Zdravý běh: jak a co pít, když běháte

TNBiz, 25.5.2015

Téměř pět minut, tak dlouho trvalo, než tři a půl tisíce běžců, proběhlo startovní bránou závodu na 21 kilometrů. Ti nejlepší trať pokořili za 61 minut. Dá se to zvládnout i bez pití. Odborníci ale radí minerály i vodu raději doplňovat i při běhu.

"Zhruba za hodinu spotřebujete, vypotíte a nebo i dechem, vydýcháte formou páry, zhruba litr tekutiny. Ideální je, zvážit se před výkonem a zvážit se po výkonu, to znamená, pokud ztratíte během závodu dvě kila, tedy potřebuju doplnit zhruba dva litry tekutin," říká lékař Petr Homoláč.

Proto bychom měli pít pravidelně a po malých doušcích. Podle lékařů jsou nejvhodnější neslazené vody obsahující dostatek minerálů. V minerálkách jsou totiž potřebné látky ve formě pro lidské tělo nejvhodnější.

Není ale důležité jen množství. "Při tom běhu záleží nejvíc na teplotě, ideální teplota na tyhle dlouhé běhy je tak kolem 12 stupňů Celsia," řekl lékař a běžec Jan Pirk.

Pokud při správném tréninku dodržíte i zásady pitného režimu, můžete se radovat i v cíli. A krásné na běhu je, že se mu může věnovat téměř každý. Jestli jste se inspirovali a hodláte nazout běžecké boty, určitě s sebou nezapomeňte ani láhev neslazené vody.

 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky