České jahody: sezona českých jahod začíná

REKLAMA       Jana Brožková, 28.5.2015

Sezonu drobného ovoce každoročně zahajuje sklizeň prvních českých jahod. Na jejich sběr pak navazují maliny a ostružiny. Oblíbenost těchto sladkých plodů není nijak překvapivá, vždyť jen v obchodech Tesco se za loňský rok prodalo přes 250 tun českých jahod. Většinu z těchto objemů dodává do prodejen Tesco společnost Berry servis z Břežan u Českého Brodu, jeden z největších pěstitelů jahod a drobného ovoce u nás. Pro Tesco letos také opět dodá žluté maliny, které si své místo v českých kuchyních teprve hledají. Ačkoliv již loni přesáhly jejich prodeje několik tisíc kusů balení za sezonu.

 

Jahody, maliny i ostružiny patří k tradičnímu českému ovoci, které nám evokuje léto a teplé slunečné počasí. Nejčastěji a nejraději jej konzumuje v syrovém stavu, nicméně v posledních letech tyto šťavnaté plody využíváme také při přípravě nejrůznějších omáček nebo pro ozvláštnění tradičních receptů. „Prodeje jahod a dalšího drobného ovoce každý rok opravdu stoupá.  I pro letošek přepokládáme nárůst o několik desítek procent. Důvodů je hned několik. Kategorie měkkých plodů, do které patří mimo jahod například i borůvky, maliny nebo ostružiny, je všeobecně rok od roku populárnější nejen u nás.  Jahody jsou navíc častěji používané do moderních, ale i tradičních českých receptů a jejich letních variací. Velmi populárními se stávají například čerstvé smoothie koktejly, do kterých jsou právě jahody přímo ideální.  V neposlední řadě jsou pak jahody jedny z prvních letních plodů, které nám naši dodavatelé dopřejí. Zákazníci tak velmi rádi ochutnají první ovocné náznaky léta,“ uvádí Stanislava Mele, která má ve společnosti Tesco na starosti nákup sortimentu ovoce a zeleniny.

 

Tip na recept: jahodové tiramisu

Ingredience: 

cukrářské piškoty, mascarpone, smetana na šlehání, jahody a dezertní víno.

Příprava receptu: 

Piškoty pokapejte dezertním vínem a nechte chvilku odležet. Jahody nakrájejte na plátky. Mascarpone smíchejte s ušlehanou smetanou. Na dno misky vložte polovinu pokapaných piškotů, na ně polovinu nakrájených jahod a polovinu směsi mascarpone se šlehačkou. To stejné opakujte s druhou vrstvou piškotů. Navrch vložte pár zbylých jahod. Vložte do ledničky a nechte přes noc ztuhnout. Podávejte vychlazené, před servírováním dozdobte lístky máty.

 

Co jste možná o jahodách nevěděli

 • Patří mezi ovoce s nejnižším obsahem kalorií.

• Jsou bohaté na vlákninu a navíc obsahují málo cukru.

• Obsahují z velké části vodu (až 90 %), jsou proto vhodným ovocem při redukci váhy.

• Výtečné jsou s plátky celozrnného chleba a sýrem cottage.

• Tradičně se podávají se sklenkou šampaňského, což lahodí nejen oku, ale v kombinaci s kvalitním šumivým vínem také skvěle chutná. 

 

 

 


 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky