Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Investice  |  02.06.2015 07:00:48

Fiskální výhled ČR: Babišův kufr plný iluzí

Fiskální výhled ČR těží z ekonomické politiky předchozích vlád, kterou přitom kritizuje. Odhad vývoje DPH je v přímém rozporu s tím, co si MF slibuje od elektronické evidence tržeb

Ministerstvo financí ČR zpracovalo pololetní aktualizaci pravidelné publikace Fiskální výhled České republiky. Dokument přináší informace o současném a střednědobém fiskálním vývoji sektoru vládních institucí, my vám z něj přinášíme to nejdůležitější.

Makroekonomický vývoj

roce 2014 se hrubý domácí produkt zvýšil o 2 %. Pro rok 2015 počítá Ministerstvo financí (MF) s hospodářským růstem ve výši 2,7 %. V letech 20162018 by pak měl hospodářský růst mírně pomalit až na konečných 2,3 %. Hlavním tahounem růstu je domácí poptávka, především spotřeba domácností (letos se počítá s růstem o 2,8 %), podpořena nízkou inflací. Rovněž domácí investice firem by měly solidně růst. Pro letošní rok se počítá se zvýšením hrubé tvorby fixního kapitálu o 5,3 % a pro rok příští o 4,2 %. Do roku 2018 by měla investiční aktivita zpomalit až na 3% roční růst. Zahraniční obchod by měl být z hlediska příspěvkurůstu HDP neutrální, jelikož se počítá se zpomalováním ekonomik hlavních obchodních partnerů, zejména Německa.

Cenová hladina se již delší dobu téměř nezvyšuje, letos se počítá s jejím růstem o 0,3 %. Do roku 2018 by se pak inflace měla pohybovat při dolní hranici koridoru inflačního cíle České národní banky, který je nastaven v rozmezí 1 – 3 % ročně.

Kreativní statistika: Údaje o lidech bez práce vypadají s novou metodikou příznivěji

Ministerstvo financí očekává v souvislosti s pozitivním vývojem ekonomického výkonu české ekonomiky rovněž postupné zlepšování na trhu práce. Podle jeho predikce by se měl podíl nezaměstnaných do roku 2018 snížit na 5,3 % (nejnovější údaj k 30.4.2015 dosáhl hodnoty 6,7 %). Mzdy a platy by v letech 20152018 měly růst průměrně 4% tempem. K tomu poznamenejme, že kvůli používání nové metodiky vypadají data o vývoji nezaměstnanosti příznivěji než jaká je skutečnost. Úprava metodiky vedla k tomu, že ačkoliv procentuálně počet nezaměstnaných klesá, v absolutních číslech je bez práce stále více lidí. 

Záměry fiskální politiky

Ministerstvo financí ve svém dokumentu kritizuje fiskální politiku v období vlád Mirka Topolánka a Petra Nečase za to, že se snažily snižovat nerovnováhu veřejných financí i v době hospodářské recese. Podle odhadu se prý tato konsolidace podepsala na vzniku záporné produkční mezery ve výši 3 % v roce 2013. Záporná produkční mezera znamená, že skutečný výkon ekonomiky zaostává za svými potenciálními možnostmi. Ministerstvo deklaruje, že restriktivní fiskální politika byla opuštěna na začátku roku 2014. Byly prý nastartovány vládní investice, které do té doby soustavně klesaly, píše MF.

MF zdůrazňuje, že chce postupně zavést mechanismy, které by měly efektivně bránit daňovým únikům. Od roku 2016 to má být elektronická evidence tržeb a kontrolní hlášení DPH. Postupně má být dále rozšířen mechanismus přenesení daňové povinnosti u DPH.

MF říká, že v roce 2015 dojde ke zvýšení strukturálního deficitu rozpočtu na 1,7 % HDP, a to díky navýšení mezd a platů ve vládním sektoru a valorizaci sociálních dávek, ale díky těmto opatřením má dojít k uzavření mezery výstupu již koncem tohoto roku. Celkový deficit vládních institucí má letos dosáhnout 1,9 % HDP, ale do roku 2018 MF očekává jeho snížení až na 0,6 %. Strukturální deficit má na konci roku 2018 klesnout na 1,1 % HDP. Ministerstvo to kromě vyššího výběru daní díky nižším daňovým únikům přisuzuje také efektivnějšímu využívání státní pokladny.

Výhled příjmů

Daňové příjmy se mají v letech 20152018 zvýšit o 116 miliard korun. Průměrně tak mají daňové příjmy růst o 2,35 % ročně. V případě DPH se její vybraný objem má ve stejném období zvýšit o 57 miliard. Průměrný roční přírůstek vybraných danípřidané hodnoty tak má dosáhnout 2,5 %. Výběr daní tak má vesměs kopírovat hospodářský růst. Zejména u DPH je to v přímém kontrastu s tím, co si od zavedení elektronické evidence tržeb slibuje ministr financí Babiš. Má-li zavedení EET znamenat razantní nárůst výběru DPH, pak ten musí růst rychleji než hrubý domácí produkt. U spotřební daně počítá MF pouze s 5miliardovým nárůstem v letech 20152018.

Výhled výdajů

Celkové výdaje vlády se mají za období 20152018 zvýšit o 117 miliard korun. Z toho vládní spotřeba o 55 miliard, sociální transfery o 52 miliard korun. Vládní investice však mají být v roce 2018 v porovnání s rokem 2015 nižší o 29 miliard a jen o 19 miliard vyšší než v roce 2014. Poměrně pozitivně se mají vyvíjet výdaje ne dluhovou službu. V roce 2014 nás úroky z dluhu stály 56 miliard, v roce 2018 to bude pouze o 1 miliardu víc. Zde zřejmě vláda bude sklízet ovoce fiskální restrikce předchozích vlád, díky níž patří české vládní dluhopisy k nejatraktivnějším. Úroková sazba českých vládních dluhopisů se v roce 2014 pohybovala prakticky na stejné úrovni jako u dluhopisů německé vlády.

Vývoj dluhu

Dluh vládního sektoru se v období 20122015 pohyboval mírně nad hranicí 40 % HDP s tím, že měl klesající tendenci. Průměr zemí EU 28 pak činí více než 80 % HDP. Vzhledem k lepšímu očekávánému vývoji každoročních sald vládních rozpočtů a nízkým úrokovým sazbám českých vládních dluhopisů se dá očekávat, že podíl dluhu k HDP bude i nadále stagnovat, případně se mírně snižovat.

Fiskální výhled je ministerstvem financí vydáván pololetně, a to vždy na základě aktuálních údajů nejen ze statistik vládních institucí, ale i aktuálního vývoje makroekonomických ukazatelů.

Petr Musil


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   9:26  Graf dne - USDJPY (29.03.2024) X-Trade Brokers (XTB)
Pá   9:19  Milorad Mišković: Poptávka a nabídka na rezidenčním trhu (nejen) v Praze se... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)

Přečtěte si také:

10.11.2023Fiskální výhled ČR - listopad 2023 MF ČR (Ministerstvo financí ČR)
09.11.2022Fiskální výhled ČR - listopad 2022 MF ČR (Ministerstvo financí ČR)
20.01.2021Fiskální výhled ČR - leden 2021 MF ČR (Ministerstvo financí ČR)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688