Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Alternativní investice  |  28.05.2015 07:00:41

Český Bitcoin čeká regulace a zdanění


Spolu s ostatními kryptoměnami bude i Bitcoin zdaněn a regulován, plánuje FAÚ. Úřad pod vedením Andreje Babiše si od tohoto kroku slibuje méně daňových úniků a omezení legalizace výnosů z trestné činnosti.

Regulace

„Finanční správa sleduje vývoj v oblasti virtuálních měn již několik let a do budoucna chystá nový zákon, který bude upravovat obchodování velkých objemů bitcoinů z pohledu DPH,“ řekla mluvčí Generálního finančního ředitelství Petra Petlachová deníku Právo. Takový postup potvrdil i šéf Finančního analytického útvaru ( FAÚ ) Libor Kazda serveru euro.e15.cz. Nový zákon by měl podle jeho vyjádření napomoci odhalování podvodů s virtuálními platidly a dále podezřelým obchodům, kdy jsou výnosy z trestné činnosti investovány právě do virtuální měny.

Česká republika se tak, stejně jako některé jiné státy EU ( Německo, Francie ), rozhodla k regulaci v rámci národní legislativy. Vycházet by přitom měla z prozatím neschválené směrnice EU o předcházení zneužití finančního systému k praní peněz a financování terorismu a ve věci dále spolupracovat s bankami a orgány činnými v trestním řízení.

Konkrétní klasifikace „podezřelého obchodu“ se nachází v metodickém pokynu FAÚ ze dne 16. 9. 2013, v němž se objevuje výzva, aby v souvislosti s nákupem či prodejem jakékoli digitální měny, jako je například Bitcoin, byla jako velmi riziková k posouzení a k rozhodnutí o dalších opatřeních podle okolností každá platba nad hodnotu 1.000 EUR a vždy jako podezřelý obchod postupem podle § 18 AML zákona ( č. 253/2008 Sb., o některých opatřeních proti legalizaci výnosů z trestné činnosti a financování terorismu ) oznámena transakce nad hodnotu 15.000 EUR.

Z celosvětového hlediska se přístup státních orgánů k bitcoinu se velmi liší. Od uznání měny jako soukromých prostředků ( Německo, Texas ), přes hledání cest, jak se s fenoménem kryptoměn vypořádat, až po přímý zákaz ( Argentina, Rusko ). Jné země, jako například Thajsko omezuje udělování licence pro výměny Bitcoinu.

Pochyby

Ondřej Profant, zastupitel Hlavního města Prahy a člen Pirátské strany označuje snahy státu zdanit vše jako pochopitelné, avšak beznadějné.

„Zdanit lze jen to, co lze kontrolovat,“ říká a doplňuje, že „reálný mandát ke kontrole vzniká celospolečenským konsenzem. Avšak tento konsensus stát získá teprve až když se bude chovat zodpovědně a tolerantně ke svým občanům, což se bohužel teď neděje. Virtuální měny obecně, Bitcoin nevyjímaje, jsou zdanitelné úplně stejné jako jakékoliv jiné komodity. To znamená malém měřítku skoro vůbec, nicméně na druhou stranu ve velkých objemech je nelze zcela skrýt. Jako příklad mohou posloužit i psychotropní látky, což je oblast, ve které se stát zcela dobrovolně vzdává kontroly ve prospěch černého trhu. A to namísto toho, aby byl klasickým regulátorem.

Virtuální a kryptoměny mají tu výhodu, že jsou navrženy tak, aby žádného centrálního regulátora nebylo třeba. Je zde decentralizovaný systém arbitrů, nicméně to je zcela něco jiného než státem garantované obchodní právo či obdobné záruky. Právě díky těmto vlastnostem virtuální měny velmi rychle zaujaly mnohé, kteří se cítí státem zbytečně omezování,“ dodává Profant.

Co je to Bitcoin?

Bitcoin je světově nejrozšířenější digitální měna, plně decentralizovaná a navržená tak, aby nikdo, ani autor nebo jiní jednotlivci, skupiny či vlády, nemohl měnu ovlivňovat, padělat, zabavovat účty, ovládat peněžní toky nebo způsobovat inflaci. V síti neexistuje žádný centrální bod, prostředník ani nikdo, kdo by mohl o síti rozhodovat. V zásadě se jedná o měnu, síť a software v jednom. Všechny transakce i prostředky v digitální peněžence jsou definovány pomocí adres a jsou tak obtížně vystopovatelné, což umožňuje teoretické zneužití pro trestnou činnost.

Kryptoměna funguje od roku 2009 a není známa skutečná identita osoby či skupiny, která jí vytvořila a jež vystupuje pod pseudonymem Satoshi Nakamoto. Nicméně na podobném principu fungujících virtuálních měn existuje celá řada ( Litecoin, Terracoin a mnoho dalších ).

Petr Nutil


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688