Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie v ČR  |  22.05.2015 07:12:00

O2 CR: Co by měl znát akcionář i potenciální investor

Přelom května a června bude pro O2 Czech Republic doslova přelomový. Dojde k rozdělení firmy a zahájení obchodování s "upravenými" akciemi.

Společnost O2 Czech Republic již v pátek 15. května 2015 oznámila, že Městský soud v Praze potvrdil rozdělení společnosti formou odštěpení. Na základě toho bude v obchodním rejstříku proveden zápis k 1. červnu 2015. Od tohoto data bude rovněž proveden zápis nové společnosti Česká telekomunikační infrastruktura a.s. (CETIN) do obchodního rejstříku.

  • Do 27. května 2015 včetně se akcie O2 Czech Republic obchodují s právem na akcie CETIN. Akcionáři, kteří nakoupí akcie O2 do zmiňovaného 27. května, obdrží v poměru 1 ku 1 akcie CETIN.
  • Obchodování s akciemi O2 Czech Republic bude pozastaveno 28. a 29. května 2015.
  • Od 1. června 2015 se obchoduje upravená emise O2 Czech Republic.
  • Pražská burza nevyloučila možnost přijetí emise CETIN na neregulovaný trh Free Market, pokud o to trh (členové burzy, investoři) bude mít zájem. Prvním obchodním dnem může být přímo den účinnosti speciální operace, který je zároveň dnem vzniku pro emisi CETIN, tedy 1. červen 2015.

    "Novinkou je, že rovněž akcie CETIN půjde obchodovat na pražské burze. Sama O2 sice deklarovala, že akcie CETIN nebudou přijaty k obchodování na evropském regulovaném trhu, nicméně evidentně ponechaná veřejná obchodovatelnost nového titulu otevřela dveře ke přijetí na neregulovaný trh. Zahájení obchodování na Free Marketu se předpokládá rovněž od pondělí 1. června. Došlo tak na variantu, kterou jsme avizovali jako možnou," napsal analytik Jiří Zendulka z BH Securities.

    Akcionáři, kteří na valné hromadě O2 hlasovali proti rozdělení firmy, budou moci akcie CETIN prodat samotné společnosti. Ta by měla v polovině června v dané záležitosti uveřejnit parametry odkupu. Cena bude stanovena dle znaleckého posudku, podle BH Securities by mělo jít minimálně o 150 . Společnost Deloitte akcie ocenila na 151 , v nabízené ceně by ale podle Petra Bártka z České spořitelny nejspíše měla být navíc zahrnuta i cash flow vytvořená CETIN (dosud samozřejmě v rámci O2) vytvořená za prvních 5 měsíců roku, tedy zhruba 5 na akcii.

    Zatím žádný s tvůrců trhu neavizoval, že by akcie "nové" O2 Czech Republic nekótoval. "Lze očekávat, že se řada z nich nově bude účastnit i podpory likvidity u akcií CETIN. Pro samotné akcie O2 Czech Republic se vzhledem k očekávanému poklesu ceny pro tvůrce trhu mění rozpětí kotace na 3 a minimální množství na 5 tisíc akcií," uvedl Zendulka.

    Rozdělení O2 Czech Republic má vliv i na indexy. Speciální operace spadá do pravidelného kvartálního termínu s rozhodným obdobím pro aktualizaci báze domácích indexů. Burza rozhodla, že z tohoto důvodu se u akcií O2 bude brát pro nové nastavení v indexech až závěrečný kurz z 1. června 2015. Nové báze indexů budou jinak platit od 22. června 2015.

    Jak (ne)překvapily velké firmy v rámci výsledkové sezóny v Praze a co teď dělat s akciemi NWR a O2

     

    Jak (ne)překvapily velké firmy v rámci výsledkové sezóny v Praze a co teď dělat s akciemi NWR a O2

    Podstatná část výsledkové sezóny na pražské burze je za námi, z důležitějších firem svá čísla dosud neoznámil pouze Pegas Nonwovens. Jak se vydařila výsledková sezóna, jak pražskou burzu zahrnovat do portfolia a co nyní dělat s akciemi NWR a brzy rozdělené O2? To byla témata pro makléře Tomáše Kálala na pondělním Investičním večeru.  


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

St 16:41  Akciové trhy: Převládala pozitivní nálada - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)
St 10:52  Colt: Konferenční hovor k výsledkům za rok 2023 Research (Česká spořitelna)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688