Saxo Bank (home.saxo)
Investice  |  20.05.2015 15:12:40

Končí posilování surové ropy?

Autor: Ole Hansen, vedoucí komoditní stratég Saxo Bank

Surová ropa se v tuto chvíli zřejmě dostala tak daleko, jak to jen bylo možné. Posilování bylo způsobeno značným nárůstem investiční poptávky po surové ropě, a to u burzově obchodovatelných instrumentů i futures. Zatímco úroveň americké produkce a zásob je v příštích měsících připravena na snižování, nadále se zvyšující produkce klíčových zemí OPEC, jako je Saúdská Arábie a Irák, zajistí, že se převis celosvětové nabídky bude snižovat jen pomalu.

V krátkém časovém horizontu (tj. příštích 3-6 měsíců) vnímám rostoucí riziko 10dolarové korekce na základě toho, že fundament nedokázal toto posilování podpořit. Američtí producenti břidličné ropy, kteří zažili kolaps výrobních nákladů kvůli převisu nabídky zaměstnanců a vybavení v odvětví, se připravují na obnovení produkce, pokud cena ropy WTI dosáhne 65 dolarů (v tuto chvíli je na 59).

V dlouhém období bude nejvíce záležet na úrovni ekonomického růstu a poptávky. Razantní zvýšení prodeje surové ropy od loňského srpna vylepšilo americkou poptávku, zatímco řada předních rozvíjejících se zemí zatím žádné skutečně významné zlepšení nezaregistrovala. Rafinerie měly po několik měsíců velmi ziskové marže a díky tomu udržovaly poptávku po surové ropě silnou, a to nejen v USA. Pokud se však nezlepší poptávka po produktech, znamená to, že se ropa jen přesune z jedné nádrže (surová ropa) do jiné (benzín).

Koncem roku by se ropa WTI měla vrátit zpět k 65 USD, ale vzhledem k břidlicovému průmysluUSA a jeho schopnosti snižovat náklady bude jakýkoli pohyb nad tuto hranici pravděpodobně krátkodobý, pokud nedojde k nepředvídatelným geopolitickým událostem.

O autorovi:

Ole Hansen je odborníkem na obchodování s využitím všech druhů investičních nástrojů. Může se pochlubit více než dvacetiletou zkušeností v oboru investic a obchodování. Do Saxo Bank přišel v roce 2008 a stal se součástí jejího strategického a analytického týmu jako vedoucí strategie komodit. Před příchodem do Saxo Bank Ole Hansen 15 let pracoval v Londýně, kde byl zodpovědný za chod obchodního výkonného týmu pro multi-asset FuturesForex hedgeové fondy. V současné době se soustředí především na vývoj komodit. Jeho týdenní zpráva na téma komodity je pravidelně publikována na online bázi a v tištěných médií po celém světě.

Saxo Bank:

Saxo Bank je globální investiční banka specializující se na online obchodování a investice na mezinárodních finančních trzích. Soukromým investorům a institucionálním klientům nabízí komunitní portál TradingFloor.com, první opravdovou sociální trading platformu. Plně licencovaná evropská banka spadající pod dohled dánské FSA svým klientům umožňuje obchodovat FX, CFD, ETF, Stocks, Futures, Options a další deriváty v rámci unikátní platformy SaxoTrader, která doposud obdržela mnohá ocenění a která umožňuje přístup na burzu z PC, tabletu nebo smartphonu z jednoho účtu ve více než 20 jazycích. Platforma je využívána více než stovkou předních finančních institucí na celém světě. Saxo Bank prostřednictvím Saxo PrivatBank nabízí také profesionální portfolio a správu fondů na úrovni tradičního bankovního servisu. Saxo Bank, která byla založena roku 1992, sídlí v Kodani a jejích 26 poboček zasahuje Evropu, Asii, Střední Východ, Latinskou Ameriku, Afriku a Austrálii.

 Globální online investiční banka

Saxo Bank je globální investiční banka specializující se na online obchodování a investice na mezinárodních finančních trzích. Saxo Bank umožňuje soukromým investorům a institucionálním klientům obchodovat s FX, CFD, cennými papíry, futures, opcemi a dalšími deriváty a poskytuje i profesionální správu portfolia a fondů díky svým online obchodním platformám oceněným řadou různých ocenění.

Více informací na: www.saxobank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688