BHS (BH Securities a.s.)
Akcie v ČR  |  03.06.2015 08:12:33

ČEZ - finanční ředitel prodal téměř 100 tis. akcií

Akciím ČEZ po vytváření maxim v letech 2007 a 2008 se následně nedařilo, v září 2013 pak zaznamenaly dlouhodobá minima až na 421 . Firemní motivační akciový program tak managementu rázem neposkytoval možnost jeho reálného ziskového využití. Růst akcií v posledních necelých 2 letech nicméně možnosti začal vylepšovat a po delší době jsme se teď v případě ČEZ dočkali tzv. insider obchodu, resp. manažerského obchodu.

Člen představenstva a finanční ředitel Martin Novák totiž v rámci akciového motivačního programu uplatnil minulý týden opci, resp. získal 100 tis. akcií ČEZ za kurz 563,70 , tedy za celkem 56,37 mil. . Většinu akcií obratem se zhruba 12,5 % ziskem prodal. Nejprve v úterý 26. května na 30 tis. akcií za průměrný kurz 636,93 , následně ve středu 67 645 akcií za průměrný kurz 632,91 . Dle dosavadních regulatorních hlášení si tedy z transakce nejspíše ponechal na 2 355 akcií ČEZ, když na zobchodovaných zrealizoval hrubý zisk 6,88 mil. .

Martin Novák patří k jedněm z mála manažerů ČEZ, kteří vlastní akcie firmy. Ke konci roku se konkrétně jednalo o 900 kusů, počet opcí na akcie pak ke konci 1Q 2015 dosahoval téměř 323,5 tis. Doplnit lze, že nejvíce opcí na akcie ČEZ ke konci března bylo vydáno šéfovi společnosti D.Benešovi (600 tis. ks).

O důvodech zmiňovaného prodeje ze strany M.Nováka můžeme jen spekulovat. Každopádně se odehrál poměrně krátce před valnou hromadou (12.6.), resp. tím pádem M.Novák nevyčkal na dividendu.

Trhem by dle BHS (www.bhs.cz) mohla být informace o prodeji přijata mírně negativně.

Letošní dividenda je jak známo navrhována opět ve výši 40 /akcii a vzhledem k současné ceně akcií cca 628 lze hovořit o dividendovém výnosu necelých 6,4 %. Rozhodné datum pro nárok na dividendu je navrhováno na 18. června, tzn. na BCPP by se naposledy s nárokem mělo obchodovat 16.6., tj. ještě čtrnáct dní.

Bulharsko

K dlouhodobým problémům firmyBulharsku se přidalo úterní rozhodnutí tamního antimonopolního úřadu. „Pifka“ na zahraniční firmy dnes přinesla pokutu třem distributorům, ČEZ byl vlastně postižen nejvýrazněji. V kontextu hospodaření celé Skupiny se nicméně nejedná o nijak závratnou sumu. Za údajné zneužití dominantní pozice na trhu úřad udělil pokutu přes 558 tis. BGN (zhruba 7,8 mil. ). Konkurenční EVN pak 441 tis. BGN, resp. rovněž česká Energo-Pro pak 167 tis. BGN.

J. Zendulka


BH Securities a.s - jeden z nejvýznamnějších nebankovních obchodníků s cennými papíry s 20ti letou zkušeností na kapitálových trzích. Hlavní činností je zprostředkování obchodů v tuzemsku i v zahraničí, obhospodařování individuálních portfolií, obchodování na úvěr a obchodování s deriváty.
Více informací na:
www.bhs.cz






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688