BHS (BH Securities a.s.)
Investice  |  19.05.2015 11:20:11

Icahn posunuje své ocenění akcií Apple na 240 USD, jak to vidí trh?

Akcie Apple (AAPL) se v úvodu týdne na Wall Strett vyhouply zpět nad hranici 130 USD a svým růstem dopomohly indexům výše. Zatímco Nasdaq se svému historickému „zavíracímu“ maximu z minulého měsíce jen přiblížil na zhruba 13,5 b., indexy DJIA a S&P 500 na nových maximech zakončily.

Akcie Apple se včera přitom obchodovaly i v „červeném“, když soud v dlouhodobém sporu se Samsungem nařídil přehodnocení předchozího přiznaného odškodnění 930 mil. USD. Odvolací soud rozhodl, že Apple nemůže požadovat odškodné za kopírování celkového vzhledu iPhonů. Vyrovnání by nakonec mohlo klesnout o 382 mil. USD.

Na sever však akcie Apple (AAPL) následně poslal tweet C.Icahna. Zprávou seznámil trhy, že poslal šéfovi Apllu T.Cookovi další dopis ve kterém vlastně opět tlačí na výraznější odkup akcií. Icahn totiž zvýšil svůj pohled na kurzové ocenění akcií Apple již na 240 USD, což by společnost oceňovalo již na zhruba 1,5 bil. USD. Oproti současné ceně tedy o 85 % vyšší ocenění a v té souvislosti vidí čas pro Apple na zmiňovaný větší odkup vlastních akcií. Icahn kvituje poslední navýšení odkupu o 50 mld. USD (podrobnosti zde), resp. i vlastně upřednostňování tohoto kroku před výplatou dividend. Chtěl by však více, když zmiňuje rostoucí hotovostní pozici firmy.

Icahn věří, že Apple se chystá vstoupit do dvou nových oblastí. Očekává představení Apple TV v příštím roce a automobilu do roku 2020. Zmiňuje v tomto směru trh s obratem 2,2 bil. USD.

Současné kurzové ocenění 240 USD Icahn zakládá na ukazateli P/E ve výši 18, resp. dle Icahna očekávaném zisku 12 USD/akcii za fiskální rok 2016 + 24,44 USD/akcii hotovosti společnosti. Výhled ziskovosti je vlastně oproti koncensu trhu optimističtější, když dle Reuters koncensus trhu předpokládá EPS 9,64 USD.

Poprvé C.Icahn trhy překvapil oceněním akcií Apple ve výši 203 USD loni v říjnu. O jeho tehdejším způsobu ocenění podrobnosti zde.

Pro porovnání ocenění lze také zmínit očekávání trhu. Dle agentury Bloomberg koncensus na trhu nyní výhledově vidí akcie Apple na necelých 149 USD (aktuální podrobnější přehled zde).

Icahn nicméně může být vzhledem k své pozici v Applu spokojen, když titul postupně míří výše. Jak již bylo zveřejněno na přelomu týdne, Icahn svůj podíl v 1Q nezměnil. O obchodech úspěšných investorů v úvodu roku širší přehled zde.

J. Zendulka


BH Securities a.s - jeden z nejvýznamnějších nebankovních obchodníků s cennými papíry s 20ti letou zkušeností na kapitálových trzích. Hlavní činností je zprostředkování obchodů v tuzemsku i v zahraničí, obhospodařování individuálních portfolií, obchodování na úvěr a obchodování s deriváty.
Více informací na:
www.bhs.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   9:25  Geopolitika: Izrael provedl odvetný útok na Írán Research (J&T BANKA)
Pá   9:09  Procházka (ČNB): trh nás čte správně Research (Česká spořitelna)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688