtvrtletí letošního roku. V dubnu se ve srovnání s předchozím měsícem produkce zvýšila o 0,8 % a v meziročním srovnání vzrostla o 4,4 %. Pozitivní údaj nabídla i statistika nových zakázek. Ty v dubnu meziročně vzrostly o 6,1 %.

Tradičním tahounem průmyslu zůstává produkce motorových vozidel, která v dubnu vzrostla o 8,3 % r/r a přispěla tak do růstu souhrnné průmyslové produkce o 1,5 procentní bod. Tradičně se dařilo i výrobě kovových konstrukcí a kovodělných výrobků s růstem o 8,1 % r/r. Naopak pokračující snižování produkce je patrné v případě těžebního průmyslu s dubnovým poklesem o 10,6 % r/r.

Růst průmyslové produkce se během letošního roku pozitivně odráží do náboru nových zaměstnanců. V meziročním srovnání zaměstnanostprůmyslu vzrostla o 3,3 %. To, že se průmyslovým podnikům daří, se odráží i na růstu mezd. V dubnu průměrná nominální mzda vzrostla meziročně o 3,4 % na 28 349 korun.

Výhled na nadcházející měsíce zůstává i nadále pozitivní, což naznačují předstihové indikátory z domova i ze zahraničí a rovněž údaje o nových zakázkách. Především zpracovatelský průmysl tak bude nadále tahounem, nikoliv však jediným, domácí ekonomiky.

 

Miroslav Novák

Analytik
AKCENTA a.s.   


Solidní poptávka ze zahraničí i z tuzemska udržuje český průmyslu ve slušném tempu. Růst produkce průmyslových firem v dubnu mírně předběhl očekávání, přičemž se zásadně neodchýlil od dynamiky pozorované v prvním kvartálu. Dubnové výsledky českého průmyslu navázaly na dříve zveřejněná čísla o průmyslové produkci a zakázkách v sousedním Německu, která rovněž překvapila v pozitivním směru. Struktura růstu české produkce zůstává vyvážená, když v meziročnímu plusu zůstávají všechna důležitá odvětví. Tahouny jsou i nadále výroba aut, plastikářský průmysl a výroba kovodělných výrobků. Zatímco produkce si po očištění o sezónní vlivy udržuje relativně stabilní tempo, mzdyprůmyslu vykazují rostoucí tendenci. To může být známkou toho, že i růst mezdcelé ekonomice bude postupně nabírat na síle. V souvislosti s tím, jak se podle květnových šetření opět mírně přizvedl optimismus v průmyslu, většího útlumu v sektoru se rozhodně bát nemusíme. Pro další měsíce spíš předpokládáme podobná tempa růstu produkce, jaká jsme viděli doposud.


Patrik Rožumberský
Ekonom
Economic Research
Financial Division UniCredit Bank



K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688