Research (Penizenavic.cz)
Hypotéky  |  27.05.2015 19:47:07

Sedm případů, kdy odpočet úroků z úvěru neuplatníte

Při splnění zákonných podmínek snižují zaplacené úroky z úvěru během roku daňový základ a dochází k významné daňové úspoře. Při pořizování nové nemovitosti je potřeba předem vědět, zdali zaplacené úroky sníží daňovou povinnost či nikoliv. Podívejme se na vybraných 7 případů, kdy zaplacené úroky daňovou povinnost nesníží.

V § 15 zákona o dani z příjmu jsou uvedeny nezdanitelné položky, které při splnění zákonných podmínek snižují daňový základ. Od základu daně za rok 2015 je možné odečíst zaplacené úroky z hypotečního úvěru až do částky 300 000 . Při uplatnění daňového odpočtu např. ve výši 60 000 dochází k daňové úspoře 9 000 (15 % z 60 000 ). Možnost uplatnění daňového odpočtu je potřeba zakalkulovat do finančního plánu splácení hypotečního úvěru.

 

1) Nulová daňová povinnost

V praxi se může stát, že při vyřizování hypotečního úvěru je finanční situace lepší než v některém následujícím roce během splácení úvěru. Když jsou následně v některém z následujících let nízké příjmy a daňová povinnost je nulová, tak zaplacené úroky z úvěru již daňovou povinnost snížit nemohou. Z důvodu uplatnění odpočtu úroků z bydlení nemůže vzniknout daňový přeplatek jako je tomu v případě uplatnění daňového zvýhodnění na děti. Když je daňové zvýhodnění na děti vyšší než vypočtená daň z příjmu, tak vzniká nárok na daňový bonus ve výši tohoto rozdílu.

 

Praktický příklad

Živnostník pan Novák bude mít roční příjem za rok 2015 ve výši 414 000 . Skutečné výdaje má pan Novák téměř nulové. Pan Novák uplatní výdaje 60% výdajovým paušálem (ostatní živnost). Pan Novák zaplatí na úrocích úvěru na vlastní byt během roku částku 33 124 . Pan Novák však v daňovém přiznání daňový odpočet uvádět nemusí, daňová povinnost pana Nováka je stejně nulová a z důvodu zaplacených úroků z úvěru nemůže obdržet daňový přeplatek. Detailní výpočet si provedeme v tabulce.

 

Text

Částka

Roční příjem

414 000

Roční výdaj

248 400

(414 000 x 60 %)

Základ daně

165 600

(414 000 - 248 400)

Daň z příjmu

24 840

(165 600 x 15 %)

Sleva na poplatníka

24 840

Daňová povinnost

0

(24 840 - 24 840)

vlastní výpočet autora

 

2) Pronájem nemovitosti

Od základu daně je možné odečíst zaplacené úroky z úvěru ze stavebního spoření a úroky z hypotečního úvěru, když je úvěr použitý na financování bytových potřeb, pokud se nejedná o bytovou výstavbu, údržbu apod. prováděnou v rámci podnikatelské činnosti nebo pro účely nájmu. Při pořízení nemovitosti za účelem pronájmu není tedy splněna zákonná podmínka a odpočet úroků z úvěru uplatnit nelze.

3) Rekreační nemovitosti

Základní podmínkou, aby mohly zaplacené úroky z hypotečního úvěru snižovat základ daně za daný rok je, aby úvěrem byla řešena vlastní bytová potřeba občana. Tato podmínka není při pořízení chaty nebo chalupy splněna, a proto si nelze snížit daňovou povinnost o zaplacené úroky z úvěru na pořízení rekreační nemovitosti.

4) Nemovitost k podnikání

Jestliže je úvěrem na bydlení pořizování nemovitost, která bude sloužit k podnikatelské činnosti, tak opět není možné v daňovém přiznání uplatnit odpočet úroků, neboť touto nemovitostí není řešena bytová potřeba poplatníka.

5) Zhodnocení nemovitosti v čase

Výhodný nákup nemovitosti a její oprava, rekonstrukce nebo přestavba a následný prodej nemovitosti v čase je možností, jak dosáhnout zajímavého finančního zhodnocení. Když se jedná o pořízení nemovitosti, která bude po jejím zhodnocení opět prodávána a neslouží k vlastnímu bydlení, tak nelze v daňovém přiznání uplatnit odpočet úroků z úvěru, neboť opět není pořízením této nemovitosti řešena vlastní bytová potřeba.

6) Nesplnění lhůty 4 let po nákupu pozemku

Od základu daně je možné odečíst i zaplacené úroky z úvěru na nákup pozemku, když se na pozemku zahájí stavba do 4 let. Tato stavba musí být opět financována prostřednictvím hypotečního úvěru. Když se však stavba na pozemku do 4 let nezahájí, tak není možné daňový odpočet uplatnit a ještě je potřeba daňové odpočty z předchozích let zpětně dodanit.

7) Neadresný úvěr

Aby bylo možné odečíst zaplacené úroky z úvěru od daňového základu, tak se musí jednat o hypoteční úvěr nebo úvěr ze stavebního spoření. Tyto úvěry mají přesná pravidla a specifikace. Když je nemovitost pořízení z neúčelové a neadresné půjčky nebo úvěru, tak nelze zaplacené úroky z úvěru odečíst od daňového základu a snížit tak daňovou povinnost.


Poslední zprávy z rubriky Hypotéky:

12.04.2024  Trh s hypotékami ožívá (video) Ceskatelevize.cz (ČT)
04.04.2024  Sazby hypoték nadále klesají (INDEX) Broker Consulting (Broker Consulting)
21.03.2024  Banky hlásí výrazné snížení úrokových sazeb hypoték Hyponamiru.cz (Hyponamiru.cz)







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688