Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Akcie ve světě  |  24.05.2015 11:15:54

BlackBerry odkupuje své akcie a propouští zaměstnance


Kanadský výrobce chytrých telefonů BlackBerry RIM bude propouštět zaměstnance po celém světě. Příjmy společnosti meziročně klesly o 16 procent. 

K patnáctému únoru měla kanadská společnost podle oficiálních údajů 6225 zaměstnanců na plný pracovní úvazek. Kolika z nich se bude propouštění týkat zatím není známo, v zákulisí se ale mluví o poměrně výrazném zásahu. Společnost RIM chce finanční prostředky uspořené na platech propuštěných zaměstnanců k investicím do oblastí, které mají růstový potenciál. Už minulý měsíc manažeři RIM oznámili, že zvažují uzavření pobočky ve Švédsku, kde zaměstnává asi stovku lidí.

Současně se RIM rozhodlo stáhnout z trhu až 2,6 procenta svého free floatu, což činí zhruba dvanáct milionů         akcií z celkem 502,8 milionů kusů. Společnost se chce tímto krokem vyrovnat se svým plánem nabídnout akcie novým zaměstnancům a dodržet pro ně nákupní plány. Záměr vedení společnosti musí ještě schválit valná hromada,   která se uskuteční 23. června.

„Chceme využít firemní silné hotovostní pozice na nákup vlastních akcií, protože tržní cena neodráží to, co by měla, chceme tímto krokem podpořit základní hodnoty firmy a budoucí vyhlídky našeho podnikání,“ řekl k plánovanému kroku John Chen, generální ředitel firmy. BlackBerry plánuje koupit akcie během příštích dvanáct měsíců na burze Nasdaq Stock Market.

Burzovní statistiky od začátku roku 2015 už ale tak příznivé nejsou. Cenné papíry firmy totiž od počátku roku oslabily o 6,5 procenta. Podle agentury Bloomberg, která se odvolává na mínění analytiků, je pro firmu stále velkým problémem zvýšit prodeje softwaru Blackberry. John Chen, který řízení společnosti převzal v listopadu 2013, má jasné zadání: do března 2016 má zdvojnásobit příjmy na 500 milionů amerických dolarů. Vedení společnosti zároveň uvedlo, pokud by plán na odkup akcií valná hromada nepotvrdila, že sníží plány na odkupy akcií z trhu.

BlackBerry je kombinace služeb a hardware vyvinutá firmou Research in Motion (RIM), která umožňuje neustálou synchronizaci dat v handheldu a na firemním serveru. BlackBerry Enterprise Server (BES) je serverový software zajišťující komunikaci a synchronizaci se zařízeními BlackBerry handheld.

BlackBerry handheld je univerzální zařízení, které poskytuje hlasové a datové služby. S tímto zařízením lze telefonovat, komunikovat prostřednictvím SMS zpráv, přes GPRS/EDGE služby pracovat s firemní elektronickou poštou včetně příloh, synchronizovat schůzky na firemním serveru, „surfovat“ po internetu nebo přistupovat k firemním aplikacím. Tato služba existuje ve dvou variantách – firemní řešení a řešení pro zákazníky bez vlastní emailové infrastruktury – prostřednictvím internetových providerů.

BES je „provázán“ ve firemním prostředí s poštovním serverem (Microsoft Exchange, Lotus Domino nebo Novell GroupWise) na straně zákazníka. BES se poté stará o předávání e-mailů a ostatních událostí na koncové zařízení (handheld). Zákazník může mít vlastní BlackBerry Enterprise Server, kdy mobilní operátor nabízí zákazníkovi jen SIM karty a koncové zařízení.

-of- 


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.


Poslední zprávy z rubriky Akcie ve světě:

Út 11:08  Graf dne - US100 (23.04.2024) X-Trade Brokers (XTB)
Út 11:07  SAP: Výsledky celkově v souladu s projekcemi Research (J&T BANKA)
Út   9:34  Indexy v pondělí poskočily výše Research (Česká spořitelna)
Út   9:01  22. dubna: Tohle potřebujete vědět (nejen) o pondělním obchodování na Wall Street Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688