Ing. Petr Cimala (Aura Invest Group)
Okénko investora  |  04.06.2015 14:35:00

Nabízí německé akcie stabilitu?

Přestože průměrný roční růst německého HDP dosáhl během posledních deseti let 1,30%, což není považováno za příliš potěšující, průměrný roční růst HDPEvropské Unii za stejné období činí pouhých 0,92%. Navíc vzhledem k faktu, že se německý HDP podílí na celku Unie přibližně jednou pětinou, je Německo právoplatně označováno motorem evropského hospodářství.

graf

Co stojí za slabými čísly německého HDP

Hlavním důvodem nevýrazného německého růstu v globálním měřítku je velmi nízká míra investic, která patří k nejnižším v OECD. Za účelem dosažení průměru OECD se po volbáchroce 2013 německá Křesťanská demokratická unie a sociální demokraté v koaliční smlouvě dohodli na zvýšení veřejných a soukromých investic o 3% HDP neboli 90 miliard eur ročně.

V srpnu minulého roku pak vláda Angely Merkelové sestavila jednadvacetičlennou expertní komisi, aby identifikovala způsoby, jak svého cíle nejlépe dosáhnout. Minulý měsíc komise představila desetibodový akční plán, jehož realizace je pro německou ekonomiku velkou příležitostí.

Situace okolo dalšího vývoje EUR je značně nejistá

Nedávno spuštěný program kvantitativního uvolňování Evropské centrální banky a množící se spekulace o řeckém Grexitu a britském Brexitu budou nepochybně dále vyvíjet tlak na oslabování eura. To je však velmi dobrou zprávou pro řadu velkých německých firem, které vyváží své zboží do celého světa. Především německé automobilky by mohly ze situace značně profitovat, neboť na zámořských trzích budou jejich produkty cenově atraktivnější ve srovnání s lokální produkcí.

Německé akcie mohou představovat „klidný přístav“

Německé akcie mohou být dnes vhodné zejména pro investory, kteří by rádi diversifikovali svá portfolia. S rostoucími valuacemi amerických společností, divokým čínským akciovým trhem a problémy v ostatních zemích eurozóny je Německo něco jako klidný přístav na rozbouřeném moři. Ideálním investičním nástrojem pro investice do německých akcií se jeví fondy typu ETF, které zajišťují měnové riziko slábnoucího eura.

Tato zpráva není investičním doporučením. Aura Invest Group s.r.o., vázaný zástupce společnosti Colosseum, a.s., obchodníka s cennými papíry.

 
Ing. Petr Cimala

Ing. Petr Cimala, Aura Invest

je analytikem a členem managementu Aura Invest Group s dlouhodobým zaměřením na oblast vyhledávání atraktivních investičních příležitostí i oblast Equity Sales. Aura Invest Group je vázaným zástupcem obchodníka s cennými papíry Colosseum, a.s. Na českém trhu nabízí profesionální služby obhospodařování majetku na individuálních investičních účtech AURA INVEST Aktivní správa a AURA INVEST Chytré portfolio. Spojte své síly se silnými partnery a svěřte své finance pokročilému obhospodařování majetku. Více informací či nezávaznou schůzku si sjednejte na www.aurainvest.cz


Investiční výhled na rok 2015

Investiční výhled na rok 2015

Čtenářům kurzy.cz nabízíme možnost zdarma stažení pokročilé analýzy Investiční výhled 2015, ve které se mimo jiné dozvíte, zdali jsou evropské indexy dražší než americké, zdali je návrat k ziskovosti v Eurozóně reálný, jaké lze očekávat tempa růstu v roce 2015 či zdali jsou asijské trhy investičně nejatraktivnější. Pro stažení analýzy pokračujte kliknutím na grafické logo Investiční výhled 2015.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Po 14:55  Kdy a komu se vyplatí využít DIP (dlouhodobý investiční produkt) Jiří Cimpel (Cimpel & Partneři)
Po 13:13  Vláda USA prosadila $1,2 bilionový finanční balíček Mgr. Timur Barotov (BHS)
21.03.2024  Konečně se dočkáme! Očekávané IPO Reddit klepe na dveře Olívia Lacenová (Wonderinterest Trading Ltd. )




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688