NOVA Green Energy (NOVA Green Energy)
Investice  |  21.05.2015 11:07:50

Solární energetika nabrala nový dech

Zájem o energii ze solárních elektráren dokazuje zejména v závěru uplynulého roku odkoupení řady elektráren. Důvody jsou různé. Pro kupující však převládá zejména to, že se jedná o bezpečné uložení peněz s předpokládaným zhodnocením více než osm procent ročně. Podle dostupných čísel a vyjádření odborníků z otevřeného podílového fondu NOVA Green Energy navíc podíl elektřiny vyrobené z obnovitelných zdrojů neustále roste v celé Evropě.

V Česku se dnes nachází až 528 fotovoltaických elektráren, které disponují výkonem jeden megawatt a více. Některé z nich jsou součástí fondů kvalifikovaných investorů velkých finančních skupin. „Výnosy z takových fondů se pohybují na úrovni 7 až 9 %, stejně jako dlouhodobé výnosy dosahované akciovým trhem. Mají přitom charakter dluhopisu s minimální volatilitou,“ vysvětluje atraktivitu Juraj Dvořák, předseda fondu NOVA Green Energy (NGEF), s tím, že producenti zelené energie mají zajištěn odběr elektřiny za zvýhodněné ceny garantované státem.

vqipK.jpg (584×350) 

Investice do zaběhnutých elektráren

Fond NGEF investuje do funkčních zapojených elektráren s již vytvořeným rezervním fondem, ve kterých má majoritní podíl. V současnosti je ve fondu elektrárny s výkonem 20 MW na Slovensku a v Česku. Probíhá akvizice dalších fotovoltaických zdrojů a bioplynových stanic o výkonu až 9 MW. V průběhu letošního roku zřejmě přibydou i vodní elektrárny s výkonem 8,5 MW a fond NGEF tak proniká mezi největší majitele energetických zdrojů a stane se jedním z největších fondů kvalifikovaných investorů investujících majoritně do obnovitelných zdrojů energie v regionu CEE.

Arca Capital, jeden ze zakladatelů fondu, stále hledá další investiční příležitosti v oboru obnovitelné energetiky. Peníze do fondů vkládají institucionální investoři, ale také fyzické osoby a family offices věnující se správě rodinných majetků.

Solární elektrárny jsou i zajímavá investice z hlediska daní

Výkupní ceny elektřiny netíží 26procentní srážková daň. Elektrárny dokončené roku 2009 ji nemají vůbec a u elektřiny z elektráren dokončených o rok později se od loňska sráží 10 procent z tržeb. Příznivé je i počasí.

Podíl OZE v Evropě neustále roste

Z dostupných údajů od roku 2004 se zvýšil v celé EU podíl elektřiny z obnovitelných zdrojů energie (OZE) z 8,3 procenta na 15 procent (údaj za rok 2013). V Česku podíl v roce 2004 činil 5,9 procent. Za poslední desetiletí 13 členů EU podíl zdvojnásobilo. Česká republika nezahálela.

Podíl energie z obnovitelných zdrojů se na celkové spotřebě energií v roce 2013 v EU pohyboval tedy na úrovni 15 procent. Přesto má Česko ještě rezervy. V Česku to bylo předloni pouhých 12,4 procent spotřebovávané energie. Národní cíl byl však o něco nižší, a to 13 procent. Pro celou Evropskou unii platí do roku 2020 hlavní cíl, dosáhnout pětinové spotřeby pokryté elektřinou z obnovitelných zdrojů energie

Vede Švédsko s 52,1procentním podílem „zelené energie“ na celkové spotřebě. Poté následuje Lotyšsko s 37,1 procenty, dále Finsko s 36,8 procenty a Rakousko, kde tvoří elektřina z obnovitelných zdrojů podíl až 32,6 procent. Nejvyšší podílník v Evropě je paradoxně nečlen EU. V Norsku je podíl elektrické energie z OZE ve výši 65,5 procent. Těmi, kdo se nejméně podílejí na „zelené energii“, jsou Lucembursko s 3,6 procenty, Malta, kde je podíl 3,8 procent a Nizozemí s 4,5 procenty či Británie s 5,1 procenty podílu zelené elektřiny.

FOND NOVA GREEN ENERGY

Za otevřeným podílovým fondem NOVA GREEN ENERGY (NGEF) kvalifikovaných investorů stojí zkušení finanční manažeři. Vizí fondu je stát se dlouhodobě úspěšným investičním fondem do obnovitelných zdrojů energie v regionu střední a východní Evropy. Investuje do funkčních elektráren vyrábějících energii z obnovitelných zdrojů s dlouhodobými odběratelskými smlouvami. Fond chce být nejlepší volbou pro konzervativní investory, kteří očekávají stabilní, vládou garantovaný příjem a přiměřené zhodnocení kapitálu v oblasti obnovitelných zdrojů energie. Přísný regulační rámec, přehledné nastavení motivací manažerů, renomovaný správce, znalec, auditor i další institucionální partnerské a projektové záruky zabezpečují maximální transparentnost fondu podle vzoru investičních fondů v západní Evropě.

Více informací na:http://www.novagreenenergy.eu/cz/



Přečtěte si také:

07.07.2021Stavebnictví konečně nabralo dech? ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
07.08.2017Stavebnictví konečně nabralo dech (7.8.2017) Patria (Patria Finance)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688