Pavel Ryba (Golden Gate CZ)
Okénko investora  |  29.05.2015 05:44:32

Velcí hráči se jistí drahými kovy a tvrdí: krize je jen otázkou času

Poslední dobou můžeme stále častěji slyšet varování, že situace na finančních trzích není tak růžová, jak by se mohlo podle stále rostoucích cen akcií zdát. Na přicházející ekonomickou krizi už ale neupozorňuje pouze hrstka ekonomů, ale i velmi respektované instituce.

Šéf největší americké banky J.P. Morgan Chase Jamie Dimon ve svém dubnovém výročním dopise akcionářům předpovídá, že krize nevyhnutelně přijde a bude mít významný dopad na finanční trhy. Spouštěč přitom může být úplně jiný, než v případě předchozích krizí. Že toto oznámení musíme brát vážně, potvrzují i reálné kroky banky, která nedávno zavedla měsíční limity na vybírání hotovosti 50 000 USD, a svým americkým klientům zakázala posílat peníze mimo USA. Navíc podle posledních zpráv J.P. Morgan kumuluje největší zásoby fyzického stříbra v historii. Je tedy jasné, že se banka skutečně připravuje na reálný scénář hluboké recese.

 Nejnovější varování přišlo přímo z americké centrální banky (FED). Předsedkyně FEDu Janet Yellen se nechala slyšet, že ceny akcií jsou příliš vysoko a na trhu existují potenciální hrozby. Regulátoři se podle šéfky FEDu nyní snaží zajistit, aby ani kolaps velmi významné bankovní společnosti neohrozil systémovou stabilitu. Paradoxně ale právě regulátoři mohou být podle Dimona důvodem, proč banky nebudou umět krizi čelit.

Prakticky všechny významné burzovní indexy se nacházejí na historicky nejvyšších úrovních a stále rostou, to v mnoha ohledech připomíná roky 2007 a 2008. Například hodnota indexu Dow Jones Industrial Average je dnes vyšší než 18 tisíc bodů, což je o čtyři tisíce bodů více než na podzim 2007, kdy padla investiční banka Lehman Brothers. Reálné výkony ekonomiky však takovému nárůstu vůbec neodpovídají.

 Na velké ekonomické problémy se proto nepřipravují jen banky. Zahraniční vlády začaly ve velkém stahovat zpět k sobě zlato, uložené v amerických trezorech. Objem uschovaného zlata pod budovou FEDu je posledních zpráv na nejnižší úrovni v tomto století. Od února 2014 došlo k odlivu 217 tun.. V období  2007-2009 bylo přitom z USA staženo celkem 230 tun zlata 

Drahé kovy jsou totiž jednou z mála jistot, které chrání majetek zejména v  době krize. Čím je nervozita na trzích větší a problémy ekonomiky a bankovního systému větší, tím rychleji cena zlata roste. Inspiraci by si proto měli vzít i běžní investoři, zejména ti, kteří mají všechny své prostředky pouze ve finančních aktivech. Výhodou fyzického zlata a stříbra totiž není jen to, že jsou skvělými uchovateli hodnoty, jejich majitel je má navíc stále pod kontrolou a kdykoli k dispozici. Jak je důležité mít část svých prostředků uloženou nezávisle na bankovním sektoru, už ukázaly zkušenosti zemí, kde se lidé kvůli bankrotům bank nemohli ke svým úsporám dostat.

 
Pavel Ryba

Pavel Ryba

Obchodní ředitel GOLDEN GATE CZ a.s., je jedním ze zakladatelů společnosti. Obchodu se věnuje více než deset let a má rozsáhlé zkušenosti z investičního poradenství. Zlato je podle něj cestou ke svobodě a nezávislosti.



Logo GOLDEN GATE CZ a.s.

GOLDEN GATE CZ a.s.

Společnost GOLDEN GATE CZ a.s. je lídrem na trhu spoření do fyzického zlata a stříbra v Česku. Byla založena s cílem učinit z fyzického zlata a stříbra investici dostupnou široké veřejnosti. Svým klientům nabízí širokou škálu spořicích programů již od 500 Kč měsíčně včetně spoření na důchod, spoření pro děti a spoření k zajištění hypotečního úvěru. Zajišťuje také zpětný odkup kovů a poskytuje komplexní poradenství v této oblasti. K 30. 4. 2015 přesáhla celková výše cílových částek spoření uzavřených klienty společnosti částku 3,9 mld. Kč. Více informací na www.goldengate.cz.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Po 14:55  Kdy a komu se vyplatí využít DIP (dlouhodobý investiční produkt) Jiří Cimpel (Cimpel & Partneři)
Po 13:13  Vláda USA prosadila $1,2 bilionový finanční balíček Mgr. Timur Barotov (BHS)
21.03.2024  Konečně se dočkáme! Očekávané IPO Reddit klepe na dveře Olívia Lacenová (Wonderinterest Trading Ltd. )




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688