Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Komodity  |  08.06.2015 06:32:00

Naděje v dohodu Řecka s věřiteli se nenaplnily


Společnou evropskou měnu podporovaly po většinu minulého týdne spekulace na to, že se jednání mezi řeckými představiteli a jejich věřiteli blíží ke zdárnému konci. K tomu se přidala i vyšší inflační data za květen. Deflační perioda je za námi, meziroční růst cen dosáhl 0,3 %. Překvapení se přitom koncentrovalo zejména do jádrových cen, které zrychlily svůj růst z dubnových 0,6 % y/y na 0,9 % y/y. Euro se tak z kotací u hladiny 1,09 postupně vyšplhalo až k 1,13 USD/EUR po středeční tiskové konferenci po zasedání ECB. Její šéf M. Draghi uvedl, že si investoři musí zvyknout na období zvýšené volatility. Tím naznačil, že mu nevadí nedávné zvýšení tržních výnosů. Zároveň vyloučil možnost zvýšení měsíčního objemu nákupů dluhopisů v rámci kvantitativního uvolňování. To by mělo pokračovat v souladu s původním plánem minimálně až do září 2016.



Naděje v dohodu mezi řeckými představiteli a jejich protějšky ze strany věřitelů se však opět ukázaly jako liché. Řecko dokonce v pátek neuhradilo splatnou tranši dluhu ve výši 300 mil. EUR. Řecko za souhlasu MMF chce veškeré červnové splátky ve výši 1,1 mld. EUR uskutečnit najednou na konci měsíce. To ovšem znamená pokračování nejistoty a riziko vyhrocení postojů mezi Athénami a věřiteli. V průběhu pátečního odpoledne se tak kurz opět tlačil pod 1,11 USD/EUR. Dolaru pak pomohla solidní statistika z amerického trhu práce.

Dosavadní vývoj na americkém trhu práce ponechává v platnosti náš názor, že již na zářijovém zasedání by americká centrální banka mohla zahájit cyklus utahování měnové politiky. Za samotný květen vytvořila americká ekonomika 280 tisíc nových pracovních míst, což byl výsledek výrazně nad průměrným tržním očekáváním ve výši 226 tisíc. Pozitivní překvapení přinesly i hodinové výdělky, které se během května zvýšily o 0,3 % m/m, trh čekal pouze 0,2 %. Na první pohled jediným zklamáním byl nečekaný vzestup míry nezaměstnanosti z dubnových 5,4 % na 5,5 %. Za tím ovšem stojí fakt, že na trh práce vstoupilo 397 tisíc Američanů. To jenom potvrzuje jejich rostoucí optimismus, že brzy najdou práci. Ke konci roku očekáváme míru nezaměstnanosti na 5,1 %.

Tento týden by měl odpovědět na otázku, zda se konečně po sérii slabých datmaloobchodního sektoru projeví silná datatrhu práce i na tržbách maloobchodníků. Čtvrtek totiž přinese květnové statistiky maloobchodních tržeb. Očekáváme meziměsíční zisk 1,9 % m/m, což by znamenalo nejlepší výsledek od května 2010. Důvodem budou zejména silné tržby v motoristickém segmentu (za prodaná auta i pohonné hmoty). Poslední solidní čísla z nemovitostního trhu naznačují, že bychom měli zaznamenat vzestup prodejů i v segmentu stavebních materiálů. Kontrolní skupina, která je určující pro spotřebu domácností v rámci HDP, by si měla polepšit o solidních 0,5 %.

Evropy dnes bude pozornost opět směřovat k Řecku , které by po pátečním nesplacení/ odložení splátky dluhu mělo předložit návrh, jak dál.   Konec června se jeví jako další důležitý milník, kdy končí stávající program financování. To tedy bude zároveň kolidovat se splátkou tranše ve výši 1,5 mld. EUR.

Zítra bude zveřejněn zpřesněný odhad HDP eurozóny za Q1 15 včetně struktury. Očekáváme potvrzení růstu na rychlém odhadu ve výši 0,4 % q/q respektive 1,0 % y/y. Růst by měl být tažen zejména oživením spotřeby domácností ( 0,4 % y/y) díky uvolněnějším kreditním podmínkám, slabšímu euru, nižším cenám ropy a tedy pohonných hmot a samozřejmě v důsledku dopadu kvantitativního uvolňování ECB. Stejné faktory by měly podporovat i vyšší investiční aktivitu, kde očekáváme vzestup o 0,5 % y/y. Dnešní ráno by pak mělo přinést solidní data německé průmyslové výroby za duben. Po páteční silné statistice podnikových objednávek vidíme oproti našemu původnímu odhadu ( 0,2 % m/m) šanci na lepší výsledek.


Autor: Jan Vejmělek

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Komodity:

Čt 17:03  🟡 Zlato blízko historických maxim X-Trade Brokers (XTB)
Čt   9:17  S&P500 uzavřelo na nových rekordech Research (Česká spořitelna)

Přečtěte si také:

02.05.2017Řecko se dohodlo s věřiteli na potřebných reformách Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
14.07.2015Euro na červencovém minimu navzdory naději v dohodu s Řeckem Investiční bankovnictví (Komerční banka)
13.07.2015Naděje pro dohodu s Řeckem prospěla zlotému i forintu Investiční bankovnictví (Komerční banka)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688