Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Investice  |  29.05.2015 23:06:24

29. května: Tohle potřebujete vědět nejen o pátečním obchodování na amerických burzách

Investoři v závěru týdne zvažovali americká makrodata a nadále sledovali "řeckou ságu".

Index Dow nakonec v pátek uhájil hladinu 18 tisíc bodů a uzavřel slabší o 0,64 % na 18 010,68 bodu, S&P 500 ztratil 0,63 % na 2 107,39 bodu a Nasdaq odepsal 0,55 % na 5 070,03 bodu. Index volatility VIX vzrostl o 3,98 % na 13,84 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA se snížil o jeden bazický bod na 2,12 %.

Za uplynulý týden (4 obchodní dny) spadl Dow o 1,22 %, S&P 500 o 0,89 % a Nasdaq o 0,39 %. Za celý květen, pro akcie historicky jeden z nejméně příznivých měsíců, ovšem Dow přidal 0,96 %, S&P 500 1,05 % a Nasdaq dokonce 2,6 %.

V pátek ztrácely akcie ve všech deseti hlavních sektorech, nejvíce finanční a průmyslové odvětví, nejméně pak tituly z oblasti zdravotní péče a veřejných služeb.

Revidované údaje ukázaly, že americká ekonomika klesla v prvních třech měsících roku o 0,7 %, což se zhruba shodovalo s odhady ekonomů. Přetrvávající slabost ekonomiky ve druhém čtvrtletí navíc naznačila páteční čísla o průmyslové aktivitě na americkém středozápadě a o spotřebitelské důvěře za květen.

Odhady pro toto čtvrtletí naznačují jen mírné oživení ekonomiky v tempu kolem 2 %. Slabý ekonomický růst by ale mohl oddálit zvyšování úrokových sazeb v USA, což by akciovému trhu vyhovovalo. "Není nutné, aby Fed začal v brzké době zvyšovat sazby. Ekonomika prostě není tak silná, což páteční data potvrzují," řekl agentuře Reuters Adam Sarhan, který řídí newyorskou investiční firmu Sarhan Capital.

Hlavní páteční události na amerických trzích

  • Hrubý domácí produkt Spojených států amerických v letošním prvním čtvrtletí klesl anualizovaně o 0,7 %. Vyplývá to z revize dat z konce dubna, která hovořila o růstu ekonomiky o 0,2 %. Čekalo se, že budou revidována na -0,8 %, některé odhady hovořily i o poklesu o 0,9 %. Na konci loňského roku ekonomika expandovala tempem 2,2 %.
  • Index spotřebitelské důvěry Michiganské univerzity v květnu klesl na 90,7 bodu z 95,9 bodu (flash: 88,6 bodu).
  • Index nákupních manažerů pro oblast Chicaga v květnu klesl na 46,2 bodu z 52,3 bodu v dubnu (odhad: 53 bodů).
  • Skupina předních průmyslových zemí G7 se shodla na potřebě snižovat veřejné zadlužení a realizovat strukturální reformy. Řekl to v pátek německý ministr financí Wolfgang Schäuble po setkání se svými kolegy ze zemí G7 v Drážďanech.
  • Americká centrální banka bude upozorňovat na jakákoli nepříznivá data či události, aby zvyšování úrokových sazeb odsunula až na příští rok. Myslí si to dluhopisový guru Daniel Fuss. Většina analytiků nyní čeká, že by banka mohla sazby začít zvyšovat již na svém zářijovém zasedání.
  • Šéf sanfranciského Fedu John Williams se vyjádřil pro růst úrokových sazeb v letošním roce, protože podle jeho názoru je současné zpomalení ekonomického růstu pouze dočasné a ve druhém pololetí bude americká ekonomika opět silnější.
  • Americká banka JPMorgan Chase plánuje zrušit více než 5 000 pracovních míst, což jsou nejméně dvě procenta její celkové pracovní síly. S odvoláním na nejmenované zdroje to napsal server listu The Wall Street Journal. Největší americká banka podle objemu aktiv tak chce snížit náklady a zvýšit efektivitu. Zástupci banky nechtěli zprávu komentovat. Akcie banky v pátek -0,63 %.
  • Americký výrobce čipů Intel je blízko uzavření dohody o převzetí svého menšího konkurenta Altera, za kterého je ochoten zaplatit zhruba 15 miliard dolarů.Informoval o tom server listu The New York Times, který se odvolává na zdroj blízký situaci. Upozornil přitom, že transakce by byla největší akvizicí v historii Intelu. Akcie Intelu v pátek +1,32 %, akcie Altery +4 %.
  • Americký majitel datových center Equinix koupí za 2,35 miliardy liber svého britského konkurenta Telecity Group. Spojením vznikne největší provozovatel datových center v Evropě. Telecity má 39 datových center v 11 evropských zemích. Equinix má přes 100 zařízení v 15 zemích a tržní hodnota firmy je přes 15 miliard USD. Akcie Equinixu v pátek -0,42 %.
  • Prezident společnosti American Express Ed Gilligan zemřel. Podle dopisu ředitele firmy zaměstnancům firmy Gilligan náhle začal mít problémy během letu do New Yorku v pátek ráno. Ve firmě začínal od píky v roce 1980, nejvyšší post zastával od dubna 2013. Bylo mu 55 let. Akcie firmy v pátek -0,46 %.
  • Akcie společnosti Humana vylétly o 20,31 po zprávě, že firma zvažuje svůj prodej. Pojišťovna si najala experty z Goldman Sachs, aby jí poradili ve věci obchodu. Zájem by mohly mít například společnosti Aetna a Cigna.
  • Společnost Rosetta Stone, která vyrábí populární software na výuku jazyků, obdržela zprávu o možném zájmu o akvizici ze strany RDG Capital Fund Management. Firma prý nabídku pečlivě zváží. Akcie společnosti v pátek +18,51 %.
  • Hodnota fúzí a akvizic ve Spojených státech je od počátku letošního roku rekordní. Agentura Reuters uvedla, že od 1. ledna do 28. května hodnota fúzí a akvizic v zemi stoupla meziročně o 52 % na 746,9 miliardy USD, což je nejvyšší údaj od roku 1980, kdy Reuters začala údaje sledovat.
  • Počet aktivních ropných vrtů v USA v uplynulém týdnu klesl o dalších 13 na 646 (nejméně od 13. srpna 2010). Celkový počet míst, kde se těží ropa a plyn, spadl o 10 na 875 (nejméně od 31. ledna 2003).

ZAJÍMÁ VÁS PÁTEČNÍ VÝVOJ NA TRHU S ROPOU A NA FOREXU? ČTĚTE DÁLE!

Odkupy akcií jsou rekordní, investory to ale přestává zajímat

Odkupy akcií jsou rekordní, investory to ale přestává zajímat

Šéfka akciových stratégů v Bank of America Merrill Lynch Savita Subramanian bouchla do stolu a nabídla investorům myšlenku, která jim je dost možná tak trochu proti srsti. Ve zkratce jde o to, aby se přestali orientovat při svých nákupech (jen) na firmy, které lákají kupující na štědré programy zpětných odkupů akcií. Doporučuje se dívat na ty hráče, kteří věnují peníze na další růst byznysu cestou fúzí a akvizic a kapitálových výdajů. Že by návrat k jinému než účetnímu "fundamentu"?

10 nejoblíbenějších akcií 4 velkých generací investorů aneb Jeden Apple vládne všem

10 nejoblíbenějších akcií 4 velkých generací investorů aneb Jeden Apple vládne všem

Společnost Ameritrade zveřejnila zajímavé statistiky, z nichž lze mimo jiné pochopit investiční strategie různých generací akciových investorů.

 


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688