BHS (BH Securities a.s.)
Investice  |  01.06.2015 17:07:23

O2 - strop cenové nabídky PPF by měl být jasný

Víkendové překvapivé vyjádření skupiny PPF, že dá akcionářům další možnost vystoupit ze společnosti O2 C.R., byl dnes novou živou vodou pro již rozdělenou společnost. Můžeme jen spekulovat, zda majoritního akcionáře k akci „donutilo“ dění různých zájmových skupin pokoušející se vývoj ve společnosti právně napadnout. A to ať dubnovou valnou hromadu či ocenění oddělované CETIN.

Na kolik si akcionáři budou moci celkově přijít, se dozvíme nejspíše v polovině června. Stále zůstáváme u názoru, že nejvyšší cenu mohli od PPF akcionáři O2 C.R. získat při prvotním odkupu z června 2014.

CETIN

U oddělené společnosti CETIN každopádně není nabídka odkupu až příliš překvapivá. Jak jsme totiž již dříve uváděli, lze očekávat značný zájem akcionářů ze společnosti CETIN vystoupit (prostřednictvím zákonného odkupu samotné společnosti), což by mělo vyústit v navýšení podílu PPF ve firmě nad 90 %. PPF se tak otevře cesta pro vytěsnění akcionářů. U tohoto kroku by šlo přitom spekulovat na zhruba obdobnou cenu, jakou nyní znalec určí pro zmiňovaný odkup uskutečněný samotnou CETIN (min. 150 ).

Lze tak odhadovat, že již nyní PPF v rámci svého avizovaného dobrovolného odkupu nabídne akcionářům nakonec cenu stejnou, jako sám CETIN (ne-li dokonce o něco vyšší). Lišit se vzájemně může způsob realizace odkupu. Pokud by PPF zvolila tentokrát snadnější proveditelnost pro akcionáře (např. přímo odkupem na BCPP) může se k ní dostat rovnou více akcií CETIN, než samotné společnosti. Tito akcionáři by si však vlastně uzavřeli cestu získat příp. budoucí vyšší cenu, které se chtějí při vyrovnání u CETIN právně domoci někteří nespokojení akcionáři. Pro PPF je tak dobrovolný odkup vlastně do budoucna určitou jistotou pro za stropování nákladů u získání CETIN.  

O2‘

Nabídka PPF umožnit akcionářům znovu firmě prodat akcie tentokrát již „očištěné“ O2‘, jde vlastně do rozporu s jejím vyjádřením o záměru zachovat titul na trhu. Případná atraktivní cenová nabídka, a tedy prodeje ze strany akcionářů, by totiž dále snížila již nyní nevýrazný free float (aktuálně 15,27 %). Po zkušenostech s vývojem ve společnosti v posledním roce nyní budou akcionáři mnohem důsledněji zvažovat, zda raději z investice nevystoupit.

PPF se však v posledních týdnech snaží k firmě působit pro akcionáře mnohem přívětivěji. Naposledy oznámené nezatížení firmy finanční asistencí jakoby do budoucna ukazovalo návrat ke kořenům, resp. větší pravděpodobnost i budoucího rozdělování zisků na dividendách. Hospodaření O2‘ (v porovnání s CETIN) navíc vyznívá výhledově mnohem příznivěji. Akcie O2‘ tím získávají více na atraktivitě, než se ještě před časem zdálo. Na druhou stranu je třeba vzít v úvahu zmiňovaný pokles free floatu a tedy vliv na zařazení/váhu v indexech, potažmo tedy atraktivitu pro „indexové“ institucionální investory.

Vrátíme-li se k původní úvaze, že prvotní odkup PPF za celou O2 C.R. ve výši zhruba 295 byl maximem, za O2‘ by nově nabízená cena neměla přesáhnout zhruba 110 . V úvahu totiž bereme dřívější postoje PPF při druhém dobrovolném odkupu pro minoritní akcionáře, kdy cenu očistila o dividendu. Nově by tak šlo při nabídce vycházet o ponížení obou dividend (18+13 ) a ocenění samotné CETIN, které uvažujeme do 155 .

Pro zajímavost dnes šlo z investice O2 C.R. na trhu vystoupit za celkem zhruba 231 , resp. akcie CETIN se v úvodu obchodovaly až za 144,90 , O2‘ pak v průběhu dopoledne i za více než 86 . Poslední obchodní den před štěpením (27.6.) přitom znamenal závěrečný kurz pro akcie O2 C.R.  jen 177,60 (jak dopadlo dnešní obchodování, resp. kolik akcií vyměnilo majitele se dočtete na www.bhs.cz). Atraktivitu k nákupu jsme předtím zmiňovali například v článku Akcie O2 k nákupu?

Pokud by PPF nabídla cenu i jen blížící se zmiňovaným 110 , rozhodování akcionářů by se mnohem více naklánělo k prodeji, už i vzhledem k fundamentálnímu ocenění (více zde). Z titulu by se pak následně mohl na BCPP stát nelikvidní ležák. V čase možná s výraznou cenou, tak jako to například můžeme pozorovat u léta obchodovaných vlastně atraktivních akcií České spořitelny na RM-Systému.

Jak bude chtít být PPF nakonec vůči akcionářům O2 C.R. štědrá, si musíme zhruba 2 týdny počkat. Likvidita a volatilita zejména na akciích O2' bude do té doby nejspíše hodně výrazná.

J. Zendulka 


BH Securities a.s - jeden z nejvýznamnějších nebankovních obchodníků s cennými papíry s 20ti letou zkušeností na kapitálových trzích. Hlavní činností je zprostředkování obchodů v tuzemsku i v zahraničí, obhospodařování individuálních portfolií, obchodování na úvěr a obchodování s deriváty.
Více informací na:
www.bhs.cz






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688