Investice  |  18.02.2002 10:18:44

Dalšími obětmi obav z nestandardních účetních postupů se staly IBM a Nvidia.

Zprávy
BBG Finance a.s.

Zprávy z finančních a kapitálových trhů

Pondělí 18. února 2002

Spojené státy



Akcie zamířily před dlouhým víkendem níže, posledními obětmi obav z nestandardních účetních postupů se staly IBM a Nvidia.

Spojené státy

Všechny tři sledované akciové indexy v pátek shodně zamířily níže, když sentiment trhu před dlouhým víkendem potrápila některá makroekonomická data, jenž se nevyvíjela dle představ, a s nervozitou sledované zprávy týkající se pochybných účetních praktik firem. Bilance uplynulého týdne nicméně není hrozivá - Nasdaq Composite oslabil celkem o 0,8 %, indexy DJI a S&P 500 zpevnily o 1,6 resp. 0,7 %.

První ze série zveřejněných dat byly lednové ceny výrobců. Lednový index produkčních cen vzrostl meziměsíčně o 0,1 % (- 0,6 % v prosinci), když analytici dle Reuters čekali růst tempem 0,3 %. Index očištěný o ceny potravin a energie se po prosincové stagnaci snížil o 0,1 %, trh naopak předpovídal meziměsíční nárůst o 0,1 %. Ceny výrobců lze v kombinaci se slabou ekonomikou z hlediska tlaku na cenovou hladinu hodnotit pozitivně, tento index i index spotřebitelských cen, jenž bude zveřejněn ve středu, tak momentálně ztrácejí na „důležitosti“. Vcelku příznivá data se týkala i průmyslové výroby, která se po prosincovém poklesu o 0,3 % v lednu meziměsíčně snížila o 0,1 %, obdobně jako využití průmyslové kapacity ze 74,4 % na 74,2 % (nejnižší úroveň od dubna 1983). Údaje ovšem byly jednak v souladu s předpověďmi analytiků, jednak tempo poklesu obou indikátorů ubírá na síle a naznačuje tak brzký obrat ve vývoji. U průmyslové produkce jde navíc o nejnižší pokles od října roku 2000. Obavy z ne tak příznivého vývoje ekonomiky stejně jako prodeje akcií ovšem zesílily po zveřejnění předběžného indexu spotřebitelského sentimentu za únor, který poklesl z lednové hodnoty 93,0 na 90,9 bodu. Mimo to, že hodnota indexu oproti očekávanému růstu na 93,4 bodu poklesla, jde o první oslabení od nešťastného září loňského roku, což vyvolává obavy o udržení pozitivní síly spotřebitelských výdajů v době rostoucí nezaměstnanosti. Dílčí index odrážející názor Američanů na současnou finanční situaci stoupl z lednových 95,7 na 97,2 bodu a index očekávání spotřebitelů během následujících 12 měsíců se naopak snížil z 91,3 na 86,8 bodu.

Posledními obětmi pochybností a nervozity vyplývajících z řady účetních skandálů se staly společnosti International Business Machines a Nvidia. V případě IBM /IBM/ (- 4,6 %, 102,89 USD) uvedl list New York Times, že prodej optického vysílače za 300 mil. USD společnosti JDS Uniphase a jeho následné pochybné zaúčtování zkreslilo a pomohlo dosáhnout očekávaných výsledků v uplynulém 4Q01. Finanční prostředky z prodeje totiž IBM nezaúčtovala jako jednorázový zisk, což oproti účetním standardům mělo pozitivně ovlivnit výši provozního zisku. Výrobce grafických čipů Nvidia /NVDA/, nejrůstovější titul indexu S&P 500 v loňském roce, naopak přiznal vlastní interní šetření účetnictví i šetření ze strany americké Komise pro cenné papíry. Uvedené informace zastínily jinak velmi slušné čtvrtletní výsledky oznámené ve čtvrtek po skončení obchodování. Některé makléřské domy jako například Credit Suisse First Boston nicméně zvýšily své odhady zisku a doporučují poklesu ceny akcií využít k nákupu. Obdobně i Morgan Stanley, jenž uvádí, že prošetřování se netýká nijak závažných skutečností, potvrzuje rating „outperform“ jako jednomu z nejatraktivnějších titulů v rámci odvětví. Merrill Lynch naproti tomu sice ponechává 12 měsíční doporučení „buy“ a dlouhodobé (3leté) „strong buy“, krátkodobý vývoj akcií na trhu označuje za těžko predikovatelný. Akcie společnosti Nvidia i přes obhajování ze strany analytiků poklesly o 7,7 % na 57,35 USD a v after-bell obchodech pokračovaly v poklesu poté, co ratingová společnost Standard & Poor's zařadila některé ratingy společnosti do sledovacího režimu s možnými negativními implikacemi.

V souladu s trhem zamířily níže i akcie Dell Computer o 4,5 % na 27,90 USD, a to i přes relativně pozitivní komentáře analytiků. Firma J.P. Morgan opakuje "long-term buy" doporučení, Morgan Stanley, jenž Dell považuje za vítěze v konkurenčním boji o zákazníky, ponechává „outperform“ rating a podobný názor na postavení Dell v odvětví má i společnost ABN AMRO, která doporučuje „add“ s cílovou cenou 35 USD (další ratingy - např. CS First Boston „buy“, Merrill Lynch "strong buy“). Opatrnější je vzhledem k pokračujícímu riziku ohledně výsledků v 2Q02 a relativně vysokému tržnímu ocenění Salomon Smith Barney s doporučením „neutral“.

Výrobce čipů Analog Devices /ADI/obdobně jako Dell Computer splnil čtvrtletními výsledky zveřejněnými ve čtvrtek očekávání trhu. Investiční společnost Morgan Stanley sice na tento titul potvrdila „neutral“ rating, Prudential Securities naproti tomu investorům zopakovala „buy“ rating s cílovou cenou 54 USD a zmínila indikace managementu o růstu nových zakázek od odběratelů z odvětví komunikace a průmyslu, jenž generují celkem 70 % tržeb společnosti. Merrill Lynch ponechává střednědobé a dlouhodobé doporučení „strong buy“ s 12 měsíční cílovou cenou 60 USD, Dresdner Kleinwort Wasserstein radí „buy“ s cílovou cenou 55 USD. Cena akcií Analog Devices vzrostla o 3,4 % na 41,32 USD.

Americká burza bude dnes uzavřena z důvodu svátku (President´s Day).

Česká republika

Francouzská společnost Electricité de France v pátek potvrdila, že nepodá novou nabídku na odkoupení státního podílu v elektrárenské společnosti ČEZ a šesti distribučních firem. Nezájem o privatizaci české elektroenergetiky vysvětlila příliš vysokou cenou, kterou česká vláda za prodej elektroenergetiky požaduje. Ačkoliv EdF byla ochotná přistoupit na tvrdé privatizační podmínky, nebyla ochotna zaplatit více než experty odhadovanou cenu 120-150 mld. . Vláda přitom požaduje minimálně 200 mld. . EdF byla dlouho považována za hlavního favorita privatizace a je po italské společnosti Enel již druhou společností, která vzdala souboj o českou elektroenergetiku kvůli vysoké ceně. Ministři financí a průmyslu a obchodu mají do konce února předložit návrh dalšího postupu při privatizaci české elektroenergetiky. Jak již dříve uvedl náměstek ministra průmyslu Z.Vorlíček, privatizace elektroenergetiky neproběhne do konce současného volebního období pokud vláda nedostane nabídku na koupi ČEZ, která by splnila všechny vládní požadavky do 28. února, což potvrzuje široce rozšířené očekávání. Ve hře tedy zůstává španělská Iberdrola, spekulace dále hovoří o RWE, International Power a E.ON. Odstoupení EdF ze soutěže je pro ČEZ negativní zprávou, který v pátek zavíral o 6,4 % níže na ceně 71,40 .

Podrobný přehled investičního zpravodajství

Ing. Patrik Műller

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   9:19  Milorad Mišković: Poptávka a nabídka na rezidenčním trhu (nejen) v Praze se... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Pá   9:17  Ranní shrnutí (29.03.2024) X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688