Bylinky na doma: které bylinky pěstovat za oknem

REKLAMA       Jana Brožková, 26.5.2015

Není nad to, vypěstovat si doma za oknem vlastní bylinky. A obzvláště ty, které se hodí do mnoha pokrmů a jídlu dodají nezaměnitelnou chuť. Připravili jsme pro vás přehled několika základních, jež by ve vašem květináči či truhlíku rozhodně neměly chybět.

Pokud se nepovažujete za kdovíjakého zahradníka a dáváte přednost spíše bylinkám z obchodu, zbystřete. Zakoupení takzvaných „hotových“ bylinek v supermarketu možná vypadá jako dobrý nápad. Tyto rychle vyhnané rostlinky jsou určeny k okamžité spotřebě, tudíž se k dalšímu pěstování nehodí. Vlastní bylinky přitom nejsou žádná věda, zvláště se samozavlažovacím květináčem nebo truhlíkem. Kořeny si totiž díky tomuto systému s knotovou závlahou vezmou pouze tolik vody, kolik potřebují, půda se neprolévá a živiny zbytečně neodplavují. „Samozavlažovací systémy jsou trendem dnešní doby. Rostlinám dopřávají komfort a lidem usnadňují práci. Pro pěstování bylinek je ideální například květináč Rosmarin, který má všechny potřebné vlastnosti, aby semínka vyrostla opravdu každému,“ doplňuje výhody samozavlažování Lenka Novotná ze společnosti Plastia.

Pojďme se podívat na několik bylinek, které by ve vašem květináči neměly chybět, a na to, k čemu se dají nejlépe využít.

Kerblík

Pochází z jihovýchodní Evropy. Používá se především pro povzbuzení zažívání, obsahuje vitamíny A a C a pomáhá při mírném nadýmání. Hodí se na přípravu ryb, drůbeže, do smetanových omáček či salátů.

Petrželka

Patří mezi nejprospěšnější bylinky, obsahuje velké množství vitamínu C, provitamínu A a železa. Pomáhá například při regeneraci metabolismu či artritidě. Petrželová nať se skvěle hodí do polévek, nádivek, pomazánek, majonéz či do mletého i rybího masa.

Bazalka

Vyniká naprosto jedinečným aroma. Uvolňuje napětí, zklidňuje nervovou soustavu, podporuje zažívání a tlumí žaludeční křeče. Tradičně se objevuje v rajčatových pokrmech italské kuchyně, skvěle doplní přírodní sýry či zapečené brambory

Hořčice listová – čínská

Pikantní listová zelenina bohatá na vitamíny a minerály, podporuje trávení a imunitu. Je to jemnější alternativa křenu, konzumují se různě velké lístky. Skvělá je k masu, do salátů, pomazánek, studených omáček, či dušená ve špenátu a polévkách.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky