Zlate-Mince.cz (Zlate-Mince.cz)
Okénko numismatika  |  29.05.2015 14:18:10

Odkaz Mistra Jana připomínají pamětní dukáty

 

Velkorysým způsobem připomíná šestisté výročí upálení mistra Jana Husa Pražská mincovna. Vydává totiž hned několik titulů ražeb s tématem této významné historické události. Nechybí mezi nimi ani oblíbený dukátový formát, ve kterém vznikly dvě pozoruhodné zlaté ražby. Ty se na trhu objeví v páru s odražkem z ryzího stříbra, jenž nese identický motiv.

   

Život kazatele a náboženského reformátora Jana Husa patří bezesporu k nejvýznamnějším tématům nejen české, ale i evropské historie. V roce šestistého výročí jeho mučednické smrti přichází Pražská mincovna se dvěma ražbami dukátového formátu, které mají průměr 20 milimetrů. Drobné umělecké miniatury ohromí precizním zpracováním reliéfu, na němž se podíleli špičkoví medailéři a rytci současnosti.

NÍZKÝ NÁKLAD JAKO PŘÍSLIB ZHODNOCENÍ

 Ke každému zlatému dukátu přidává Pražská mincovna odražek z ryzího stříbra, který nese identický motiv. Obě ražby jsou uložené v dárkové etui, technické parametry a pravost dokládají přiložené certifikáty ze Státní tiskárny cenin. Nejen sběratele, ale také investory v prvé řadě zajímá náklad celé emise. Čím je totiž celkový počet vydaných medailí nebo mincí nižší, tím větší jsou předpoklady budoucího zhodnocení. A v tomto ohledu Pražská mincovna zájemce určitě potěší. „Tato dukátová řada patří k raritním nízkonákladovým emisím. V leštěném provedení proof vznikne pouhých pět set kusů. V provedení bankovní kvalita dokonce jen dvě stě exemplářů,“ upřesnil mincmistr Pražské mincovny Ondřej Koňařík.

PRÁCE ELITNÍCH UMĚLCŮ

 První ze dvou dukátů má dva autory. Lícní stranu vytvořil Roman Shamilyan. Jeho střídmá kompozice je výstižná a obsahově neobyčejně silná. Jan Hus stojí na hranici z polen a smířen se svým osudem hledí vzhůru, jako by hledal vykoupení od Boha, když od církve se dočkal pouze nepochopení, nepřátelství a odsouzení. Rub medaile od Jiřího Hanuše navazuje na lícní stranu a představuje kůl, k němuž byl český kazatel v Kostnici připoután. Odshora je na něm fragment citace Husova kréda: Miluj pravdu, prav pravdu, braň pravdu až do smrti. Obraz dotvářejí heraldická zvířata a název republiky.

Autorem druhé dukátové ražby je akademický sochař Zbyněk Fojtů. Jeho motiv evokuje atmosféru začátku 15. století a čerpá z dobových výtvarných prací – rytin a ilustrací. „Při navrhování medaile jsem chtěl znázornit dva výjevy ze života mistra Jana. Na jedné straně je vymodelovaný Jan Hus při kázání před věřícími, typologicky je znázorněn jako menší zavalitější muž, tak jak vypadal doopravdy před uvězněním v Kostnici,“ popsal autor rub dukátu. Upřesnil, že výjev je zpracován podle motivu ze spisu Processus consistorialis Martyrii Io. Huss z roku 1524. „Na lícní straně je výjev z Husova upálení, tady byla mou inspirací kresba z kroniky Oldřicha z Reichenthalu,“ doplnil Zbyněk Fojtů.

Foto: www.prazskamincovna.cz

Pražská mincovna
Pražská mincovna vstoupila na numismatickou scénu v druhé polovině roku 2011, přesto už si díky originálním a vysoce kvalitním ražbám dokázala vydobýt uznání doma i v zahraničí. Pod jejími produkty jsou podepsaní nejvýznamnější čeští medailéři, jejichž um je zárukou vysoké umělecké hodnoty. Pražská mincovna se ve svých ražbách tematicky vrací především k osobnostem a událostem dávné i moderní české historie. V jejím sortimentu však nechybí ani dárkové ražby k různým slavnostním příležitostem.

www.prazska-mincovna.cz
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688