Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Insolvence  |  05.06.2015 07:00:41

Leasingové společnosti nesouhlasí s novelou exekučního řádu

Česká leasingová a finanční asociace (ČLFA) vyjadřuje nesouhlas se senátním návrhem novely exekučního řádu, který schválila horní komora schválila.  

Případné schválení novely by zavedlo tzv. princip teritoriality při výběru exekutorů. To znamená, že exekutora by už nevybíral samotný věřitel, jako je tomu dosud, ale krajský soud, v jehož obvodě má dlužník trvalé bydliště, a to z exekutorů se sídlem v daném kraji.  Podle asociace by to snížilo vymahatelnost práva. Na toto nebezpečí přitom opakovaně upozorňovala nejen ČLFA, ale i další oborové instituce.

„Novela by podle nás posílila postavení nepoctivých dlužníků, kteří se vyhýbají plnění svých povinností. A naopak by poškodila dlužníky, kteří své závazky řádně plní. Znemožnění výběru exekutora podle účinnosti a kvality jeho působení by vedlo k oslabení vymahatelnosti nároků oprávněných věřitelů. Poskytovatelé finančních produktů by museli dále zpřísnit schvalovací procedury a zvýšit rizikové přirážky. To by vedlo k omezení dostupnosti finančních produktů a ke zvýšení jejich ceny,“ říká předsedkyně představenstva ČLFA Jiřina Tapšíková.

Jak už ČLFA konstatovala v dřívějších debatách na toto téma, přijetí principu teritoriality by způsobilo deformaci konkurenčního prostředí v exekuční činnosti. Některé případy by se dostaly k méně schopným exekutorům a naopak schopní exekutoři by ztratili významnou část motivace, což by vedlo k horší vymahatelnosti práv věřitelů. Senátní novela poskytuje dlužníkům větší možnost k průtahům exekucí, například machinacemi s místem pobytu. ČLFA přitom nesouhlasí s argumentem, podle kterého by zavedení principu teritoriality vedlo ke snížení neoprávněných nákladů exekutorů na cestovní výlohy. Většina dlužníků se totiž ve skutečnosti v místě svého trvalého bydliště nezdržuje.

Už loni v září se ČLFA připojila k dalším sedmi oborovým asociacím, svazům a dalším subjektům, které rovněž návrh na zavedení principu teritoriality odmítly. Ve společném prohlášení mimo jiné konstatovaly, že zvažovaná změna je jen dalším populistickým krokem ve snaze „zatočit s exekutory“. Společné prohlášení v září loňského roku podepsali kromě zástupců ČLFA také představitelé Hospodářské komory ČR, České asociace věřitelů, České kanceláře pojistitelů, Asociace realitních kanceláří ČR, Asociace inkasních agentur, Sdružení dopravních podniků ČR a Svazu měst a obcí ČR.

-of- 


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688