Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Důchody a penzijní  |  28.05.2015 07:15:41

O fungování penzijního systému v ČR s Alešem Prandstetterem

Jakým směrem by se měla ubírat penzijní reforma a jak se zajistit na důchod? Odpovídá Aleš Prandstetter, Investiční stratég ČSOB Asset managementu

Důchodová reforma je dlouhodobě palčivé téma české společnosti. Jakým směrem by se měla ubírat?

Aleš Prandstetter: Penzijní systém v ČR je třeba reformovat, přičemž potřebné změny budou muset být podstatné. Podle mého názoru má nastavení penzijního systému nejen zabezpečit kvalitní život ve stáří, ale má i funkci signální a motivační – má dávat jasný signál, jaké chování jednotlivce je potřebné pro trvale udržitelný rozvoj společenství a zároveň motivovat k takovému způsobu života a nakládání s finančními prostředky, které zajistí výhodnost omezení spotřeby v současnosti ve prospěch kvalitního života v budoucnosti. Jinými slovy, aby česká společnost co do počtu obyvatel i co do kvality života rozumně rostla tak, aby obstála v mezinárodním srovnání a konkurenci

Mohl byste doporučit cestu, jak se zajistit na důchod?

Třetí pilíř penzijního spoření v současné době slouží k akumulaci kapitálu na období důchodové. Jde (mělo by jít) ve většině případů o dlouhodobé spoření či investování. A obecně platí, že čím je doba mezi vkladem peněz a jejich čerpáním delší, tím agresivněji (méně opatrně) bychom tyto peníze měli nechat pracovat. Dochází zde ke zdánlivému paradoxu – zatímco je pojem penze chápán jako něco naprosto konzervativního, bezpečného a v určitém životním období nepostradatelného, správná cesta k nejvyššímu důchodu směřuje přes pojem, který je vnímán obyvatelstvem až pejorativně – totiž akcie. Skutečně, pokud máme více než 10 let do penze, neřku-li třeba 20 let, pak nejlepší investiční důchodovou strategií je strategie dynamická, tedy s obsahem co největšího podílu akcií. Na dvacetiletém horizontu se totiž jejich kolísání do jisté míry smaže a s pravděpodobností hraničící s jistotou dodají vyšší výnos než strategie konzervativní nebo bankovní vklad.

Jak se může penzijní fond při současné vysoké regulaci odlišit od konkurence?

Bezpečnost penzijního spoření se projevuje v regulaci. Regulace je poměrně přísná a dosti omezuje volnost portfolio manažera při správě fondu. Nicméně tato regulace není až taková, aby výrazným způsobem snižovala dosažitelný výnos tak, jak tomu bylo v původních fondech třetího pilíře – tedy, že fond v zásadě musel dodat každý rok kladné zhodnocení, což bylo v přímém rozporu s dlouhým investičním horizontem. Jednotliví portfolio manažeři se i tak mohou odlišovat při správě, a to zejména různou skladbou akciové nebo dluhopisové části portfolia, měnovou strategií při správě, stupněm reakce na aktuální ekonomickou reakci ve světě.

Jak budou fondy penzijního spoření hospodařit v době nulových úrokových sazeb?

Nejopatrnější investiční strategie to budou mít v následujícím období složité. Transformované a konzervativní účastnické fondy, v zásadě fondy dluhopisové a peněžního trhu, budou výnosově slabé. Negativně na ně budou působit aktuální nízké úrokové sazby, přičemž jejich růst jim v nejbližším období bude dále škodit. Mírně lépe na tom budou díky historicky nakoupenému výnosu transformované fondy.

-uti-


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688