Jak šetřit v souvislosti s vaším domem? Poradíme vám!

REKLAMA       Jiřina Kavková, 21.5.2015

Také se vám zdá, že vyhazujete peníze za zbytečnosti a máte výdaje, které by šly zcela určitě snížit? Pokud ano, pojďte se společně s námi podívat, jak na to. Ideální je samozřejmě nejprve začít u sebe. Tedy osvojit si základní návyky, jako je šetření s vodou, elektřinou, ale i plynem. Pokud toto zvládnete, několik tisíc korun ročně se vám ušetřit podaří určitě. Nejsou to však jediné možnosti, které se nabízejí.

Zkuste změnit vytápění vašeho domu

Není nic neobvyklého, že většina lidí platí nejvíce za vytápění svého objektu. Je jasné, že topit samozřejmě musíme a tak je dobré hledat případné alternativy. Mezi nejvyužívanější možnosti dnes patří:

• Vytápění plynem

• Vytápění elektřinou

• Vytápění uhlím

• Vytápění dřevem

V rámci toho se můžete zamyslet, zda aktuálně využívaná volba je ta pravá. Máte-li k dispozici přísun levného dřeva, doslova se nabízí poslední možnost. Jediným dalším nákladem tak budou štípačky z hobbypredajna.sk určené na dřevo. Díky nim si vytvoříte dostatek paliva na celou zimní sezonu. A poté už pouze přikládáte. V kombinaci s kvalitním kotlem tak máte jistotu, že ušetříte i několik tisíc a nenecháte je doslova vyletět komínem.

Jsou práce, které zvládnete sami

Stejně tak ale můžete ušetřit i za práci, na kterou byste museli najmout řemeslníky. Pokud máte v okruhu svých přátel někoho šikovného, jistě vám bezplatně pomůže. Stačí dobrý oběd, svačina, nějaké to pivo a můžete denně ušetřit i stovky korun. Samozřejmě stejně tak můžete řadu prací zvládnout svépomocí. Jako jedinou věc budete potřebovat pracovní oděvy, popřípadě vhodné pomůcky. A může se jednat o činnosti naprosto běžné, jako třeba natírání plotu, údržba zahrady, pokládka laminátové podlahy, nebo vymalování bytu. To vše jsou dnes činnosti, na které si mnoho lidí zbytečně najímá odbornou pomoc, přičemž to není až tolik nutné.

Ušetřete i na vaší spotřebě energií

Možnosti úspory jsme už zmínili výše. Dodat ale musíme to, že ne vždy musejí být spojeny nutně jenom s vaší iniciativou. Šetřit totiž můžete i bez toho, abyste se jakkoliv omezovali. Stačí jenom nakoupit ty správné produkty. Pokud se podíváme na elektřinu, tak osvětlení zabezpečí LED reflektory, které jsou ideální na osvětlení prostoru kolem vašeho domu. Uvnitř domu to jsou samozřejmě zase žárovky pracující na stejné technologii, které mohou mít spotřebu až o 90 % nižší, než klasika.

Stejně tak dobře lze šetřit i vodu. Stačí speciální kohoutek, který na vodovodní baterii namontujeme. Ten má jedinečnou funkci zadržovat množství tekoucí vody a přitom vytváří efekt, že teče naplno. Ideální do domácnosti s dětmi, které mají ambice pouštět vodu neustále pouze naplno. Podobná řešení jsou samozřejmě dostupná třeba i na sprchové hadice, kdy ji stačí pouze vyměnit a od každého dalšího sprchování šetřit i desítky procent vody.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky