Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Akcie ve světě  |  05.06.2015 15:27:00

Česká data potvrzují pokračující růst ekonomiky


Středoevropské měny vykazovaly v průběhu týdne podobné tendence, volatilita kurzu české koruny ale byla tradičně zdaleka nejnižší. Zatímco v první polovině týdne byly na trhu patrné tlaky k oslabování regionálních měn, což souviselo s posilujícím eurem na globálním trhu, závěr týdne byl ve znamení korekce. K té mohly dopomoci i významné vzestupy výnosů středoevropských státních dluhopisů po středečním zasedání ECB, což z pohledu zahraničních investorů zvýšilo jejich atraktivitu. Ve výsledku ale zlotý i forint v tomto týdnu ztratily zhruba tři čtvrtiny procenta. Naopak česká měna ve výsledku nepatrně posílila, když se její kurz v závěru týdne pokoušel dostat pod hladinu 27,40 CZK/EUR.

Růst české ekonomiky tažený spotřebitelskou poptávkou pokračuje. Dnešní ranní čísla dubnových maloobchodních tržeb překonala očekávání trhu, když byl bez prodejů automobilů zaznamenán meziroční růst reálných maloobchodních tržeb ve výši 6,0 %. Tento výsledek byl výrazně nad tržním konsensem ve výši 4,9 %. Spotřebitelé těží z fiskální expanze, nízké inflace a výrazně se zlepšujícího trhu práce.

Pozitivní vývoj ve státním rozpočtu byl patrný i na květnových datech. Za prvních pět měsíců letošního roku skončilo hospodaření se státními prostředky se schodkem 22,1 mld. CZK. To znamená meziroční prohloubení pasiva o 12,6 mld. CZK. Přestože se na první pohled jedná o výrazné zhoršení, pohled na strukturu příjmů a výdajů rozpočtu odhaluje relativně příznivý obrázek. Nejdůležitější je fakt, že květen potvrdil trend z posledních měsíců, kdy stát vybírá meziročně více na DPH i spotřební dani z tabáku. To jednoznačně souvisí se sílící spotřebou domácností. Velmi dobrou zprávou pro státní rozpočet je i výrazný meziroční růst odvodů na sociální pojištění. To je důsledkem zejména silného oživení na trhu práce, ke kterému dochází už od loňského roku a letos na jaře dokonce dále zrychluje.

Utahování na trhu práce je zatím patrné zejména v zaměstnanosti , která byla v průběhu prvního čtvrtletí nejvyšší v historii. Květnové statistiky z trhu práce, které budou publikovány v pondělí, by měly odhalit další znatelný pokles v míře nezaměstnanosti. Především díky působení sezónních faktorů, ale i kvůli celkové síle hospodářského růstu by měl podíl nezaměstnaných poklesnout z dubnových 6,7 % na 6,3 %, nejnižší hodnotu od listopadu 2011. Dnes ráno publikovaná statistika vývoje mezd za první čtvrtletí naznačila, že i v oblasti výdělků se může začít blýskat na lepší časy. V prvním čtvrtletí dosáhla průměrná mzda 25 306 , což je v reálném vyjádření (očištěné o inflaci) o 2,1 % více než ve stejném období loňského roku. Tento růst je sice nižší, než očekávali analytici, ale ČNB překvapil pozitivně. Centrální banka očekávala vzestup pouze o 1,8 %. Postupně tak odpadá jeden z možných důvodů pro další uvolňování měnové politiky, případně pro další posouvání konce intervenčního režimu.   Vzhledem ke stále se snižující míře nezaměstnanosti očekáváme, že tlak na růst mezd bude dále růst. Tento rok prozatím očekáváme zvýšení v nominálním vyjádření o 2,1 % v příštím roce už o 3,6 %.

Nad očekáváním ČNB by měla skončit i květnová inflace , která bude publikována v úterý. V souladu s tržním konsensem předpokládáme vzestup spotřebitelských cen o 0,1 % m/m. Meziměsíční vzestup bude tažen především vyššími cenami pohonných hmot. V meziročním vyjádření očekáváme, že spotřebitelské ceny budou vyšší o 0,5 % y/y, tedy stejně jako v dubnu. Tržní očekávání je dokonce ještě o desetinu výše. Podstatné je ale to, že předpoklad ČNB je "pouze" na 0,3 % y/y.

Z reálné ekonomiky hned na úvod nadcházejícího týdne dočkáme série dat z průmyslu, stavebnictví a zahraničního obchodu. Průmysl by měl navázat na pozitivní trendy z předchozích měsíců. Koneckonců povzbuzením byla v tomto týdnu publikovaná statistika PMI indexu průmyslové aktivity. Výsledek předčil očekávání trhu i dlouhodobý průměr. Aktivita v českém průmyslovém sektoru roste již 26 měsíců v řadě. Květnové číslo ukázalo na další expanzi výroby v tomto sektoru, pozitivní je i zlepšení situace v oblasti nových objednávek, což je příslibem růstu i pro další měsíce. V samotném dubnu by si měla průmyslová produkce polepšit podle našeho odhadu o 0,4 % m/m (SWDA). Meziroční dynamiku vidíme na 5,4 % y/y, tedy znatelně nad tržním konsensem. Především relativně silné oživení v eurozóně pak ukazuje na pokračující růst exportů, které by si měly polepšit o 0,4 % m/m (SWDA). Přebytek obchodní bilance v národní metodice by tak měl dosáhnout solidní úrovně 15,0 mld. CZK.

Celkově by tak měly ekonomické statistiky, které první polovina příštího týdne přinese, potvrdit příznivý obrázek o českém hospodářství. Pozitivní zprávy by mohly podpořit kurz koruny vůči euru, který by se mohl během příštích týdnů podívat směrem k dolní hranici současného obchodního pásma 27,30-27,50 CZK/EUR.


Autor: Jan Vejmělek

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

14.08.2023Pokračující růst evropské ekonomiky (Týdenní zpráva z finančního trhu) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
06.09.2022První data z ekonomiky za Q3 potvrzují očekávané zpomalení Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
01.10.2021PMI potvrzuje pokračující, avšak zvolňující expanzi průmyslu Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688