Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Makroekonomika  |  05.06.2015 10:55:13

Komentáře k maloobchodu - vysoký růst i bez aut


Spotřebitelská důvěra v blízkosti osmiletého maxima a kontinuální zlepšování situace na pracovním trhu jsou faktory, které by měly podporovat růst maloobchodu i v nadcházejících měsících. Vyšším prodejům by měl navíc letos pomáhat i růst reálných mezd.

První čtvrtletí letošního roku bylo pro obchodníky úspěšné a dubnová čísla naznačují, že pozitivní trend v maloobchodu bude pokračovat. V dubnu se tržby ve srovnání s březnem zvýšily o 0,8 % a v meziročním srovnání růst činil 6,0 %.

Kde rostly tržby nejvíce? Především tam, kde se snížila cena, což platí například u pohonných hmot s meziročním růstem o 7,6 %.  Prodeje rostly i u zboží, u kterého byla v předchozích letech odkládána spotřeba. Například pokračoval růst prodeje motorových vozidel, meziročně o 8,0 %. Nejvyšší meziroční růsty tržeb zaznamenali již tradičně prodejci zboží přes internet či zásilkové služby. Zdražení oděvů a obuvi se sice na začátku roku promítlo do nižších prodejů, v dubnu se však prodejcům s nárůstem o 8,4 % dařilo.  
               

Miroslav Novák
Analytik
AKCENTA a.s.
   




Maloobchod si podle dnešních statistik připsal v dubnu další pozitivní výsledek. Vzrostl přesně o šest procent i bez započtení prodejů aut. Ty by jeho tržby ještě více zvedly v porovnání s loňskem. Ekonomické oživení je dobře vidět na maloobchodních tržbách, kdy lidé utrácejí výrazně více než v loňském roce. Ekonomika se tím postupně začíná rozbíhat. Prozatím tržby rostou více v nepotravinářské sekci než u potravin. Tržby za jídlo vzrostly o necelá čtyři procenta, zatímco na nepotravinářské zboží o 7,4 %. Na tržbách se nijak neprojevilo to, že ceny v dubnu rostly o něco více než v předchozích měsících. Inflace ve výši půl procenta spotřebitele nijak nevylekala.

  

Statistiky tržeb ale mohou vnímat odlišně jinak samotní prodejci. Protože u mnoha oblastí došlo k propadu cen, a tak absolutní výše tržeb může být menší, než před rokem. Nejviditelnější to je u prodejů za pohonné hmoty nebo na prodeji počítačů a elektroniky. U benzinu a nafty třeba nominálně klesly o 4,3 %. To vidí obchodníci na svých tržbách. Když ale odmyslí propad cen, ke kterému za poslední rok došlo, tak jejich tržby vzrostly o 7,6 %. Podobně to je u prodeje počítačů a telefonů. Tady tržby nominálně klesaly o 2,1 %, ale po odpočtu propadu cen tržby naopak rostly o 9,2 %. Taková situace je v současnosti pro oblast pohonných hmot a elektroniky typická, ve většině oblastí je ale běžný opak. Tedy že ceny rostou, a tak nominální tržby jsou vyšší než reálné. To je příklad tržeb obchodů s oblečení a obuví. Nominálně jim tržby rostly o více jak 13 %, reálně jim inflace z tržeb ukousla a tržby porostly jen o 8,4 %.

 

   

Ing. Michal Kozub
Analytik 

Home Credit a.s.

 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688